30 de abril de 2014

PUBLICACIÓ EN EL PERIÒDIC "LAS PROVINCIAS" EL DIA 30 D'ABRIL DE 2014

Moixent recuerda al que fuera su párroco durante 27 años, Antonio Marín

::ANA VICENTE
MOIXENT. La parroquia de Moixent acoge durante esta semana misas en sufragio por el eterno descanso del que fue su titular durante 27 años, el sacerdote Antonio Marín Gómez, fallecido el pasado domingo a los 80 años de edad, y al que también los campaneros de la localidad están dedicando toques de campana.
En el templo de San Pedro Apóstol, los campaneros de Moixent realizan estos días el toque de campanas de 'mort de rector' como homenaje. Además, la parroquia ha instalado un panel fotográfico con imágenes del sacerdote fallecido y varias acciones emprendidas en la parroquia en estos años, entre ellas, la restauración del templo en 1985 o visitas pastorales.

El sacerdote, que desde hacía 16 años era canónigo de la Colegiata Santa María de Xàtiva, falleció el pasado fin de semana en la residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de Xàtiva, de la que era también capellán. El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, presidió el lunes la misa exequial.

NOTICIA PUBLICADA EN LA PÁGINA WEB DE LA ARXIDIÒCESIS DE VALÉNCIA (AVAN) EL DIA 29 D'ABRIL DE 2014

Moixent recuerda con misas, toques de campanas y un panel fotográfico a su párroco durante 27 años, Antonio Marín, fallecido el domingo

Era canónigo de la colegiata de Xàtiva, donde el Arzobispo presidió este lunes la misa exequial

La parroquia de la localidad valenciana de Moixent acoge durante esta semana misas en sufragio por el eterno descanso del que fue su titular durante 27 años, el sacerdote Antonio Marín Gómez, fallecido el pasado domingo a los 80 años de edad, y al que también los campaneros de la localidad están dedicando toques de campana.

En el templo de San Pedro Apóstol, los campaneros de Moixent realizan estos días el toque de campanas de “mort de rector” como homenaje. Además, la parroquia ha instalado en una nave lateral del templo un panel fotográfico con imágenes del sacerdote fallecido y varias acciones emprendidas en la parroquia en estos años, entre ellas, la restauración del templo en 1985 o visitas pastorales.

El sacerdote valenciano Antonio Marín Gómez, que desde hacía 16 años era canónigo de la Colegiata Santa María de Xàtiva, falleció el pasado fin de semana en la residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de Xàtiva, de la que era también capellán.

El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, presidió ayer, lunes, la misa exequial por su eterno descanso en la propia Colegiata. Posteriormente, sus restos mortales recibieron sepultura en el cementerio de su localidad natal, Enguera, en cuya parroquia se celebró también otra misa.

Antonio Marín en 1945 ingresó en el Seminario de Valencia y recibió la ordenación sacerdotal en 1957. Sus primeros destinos pastorales fueron como titular de las parroquias de Millares y Rotglá y Corbera, antes de ir a Moixent y luego a Xàtiva.

29 de abril de 2014

PRÓXIMAMENT

1- El mes de maig és el mes de Maria, per aixo de dilluns a divendres en les misses és resara el “Magníficat”, i cantaran cants dedicats a la Mare de Déu.

2- El dia 1 de maig es dia de Sant Josep Obrer.  Sent Rector En José Pellicer hi havien Festers.  Este dia coincidix en el tercer dia de resso en sufragi del Sacerdot En Antonio Marín, a les 10:35 el Sant Rosari i a les 11 la Santa Missa. Tocs de mort de Rector i Mig Vol.

3- El dia 2, es el primer divendres de mes, dedicat al Sagrat Cor de Jesús.  En Moixent, al migdia i en el primer toc de missa Vol de la campana que te dedica per a recordar-ho, i en el moment de l’Exposició es fara el toc d’Exposició del Santíssim.

4- El dia 3, es celebra en alguns llocs la Benedicció dels Termes, en Moixent també és feia.

5-  El dia 7 de maig, és compleix el septim aniversari de Campaners de Moixent.

6- El segon diumenge de maig, dia 11, es la Mare de Déu dels Desemparats (Patrona de la Comunitat Valenciana, i de la Ciutat de València).  En Moixent, la vespra i dia, Vol de la campana Santa Maria Mare de Déu.  Voltejos de Campanes en la Catedral de València i en la processó de Vallada.


7- El dia 17 de maig, es la festa de Sant Pasqual Bailón, festa en Genovés, les campanes d’este poble de la nostra Comarca, voltejaran en el seu honor.

8-  El diumenge 18, en Moixent a les 11:30 son son les Promeses del Baptisme dels xiquets i xiquetes que van a comulgar els próxims diumenges, al final de la missa de 11:30, Vol de 3 Campanes.   Este mateix dia en la Comarca “La Costera” a Llanera de Ranes, una setmana després celebren la Mare dels Desemparats, perque és Patrona, Voltejos de Campanes.

9- El dia 22 es Santa Rita, sent Rector En José Pellicer  Valero, és celebraba una Novena.

10- L’úlim dia del mes que coincix en dissabte es Vespra de l’Ascenció, en Moixent Volteig de 5 campanes.

27 de abril de 2014

A MORT EL NOSTRE VOLGUT EN ANTONIO RICARDO MARÍN

En les primeres hores de hui diumenge 27 d'abril, Octava de Pasqua, diumenge de la Divina Misericòrdia, el mateix dia que l'Església declara Solemnement Sants als Papes Joan XXIII, i Joan Pau II, acabava la seua vida terrenal En Antonio Ricardo Marín Gómez en la Residència dels Ancians Desemparats de la que era Capellà al mateix temps que era Canonge de la Col·legiata de Santa Maria de Xàtiva, càrrec a qui s'incorporar al deixar l'amada Parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent.  
Amada i molt amada, afecte que va reviure uns dies abans de morir, al rebre el dimarts 22 la visita del Rector En Antonio Rafael González i Felipe Sanchis: li eixia a borbollons del cor l'experiència feliç de quasi 27 anys de servici sacerdotal en la Parròquia de Moixent.  La primera paraula que pronuncia al rebre la visita va ser “Moixent!” i ens parlava de Moixent i de tot l'ací viscut com una fragància que plena l'ànima de grates aromes acompanyades de sentides llagrimes de goig i alegria. Felipe amb el mòbil li va mostrar una foto de la Cúpula del creuer acabada de reteular i En Antonio Marín li va agafar el mòbil i la va besar.  Records que dulcifiquen les hores amargues de la malaltia quan ja es pressent el final del camí.  Records que són companyia grata per a la soledat de l'ànima convalescent en un organisme que es ressent fatigat i malalt. Ha sigut molt feliç a Moixent, al mig de moltíssims treballs, dificultats, tasques, fatigues, perquè quan es viu amb amor, totes eixes realitats resulten transfigurades.  
Ací no sols celebra les seues Bodes de Plata Sacerdotals, sinó també les seues Bodes de Plata com a Rector de Moixent, quasi arriba als 27 anys.

Després d'eixa visita, Felipe va estar en contacte telefònic freqüent amb la Residència i la Germana que ho cuidava, i vam conéixer el ràpid empitjorament de la seua salut.  Va rebre la visita de més moixentins però que ja no van poder contactar amb ell. 
En la matinada del diumenge Felipe va rebre el missatge telefònic de què a les 2:45 entrega la seua ànima a Déu.  Notícia que més tart confirma també en les primeres llums del dia l'Abad de Xàtiva En Arturo que indicant ja alguns detalls sobre els actes a realitzar i el fèretre amb les restes mortals de Antonio Marín seria portat a les 12 hores a la Seu de què era Canonge, permaneixent el temple obert per a ser visitat fins a les 22 hores; va anunciar que a les 21 hores celebraria una Eucaristia; i dema dia 28,  a les 16 hores una Missa Exequial presidida per l'Arquebisbe de València En Carlos Osoro en la Col·legiata, per a després ser traslladat a Enguera, el seu poble natal on també tindria lloc a les 18 hores una Missa d'enterrament abans de ser portat al cementeri.

Al tractar-se de diumenge, en les misses s'ha pogut avisar àmpliament d'estos últims esdeveniments viscuts amb Ell i del programa d'actes a realitzar. 
Acabada la missa de 10:30 Campaners de Moixent, hem interpretat un senzill homenatge amb les campanes. 4 trancs el toc de difunts, 4 trancs, seguit amb un bell i esperançat Mig Vol.  S'ha resat un respons en cada una de les misses i s'ha anunciat que:
-     En les misses de Sant Vicent Ferrer, tenint en compte que estaran les Autoritats, es resara un Respons animant als fidels a viure l'agraïment a Déu pel do d'un Pastor bo i fidel que durant tants anys ha viscut consagrat a la Parròquia de Moixent amb generós amor servicial.
-     El dimarts, dimecres i dijous  es resara el Rosari i la Missa en sufragi de En Antonio Marín.  El dijous (1 de maig) al ser festiu se celebrara al matí a les 10:35 el Rosari i la Missa a les 11,  i tocarem el toc de mort de Rector, en els tres tocs d’avis i al final de la missa Mig Vol
Campaners de Moixent vos participa amb satisfacció que En Antonio Marín ens seguia a través dels periòdics i felicitava per la llabor que duem a terme a benefici de la Parròquia i de Moixent, totes estes felicitacions se les deia a Felipe quan este li visitava o li feia encàrrecs. 
Ens a deixat un “Grato Recuerdo” no sols amb el seu llibre, així titulat, sinó amb el seu testimoni viu de fidelitat a Jesucrist i amor a Moixent. 

Compartim les tristesa de la seua família, de les Germanetes d'Ancians amb els que a conviscut en els últims anys, les persones que ho han cuidat i de tots els feligresos tant de Xàtiva com de Moixent  que senten la seua mort.
En esta mateixa pàgina estos mateixos dies vos oferirem més notícies sobre la despedida de En Antonio Ricardo Marín Gómez, que ampliarem amb notes i referència a la seua vida pastoral a Moixent a la que tant va voler.

Descansa en pau!

TREBALLS VOLUNTARIS (25): EN LA SETMANA SANTA I OCTAVA DE PASQUA

Campaners de Moixent ja des de fa diversos anys col·laborem gustosament en tots els preparatius de la celebració de la Setmana Santa.  No necessitem ja que ens indiquen les tasques.
Comencem preparant les andes del Crist Ressuscitat i la imatge setmanes abans, també preparar les andes de Maria al peu de la Cruz.  No a faltat la retirada de les creus dels altars laterals després de la missa del Dijous Sant, i  este mateix dia ens resulta molt mes treballós cobrir amb una tela de color morat la imatge del Crist del Perdó del Presbiteri, per la seua elevació fa falta una escala i diverses persones i resulta difícil cobrir tota la Creu amb la tela al faltar el suport que sostinga el llenç, diversos intents fins quasi la desesperació temblava l'escala de tanta tensió nerviosa. També disposarem el Crist de l'Agonia per a l'Adoració de la Cruz el Divendres Sant.  Durant les procesons Felipe va estar ajudant a apartar els bancs per a poder pasar les imatges.
Preparem també el Monument del Dijous Sant al matí amb el canví de Sagrari, disposició d'alfombra, candelabros i distribució de la flor i neteja de la Capella del Santíssim. 
El dissabte Sant al matí  també com cada any llevarem la flor de les andes de les imatges i la del Monument i la preparem en el Presbiteri, prepararem el Ciri Pasqual, les candeles que es repartixen, els mantels de l'Altar Major, tornar a posar les Creus dels Altars laterals i disposar-ho tot per a celebrar a Jesucrist Ressuscitat en la Vigilia Pasqual.

Dins de l'Octava de Pasqua ens convocarem els campaners Felipe, Sergio Garcia, Manuel, Sergio Palmi i Antonio per a abaixar del Presbiteri les andes del Ressuscitat i la Soledat (les dos imatges del Encontre) i col·locar-les en les naus laterals.
També el Dijous de Pasqua preparem el Pal·li per a la processó d'impedits del dia de Sant Vicent Ferrer.  Una tasca que també reclama diverses persones, perquè s'ha de col·locar en el suport les dos primeres bares metàl·liques que sostenen la vareta de la faldeta que porta l'escut de Moixent per a eixir al Carrer. 

En eixe mateix dia els campaners veníem d'una excursió al Pedregal (antenes) de Moixent i els 12 quilòmetres aproximadament a peu es feien sentir en cames i algun campaner no podia reresister el necessari descans a intervals en una cadira

Felipe baixà la imatge bella i antiga de Sant Vicent Ferrer per a col·locar-la en el seu dia en el Presbiteri, i Antonio col·loca el guió de la Purissíma Concepció a la vista dels fidels,  pròxim ja el mes de maig, dedicat a Maria.

Realitzem estes tasques amb grat com un servici a la nostra volguda Parròquia, la nostra gent, i que ja es va convertint en un hàbit que facilita molt la facilitació de tots els treballs.

26 de abril de 2014

VIDA PARROQUIAL (23): SETMANA SANTA 2014, DESTAQUEM

1- El Diumenge de Rams va  comptar amb un servici de megafonia de l'Ajuntament per a la Benedicció de Rams i Palmes.  Totes les Confraries i la Hermandad van participar amb gran interés.  Les Bandes de tambors ja van mostrar les seues noves adquisicions i els seus nous repics, la nostra felicitació per l'actuació en tota la Setmana Santa, i subrullar la vistosa actuació de la Tamborada al finalitzar la Vigília Pascual amb sentiment de glòria a Crist Ressuscitat

2- Els tres primers dies de la Setmana Santa, es va sentir el toc de Confessar facilitant la participació als fidels.  També el dimarts es van preparar en la nau lateral esquerra segons s'entra, les imatges de Jesús Natzaré i Maria al peu de la Cruz.  (La Soledat la van preparar el dissabte, vespra de Diumenge de Rams). 

3- Felicitem a la Hermandat del Crist Crucificat pel nou suport per a l'Estendard que enguany han col·locat en l'Església junt amb la imatge.  Un senzill detall però que contribuïx a dignificar tota allò que forma part de la nostra Setmana Santa.  El bon gust i l'interés per la bellesa es demostra també en eixos senzills elements.

4- Destacar també i felicitar l'elegant idumentaria que es van presentar els portadors de Maria al peu de la Cruz, de la Confraria la Dolorosa: traje fosc amb camisa blanca i corbata blava del mateix to que el mant de la Mare de Déu.  També això col·labora a la dignificació dels actes de la Setmana Santa.

5- Per al Via Crucis del Divendres sant, l'aurora ens regala un dia lluminós i agradable i que vam poder disfrutar en el calvari millor que altres anys per haver-se alleugerit uns pins que a més d'altres inconvenients posaven limites a la visió panoràmica des del calvari.  Es veia millor la presència dels convocats i la vista viatjava sense impediments per tota la Costanera a més d'haver evitat els greus perills per als veïns.

6- Ja són quasi totes les imatges que entren al Temple despedint-se, de cara, de quants omplin la Plaça de l'Església, com d'un gest agraït i sol·licitant d'un "fins a la pròxima".  La imatge ens mira, la mirem, ens agraïx i sol·licita la nostra presència.

7- Enguany la Vigilia Pasqual, la celebració més important de tot l’any, ha comptat amb més alfuencia de fidels que altres anys, amb xiquets i alguns jovens que quasi omplien els bancs de l’església.  En el moment del Glòria a les 20:37 tornaren a Voltejar les Campanes i les agulles de l’esfera del rellotge tornaren a l’hora.

8- Per tercer any hem escoltat la Matraca que per resultar-nos familiar ja resulta agradable i amb la freqüència la seua sonoritat ens resulta grata i familiar.  Campaners responsables que la posen en moviment reconeixem que ho fan amb gran interés i mestria.  Pareix ara ja que si no la sentírem ens faltaria algo essencial, al tocar manualment perquè sone, sempre haurà de comptar amb algú qui amb voluntat li arranque els secs i contínues martellades que ja resulten un dolç matrequeo.

9- Agraïm a més de la Junta de Confraries de Moixent, a l'Ajuntament de Moixent i altres Autoritats, a la Policia Local, que a més de facilitar el desenvolupament de tots els actes públics i recolzar amb multitud de tasques la dignificació dels mateixos manifesten respecte, estima i apreci.

21 de abril de 2014

AGENDA 2014: SANT VICENT FERRER I MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS

SANT VICENT FERRER (PROCESSÓ DE COMBREGAR D’IMPEDITS): L'Arxidiòcesi de València celebra la festa de Sant Vicent Ferrer (Patró de la Comunitat Valenciana) el  segon dilluns següent al diumenge de Pasqua.  En el Temple Parroquial, en la Capella de les Santes Relíquies està l’imatge de Sant Vicent Ferrer, del segle XVII, que per a este dia es col·loca a la vista dels fidels en el Presbiteri, (està imatge va ser portada en la Revista de la Junta Central Vicentiana l'any 1994).   En Moixent té un carrer que porta el seu nom, en la Capella de la Residencia hi ha altra imatge i en la Casa Rabosa hi ha una Cerámica representant al Sant valencià.   El Retaule on ara està la Soledat estava dedicat a Sant Vicent Ferrer amb la seua imatge fins que l’any 1944 es va regalar a la Parròquia la Soledat. El dia 24 de juny de 1962 els xiquets del "Colegio de Huérfanos de Sant Vicente, representaren en Moixent els "miracls del Pare Sant Vicent Ferrer".

Com a element peculiar se celebra la processó de Combregar d'Impedits, és a dir, es porta la comunió als malalts i impedits, d'una forma solemne, portant el Santíssim Sacrament baix pal·li, acompanyat del Ajuntament que paga el servei de la Banda de Música “La Constancia”

L’església en la Pasqua, vol que participem de la Comunió.  Com hi han malalts i vellets que no poden anar a l’església, es porta el Viàtic a casa, portar la comunió als impedits no significa que se li administre l’unció dels malats. 
Sabem que el Rector ho fa cada primer divendres de mes, però el dia de Sant Vicent és diferent.  A més ix el Copó amb la Comunió per als malants i no com el dia del Corpus Christi que ix la Custodia, per tant es un fet unic durant tot l’any. 
A Moixent la processó es valora molt esta processó tant emotiva.  Es una tradició popular moixentina perquè fa ressaltar l’atenció i ajuda a persones invalides o maltats crònics que esperen atentament esta celebració.  Els dies del segon diumenge de Pasqua, (Divina Misericordia) el Rector anuncia en les misses el recorregut de la processó dels combregants. Els veïns engalanen els carrers amb vert, plantes i colgadures i boniques teles als balcons,  és una processó en què només participen els hòmens (alguns xiquets, jovens i majors).  Abans els monaguillos anaven amb la Creu Parroquial amb unes campanes.

El dia de Sant Vicent comença amb la processó que fa el recorregut indicat per el Rector, el Rector amb el copó que conte les formes sagrades, entra a la fasa del malalt per a que prenga el combregar.  Aquest moment és tan solemne que, quan tots els acompanyats, amb el ciri a la mà, és detenen, la banda de Música, que tanca la processó toca l’Himne Nacional.  Al finalitzar la processó amb unes breus paraules del Rector dona la Benedicció i agraïx la participació.  Després son les misses en honor a Sant Vicent Ferrer, i que és fan algunes parts de la missa en valencià per ser un Sant valencià i universal, que va estar molt prop de Moixent (com per eixemple en la Torreta de Canals) i possiblement pasaria per el poble.

Per tindre el nostre Campanar una campana dedicada al Santíssim Sagrament (Sagrat Cor de Jesús-Santissim Sacrament) i tractant-se d'una processó Eucarística, dita campana és fa sonar amb mes freqüència.

Vespra de Sant Vicent Ferrer, 27 d'abril
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
- Toc d'Ave Maria.  I  Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Sant Vicent Ferrer (Patró de la Comunitat Valenciana), 28 d'abril
Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 9, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
•  Vol General a l’eixir el Santíssim Sagrament del Temple Parroquial
• Durant la processó Vol de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
• Vol General, al pujar la Creu Parroquial per el carrer Màrtirs.

- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics d’avís a missa de 12, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu


MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS: Tot el mes de maig està dedicat a la Mare de Déu, però a més, el segon diumenge l'Arxidiòcesi de València celebra a la Patrona de la Comunitat Valenciana: la Mare de Déu dels Desemparats, festa profundament valenciana.    A Moixent té un Retaule amb Altar dedicat en el lateral dret segons s'entra, després del primer de Santa Teresa de Jesús.   Es preocupen del bon estat i dignitat de l'altar una família de Moixent. En el Retaule hi ha una imatge que es va beneir el dia 9 de setembre de 1956 regalada a l’Església per :Jesús Sancho Carreres, Miguel Sancho Carreres i fills de Josefina Sancho Carreres, recuperant així l’imatge que és va cremar en la Persecució Religiosa.  
Està imatge de la Geperudeta esta fundida en la campana Santa Maria Mare de Déu.   És la segon campana seguint a la del Titular en pes, i encara que no és patronal, es veu clarament el gran amor de Moixent a Ella, a més te gravat el seu Anagrama a més de altres tres imatges més de Maria de Moixent També en la plaça de l’església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.
Segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial, és celebrava una Festa amb presentació dels Xiquets a la Geperudeta  i també una Novena a la Verge dels Desemparats.
L’imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats va estar en Moixent els dies 13 i 14 d’agost 2011.  Campaners de Moixent baixem l’imatge de la Geperudeta del Retaule on està al Presbiteri per a per a la Festa.

Vespra de la Mare de Déu dels Desemparats, 10 de maig
- Vol al final de la celebració de 20, amb Santa Maria Mare de Déu. 

Mare de Déu dels Desemparats (Patrona de la Comunitat Valenciana), 11 de maig
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.

19 de abril de 2014

ARTICLE PUBLICAT EN LA REVISTA "PARRÒQUIA DE TOTS" DE VALLADA, PASQUA 2014, Nº 58, PÁGINA 38

L’Arquebisbe de València en el Campanar de Moixent
Felipe Sanchis Tárrega

El dia 21 de setembre de 2013 visita per primera volta la Comunitat Parroquial de Moixent, l’Arquebisbe de València Carlos Osoro, y entre altres records va ser la seua visita al Campanar de l'Església Parroquial.

Uns dies abans li vaig proposar al Secretari D.Alvaro que si podria accedir Monsenyor Carlos Osoro, al campanar, i a l'entrar en l'Església em va dir que al finalitzar l'Eucaristia.
Acabada la Dedicatòria amb què inicia el Llibre d'Honor de Campaners de Moixent, el nostre Arquebisbe va pujar al campanar.  En la base, li mostrarem la imatge de Santa Bàrbera (Patrona dels Campaners), la primera esfera del rellotge del campanar, i una peça de ceràmica de l'anterior bola del campana.   Mentres pujava D.Carlos amb el seu Secretari, ens preguntava coses sobre Moixent

Ja en la sala, van admirar el conjunt de huit campanes i la matraca.  Vaig anar  explicant alguns detalls de cada una i el seu ús especial, seguint amb  molta atenció D.Carlos i D.Alvaro. Van poder mirar Moixent des de la sala i vam executar a mà el " Volteig de les Tres Grans", li facilitarem un casc protector que simpaticament es va posar, i ens va vorer voltejar les campanes, mentres aprofitaven per a fer algunes foto. D.Carlos ens va felicitar i animar a seguir en esta bella labor.  Després van baixar l'Arquebisbe i el seu Secretari, i els campaners es vam quedar en la Sala a fi que una vegada estigueren en la Plaça de l'Església acompanyats pel Rector pogueren veure Voltejar les huit campanes.
Tota esta estona constituïx per a l'Associació Campaners de Moixent, dels quals alguns som jóvens, una experiència meravellosa e inoblidable: a sigut magnífic rebre en la Sala de les Campanes en què passem tant de temps al servici de la Parròquia, a qui és cap de l'Església de València, el nostre Arquebisbe D.Carlos. 

Felipe Sanchis Tárrega, President de l’Associació Campaners de Moixent
Campaners de Moixent en internet: http://campanersmoixent.blogspot.com.es

2 de abril de 2014

AGENDA 2014: SETMANA SANTA

Si bé la Quaresma és un temps sense voltejos ni tocs especials, sent com un temps penitencial, i en el que els seus altars apareixen sense flors i rebestestits amb sobrietat. Quant arriba la Setmana Santa les campanes, reflectixen que els cristians celebrem en eixos dies els misteris de la nostra Salvació: Passió, Mort, Sepultura i Resurrecció de Jesucrist.
A Moixent les processons les organitzen la “Junta de Setmana Santa de Moixent” on están integrades les Confraries: Jesús Nazareno, Dolorosa, Santo Sepulcro, Soledad y la Hermandad Cristo Crucificado, junt als Confrares en les següents distintes vestes, estandarts, bandes de tambors que amb il·lusió desde mesos abans de la Quaresma es reuneixen per a ensayar, també destacar la llavor dels portadors de les andes per a les procesons.  
La "Junta de Setmana Santa de Moixent" en el Programa d'actes a tingut la magnífica idea de publicar cada any les Ceràmiques de la Ermita de la Purísima Concepció (Casa Rabosa) que dataven del segle XVIII, i que foren la majoria robades en decembre de 2004.  Per a la Setmana Santa alguns balcons de les cases apareixen engalanats amb colgadures de les imatges del Santíssim Crist del Mont Calvari, Sant Sepulcre, Soledat, incús també apareixen les colgadures de les Santes Relíquies, Sant Pere Apòstol i el Xiquet Jesús.  
El dilluns i dimarts Sant tenen costum els membres de les diferents Confraries preparar les andes i imatges per a procesonar, i Campaners de Moixent s’encarrega setmanes abans de preparar les andes de Crist Resucitat, i colaborar en treballs necesaris per a la celebració com preparar el Monument, llevar les Creus dels Altars…

DIUMENGE DE RAMS: En 1953 se celebrava la Benedicció davant de la porta de l’Església, anys més tard en el carrer la Milagrosa, després en la porta del Museu Pare Moreno, i desde 1989 en el balcó de la Cooperativa Sant Pere Apòstol en la Plaça de la Hispanitat (antiantiga plaça del Convent). 
En el año 1957 se funda la Cofradía “Jesús triunfante en Jerusalen” però no qualla.  Sent Rector En José Pellicer després de la Missa inaugural és feien Trasllats de les imatges del Natzaré i la Soledat als domicilis dels seus respectius presidents.
Els ornaments per a este dia són de color roig. Estan presents les Autoritats Municipals, Banda de Música, els Confrares i una gran multitud de Confrares amb les seues vestes i estendards, els tambors i fidels rodejats de xiquets portant palmes d'Elx o branques d'olivera i llorer de Moixent.  Després de la Benedicció de Palmes i Rams és el començament de la Missa fins l’Església Parroquial on continua la litúrgia, la missa és en sufragi dels Confrares difunts. Al final de la Missa Inaugural de la Setmana Santa s'executa un Volteig General indicant que ha acabat la celebració dels Rams i Palmes i queda inaugurada la Setmana Santa.

Vespra de Diumenge de Rams, 12 d’abril
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres Repics d’avís a missa de 20, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Vol General al final de la celebració.

Diumenge de Rams, 13 d’abril
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves.  El tercer toc Vol General
 
Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 11:30, amb Sant Pere Apòstol.
• Vol General al finalitzar la Benedicció de Rams i Palmes (inici de la processó-missa inaugural).
- Vol General al final de la celebració.



DILLUNS DIMARTS I DIMECRES SANT: Segons la Revista “Aleluya” del Arxiu Parroquial de 1953 fins l’any 1960 es feien el dilluns el trasllat de la Soledat del domicili del President a l'Església, el Dimarts el Trasllat de Jesús Natzaré del domicili del President a l'Església, i el Dimecres la Salpasa.  Al suprimir els trasllats el Dimarts també se cap a la Salpasa i Confessions.  Desde 1991 el Dimecres Sant es fa el trasllat del Sant Sepulcre a l’Església.
El dilluns, dimarts i dimecres de la Setmana Santa, es proposa un servici de Confessions.  En estos tres dies a l'acabar la Missa a les 19:02, es fa "toc de Confessar", amb la campana dedicada a Jesucrist: Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.  El  toc resulta agut per ser una campana de xicotetes dimensions, però té l'avantatge que l'execució del toc és peculiar i inconfundible.  Recordeu les paraules del Sant Pare Francesc: “Dios no se cansa de perdonar, pero nosotros sí nos cansamos de pedir su perdón”.   


DIJOUS SANT: l'Església commemora el Sopar del Senyor: Jesucrist es reunix amb els seus Apòstols e instituïx el Sacrament de l'Orde i de l'Eucaristia.  Aconteciment que també celebra d'una manera mes festiva i fora de la Setmana Santa, en el dia del Corpus Christi.  Desde fa uns anys l’Església celebra el Dijous Sant, el anomenat dia del Amor Frater

Es celebren dos misses: una per a menuts a les 17 hores i l’altra la solemne en la que están presents membres de les Confraries i Hermandad a les 19 hores, els ornaments son de color blanc, esta celebració de l'Eucaristia igual que els Oficis Litúrgics importants dels dies següents es fa present el Cor Parroquial.  En esta missa del Dijous Sant, l'Església canta el Glòria al que s'unix un Volteig General de Campanes, després del Glòria les Campanes ja no tornen a tocar perquè l'Església entra en el silenci per la mort de Crist, ni tampoc la campana de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari;  les agulles de l'esfera del rellotge també es paren.  En el moment que el Santíssim es traslladat al Monument, al finalitzar la celebració comensa a sonar la Matraca.
Desde este moment fins el Glòria de la Vigilia Pasqual, si hi ha algun soterrar la Matraca o avisa i convocaria en els tres tocs d’avís).  Al acabar la celebració és cobrix amb una tela morada la imatge del Santíssim Crist del Perdó que està en el presbiteri, i és lleva el mantel de l'Altar Major

Per la nit està la processó del Silenci, recordant el que va passar et Getsemani.  Esta processó és va fer per primera vegada segons la revista Aleluya l'any 1953.  De 1956 fins a 1967 es realitza el Dimecres Sant i després de no fer la processó es desconeix que any es va tornar a incorporar als actes el Dijous Sant. Podria ser que la imatge es deixara de fer al no procesionar i desaparéixer per uns anys la imatge de Maria al peu de la Creu per no estar els Confrares de la Dolorosa. Encara que en l'any 1944 al tindre la imatge de la Soledat segons  l’Agenda de 1944 diu Jesús Nazareno el Sr.Vicario detrás del Nazareno con manteo y estola morada detrás de la Soledad el Sr.Cura con manteo y estola morada, tanto el Sr.Vicario como el Sr.Cura van cantando el Miserere Mei Deus con cantoras, llegada la procesión a la Iglesia el Sr.Cura vestido de Roquete sube al pulpito y predica, la procesión termina a las 9 menos cuarto, el sermón empezo a las nueve y duro tres cuartos”.
Per a està processó i al dia següent en el Via Crucis fins el Calvari, davant de l'imatge de Jesús Natzaré va una persona vestida de natzaré portant una Creu complint així una penitència que ha oferit durant una malaltia o una promesa

Dijous Sant, 17 d’abril
- Tres Vols d’avís a missa de 18:30, amb Sant Pere Apòstol.  El tercer Vol General
- Vol General en el cant del “Glòria”.
- Vol de la Matraca en el moment del trasllat del Santíssim al Monument.

-Vols de la Matraca a la processó del Silenci:
- Tres Vols d’avís a processó de 22.
• Al eixir les imatges de Jesús Natzare, Maria al peu de la Creu i la Soledat.
• Durant la meitat del recorregut de la processó (23h).
• Al entrar les imatges al Temple Parroquial.



DIVENDRES SANT: Els ornaments d’este dia son de color roig.  El Via Crucis en el any 1944 es feia de bon mati, com diu l’Agenda Parroquial de dit dia: “7, viernes.  A las 6 el Vía Crucis en el Calvario venimos a salir 6. Nazareno y Soledad en procesión bastante numerosa, desde la Iglesia se va cantando el Miserere Mei, el Sr.Vicario detrás del Nazareno y el Sr.Cura detrás.  Se termina el Vía Crucis dentro de la Ermita en la Madre llena de Dolor… y se regresa por el mismo sitio rezando el Rosario llegamos ala Iglesia a las 7”
Esta processó, una de les mas típiques de la Setmana Santa Moixentina, on es poden aconseguir verdaderes fotografies per a postals.  Després d'eixir les Confraries i Hermandad de l'Església té lloc l’Encontre d’Amargura en la Plaça Major, amb les imatges de Jesçus Natzare i la Soledat.  I cami del Calvari en processó el Rector amb els fiels que van darrere ressant el Sant Rosari.  Dins del Recorregut del Calvari, es resen les catorze estacions del Via Crucis per megafonía publica, per a que tot el poble rese, i al arribar a la plaça de l’ermita, i mentrés es canta una “saeta” ix l’imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari que s’incorpora a la processó fins arribar a l’Església Parroquial.  (Al portar la imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari a l'Ermita el dia 29 de març de 1953 després d’estar des de la seua donació en el Retaule que tènia dedicat (actual de Sant Antoni de Pàdua) i des de llavors fins a fundar la Hermandad del Cristo Crucificado en 1989  s'abaixava privadament i eixia en la processó del Silenci i pujava en el Via Crucis on ja quedaba en l'Ermita.  Al fundar-se la Hermandat del Cristo Crucificado, en el moment d'arribar a l'Ermita la imatge s'incopora a la processó on també procesiona a la vesprada en la del Sant Soterrament i torna privadament dies més tard a l'Ermita que té dedicada)

Per la vesprada es celebra un Hora Santa i el Ofici de la Celebració de la Mort del Senyor , amb la veneració de la imatge del Crist de l'Agonia, mentres els “Armats” que des de 1953 de nou, actuen en numero de nou amb el seu capità i cada mitja hora més o menys amb moviments rítmics efectuen relleus custodiant el cos de Crist Jacent.  

Minuts més tard del Ofici de la Mort del Senyor te lloc la processó del Sant Soterrament on processonen les imatges de Jesús Natzare, Santíssim Crist del Mont Calvari, Maria al peu de la Creu, Sant Sepulcre (custodiat per la agents de la Guardia Civil tradició recuperada l’any 2010) i la Soledat amb les seues respectives Confraries i Hermandad.  A la processó participen les Autoritats i la Banda de Música. 
Fins l'any 1990 es procesonava la bella imatge de Crist Jacent sobre un llit i d'un fons amb un enratllat i un calze, l'Agenda Parroquial de 1944 diu “después del sermón se pone la capa el Sr.Cura y se darán tres vueltas por el claustro y a la tercera el Sr.Cura  Alcalde coloca el Cristo en el nicho, después incienso y oración”.  Però per incomprensions i confusions, la Cofradia Santo Sepulcro va voler fer una altra imatge de Crist Jacent amb un sepulcre masa gran.  
Video de la processó del Sant Soterrament de 2012: https://www.youtube.com/watch?v=62WyzJNm5Dc

Divendres Sant, 18 d’abril
-Vols de la Matraca a la processó i Via Crucis:
- Tres Vols d’avís a processó de 9.
• Al eixir les imatges de Jesús Natzare i la Soledat.
• En l’Encontre d’Amargura en la plaça major.
• A l’eixir el Santíssim Crist del Mont Calvari de l’Ermita.
• Al entrar les imatges al Temple Parroquial.

- Tres Vols de la Matraca a l’Hora Santa de 16.

- Tres Vols de la Matraca a la celebració de la Mort del Senyor de 18.
- Vol de la Matraca al finalitzar l’Ofici.

Vols de la Matraca a processó del Sant Soterrament:
- Tres Vols d’avís a processó de 20.
• Al eixir les imatges.
• Durant la meitat del recorregut de la processó (21h.).
• Al entrar les imatges al Temple Parroquial.


VIGILIA PASQUAL: El Dissabte Sant és un dia de Silenci i Soledat de la Mare de Déu, un dia d'oració acompanyant a Maria en la seua soledat  i esperant amb Ella el moment sublim de la Resurrecció.   Es tracta de preparar la Vigília Pasqual la celebració mes important del calendari cristià, adornant el Presbiteri amb flors de les andes que han procesonat, tornant a posar les Creus sobre els Altars dels Retaules laterals, és lleva la tela de color morat que cobria la imatge del Crist del Perdó, és preparen les candeles i el Ciri Pasqual que s'encén en la Vigília Pasqual com a símbol de Crist Llum.  És des dels primers segles un dels símbols més expressius de la Vigília. Al mig de la foscor, d'una foguera s'encén el ciri que té una inscripció en forma de creu, acompanyada de la data de l'any i de les lletres alfa i omega, la primera i última lletra de l'alfabet grec, indicant així que Crist és el principi i fi del temps i de l'eternitat.   El ciri estarà encés en totes les set setmanes de la cinquantena pasqual, s'encén també en els Baptismes, Exèquies i també en les professions religioses. Esta al costat de la Pila Baptismal
Per a facilitar la participació  com es va demostrar l’any passat, la celebració es a les 20 hores. Els Ornaments son de color blanc, señal de l’alegria per la Resurreció. Després de les lectures de l’antic testament, l'Església canta el Glòria i de nou, les Campanestornen a sonar amb renovada alegria, amb un Vol General.  És el primer Volteig de la Pasqua que anuncia a tot Moixent la gran notícia que s'esta celebrant: Jesucrist ha ressucitat, ha vençut a la mort.  Este Volteig és el mes solemne de tot l'any i el que dóna sentit a tots els altres, perquè totes les celebracions de l'Església tenen sentit gràcies a la Resurecció de Crist.  (Les agulles de l'esfera del rellotge tornen a marcar l'hora). Acabada la celebració, mentre els fidels tornen a casa senten el Volteig General de Campanes, anunciant al mateix temps a tots que l'Església ha celebrat la Solemne Vigília Pasqual, es té previst com l’any passat fer una tamborada.


Vigilia Pasqual, 19 d’abril
- Tres Vols de la Matraca a la Vigilia Pasqual de 20.
- Vol General en el cant del “Glòria”.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.


DIUMENGE DE PASQUA: Fins a l'any 1962 procesionava una imatge xicoteta antiga d'un Xiquet Jesús vestit (robat en els anys 1998-1999) substituïda per la imatge actual del Crist Ressuscitat en 1963. 

A la processó a més de Confrares assistixen el Rector, Autoritats Municipals i la Banda de Música.


Part de la Processó ix del Temple Parroquial, i l'altra de la Capella de la Residència amb la imatge de la Soledat. A l'eixir la imatge de Jesucrist Ressuscitat de l'Església per a iniciar la processó de l’Encontre amb la Mare de Déu, es realitza un Vol General de Campanes.  Amb este Volteig General, els Confrares comencen hi ha desfilar i a tocar el tambor a l'igual els que ixen de la Residència saben que la imatge del Ressucitat ja està en els carrers. Al trobar-se les dos imatges del Ressuscitat i la Soledat l’imatge fa tres genuflexions al mig del Passeig Pare Moreno que esta a sobreeixir de Confrares i mulitud de gent. Quan a la imatge de la Soledat se li lleva la mantellina del cap, s’executa un Vol de les Tres Grans, al que s'unix una dispara de traca i es llancen caramels mentres sona el Himne nacional, i els Confrares és descobrixen el rostre llevant-se el capirot (Caputxo), i els "Armats" el casc,  en senyal de la victoria de Jesucrist sobre la mort.  Després de la processó té lloc en l’Església Parroquial per part del Rector, la Clausura de la Setmana Santa i seguidament la Missa de Pasqua.


Diumenge de Resurrecció, 20 d’abril
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves. El tercer toc Vol General

Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 11:30, amb Sant Pere Apòstol.
• Vol General a l’Eixida de l’imatge del Temple Parroquial
• Vol de les Tres Grans, en el moment de l’Encontre (12:14)
• Vol General a l’arribada de les imatges a l’Església 

- Vol General al final de la celebració de la Missa de Pasqua.