30 de septiembre de 2013

AGENDA 2013: SANT FRANCESC D'ASSÍS, MARE DE DEÚ DEL ROSARI I MARE DE DÉU DEL PILAR

SANT FRANCESC D’ASSÍS: Es el dia 4 d’octubre, así a Moixent va instituir la vida franciscana conventual el Venerable Pare Moreno, insigne moixenti francisca (segle XVI).   La Festa de Sant Francesc d’Assís la celebra amb intensitat particular la 3ª Orde Fransciscana, o rama seglar que manté viu eixe esperit franscisca a Moixent.

En la Capella del Santíssim Sacrament te un Retaule amb altar e imatge, i en el Reliquiari de la Capella de les Santes Relíquies hi ha una Reliquia del Sant.  
En el poble té un llarc carrer en la part més antiga i alta, el qual en una casa tenen una imatge. En este mateix carrer hi ha un plafó ceràmic; hi ha altra ceràmica de Sant Francesc en el carrer Raval i en Sant Bonaventura.
Segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial (1952-1968) per a la festa hi havien festers.

Este any s’han fet fotocopies del Himne amb l’Oració de Sant Francesc que de dilluns al divendres es resa.
En la missa en el Presbiteri es col·loca un Estandart amb l’estampa del Sant, i es beneïxen dos imatges de San Francesc que al final de la celebració se sortegen entre els membres de la Tercera Orde. 
Enguany coincidix en el primer divendres de mes dedicat al Sagrat Cor de Jesús, abans de la Missa es farà Exposició Major del Santíssim Sacrament, i  voltejara la campana que te dedica.

Sant Francesc d’Assís, 4 d’octubre
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Sant Antoni, Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament i Santes Relíquies. 

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.  I Vol de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.  El segon i tercer toc Vol amb Santes Relíquies.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.


MARE DE DÉU DEL ROSARI: Es el 7 d’octubre, devoció molt antiga a Moixent.  Hi ha una Imatge del segle XVIII en el Retaule de les Santes Relíquies, també en la nau de l’Església hi ha un Retaule amb altar e imatge dedicat a la Mare de Déu del Rosari.   El llibre “Relaciones Geograficas, topográficas e histórias del Reino de Valencia” Volumen II, de l’any 1921, entre altres Ermites es cita una baix l’adovació de Nuestra Señora del Rosario, sembla que per els alrededors del Bosquet, d’esta Ermita no se sap res.

Cada dia de la setmana (exepte les misses dominicals) l’Església de Moixent, abans de la Missa es resa el Sant Rosari.  Amb motiu d’una defunció dies després del soterrar, es celebra tres ressos en sufragi del difunt en el Temple Parroquial. 
Durant este mes d’octubre, mes del Rosari, els diumenges si el oratge o permitix, en la Gruta del Calvari (on hi ha una imatge de la Verge Milagrosa) a les 8:30 es resa el Sant Rosari.

Mare de Déu del Rosari, 7 d’octubre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santa Maria Mare de Déu. 



MARE DE DÉU DEL PILAR: El dia 12 trobem altra advocació mariana que te resonancia a Moixent: la Mare de Déu del Pilar. 
En el carrer del Raval hi ha un plafó ceràmic que representa a un Crist i al costat la Verge del Pilar.  En el Retaule del Presbiteri a ma esquerra segons es mira, s’aprecia l’imatge de la Verge del Pilar realitzada pel escultor Enrique Bellido. 

Fa uns anys segons els Aleluyes es feia una Novena.   Promouen la festa els membres de la Guardia Civil que la tenen per Patrona, per a la Missa es fan presents amb l’uniforme de gala, acompanyats per altres membres de les forses armades que son moixentins i la Corporació Municipal.  Alguns membres del Cor Parroquial ofereixen el servicí del cant, particularment al final, interprentat l’himne de la Verge del Pilar. 

Mare de Déu del Pilar, 12 d’octubre

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb  Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració,  de Sant Antoni hasta Sant Isidre. 


 (Fotos: Josep Lluís Cebrián)

29 de septiembre de 2013

NOTICIA EN EL PERIÒDIC "PARAULA" EL DIA 29 DE SETEMBRE DE 2013, PÀGINA 22

■ MOIXENT
Tras administrar la Confirmación a jóvenes, don Carlos presencia un Volteo de campanas por varios de ellos

□ AVAN
El arzobispo de Valencia, Monseñor Carlos Osoro, subió el pasado sábado 21 por la noche al campanario de la parroquia de San Pedro de Moixent y estuvo junto a los campaneros.  Previamente, había administrado el sacramento de la Confirmación a 17 jóvenes, varios de ellos miembros de la asociación de Campaners de Moixent, además de un matrimonio joven.
El prelado firmó el libro de honor de la asociación y presenció un volteo manual de las tres campanas más grandes, según ha indicado el párroco Antonio Rafael González.
En su visita a Moixent, “y antes de la eucaristía, monseñor Osoro estuvo orando en la capilla del Santísimo Sacramento y en la de las Santas Reliquias”.
Asimismo, durante la eucaristía “intervino el coro parroquial y la Asociación de Campaneros de Moixent realizó un volteo de campanas”, ha añadido.
Los confirmandos “han recibido la formación de catequesis y se han preparado para la Confirmación viviendo, como un equipo, la experiencia de la oración.

28 de septiembre de 2013

NOTICIA EN EL PERIÒDIC "L'INFORMADOR" EL DIA 28 DE SETEMBRE DE 2013

L’arquebisbe de València administra el sacrament de la confirmació en Moixent

●Primera visita de Osoro a Moixent
●Al finalitzar pujà al campanar i signà en el llibre d’honor dels Campaners

CAMPANERS DE MOIXENT

Ha sigut la primera visita de l’actual Arquebisbe de València, monseñor Carlos Osoro, a la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent, i feia més  de 18 anys que un arquebisbe de València no visitava Moixent.  Un esdeveniment molt desitjat i esperat per la feligresia de Moixent però en particular pels Campaners que en diversos encontres amb el Successor de Sant Pere a València li havia manifestat eixe desig.
Eren les 18:12, per fi l'Arquebisbe de València estava a Moixent!. Monsenyor Carlos Osoro saluda al Rector En Antonio i al President de Campaners de Moixent, pujant les escales i per iniciativa anava saludant els feligresos que anaven entrant al Temple.  Dins de l’Església, va pregar uns moments davant del Santíssim Sacrament i visità la Capella de les Santes Relíquies on va orar, i s'interessà del significat i la història de la pietat cristiana de Moixent entorn de les Santes Relíquies. 
Saludà als 19 jovens als qui anava a administrar el Sacrament de la Confirmació, amb gestos d'amabilitat.  En el Presbiteri s'apropà a veure de prop la fotografia del màrtir de la Fe el jove moixentí Rafael Vicente Cirugeda Tortosa, este dia recordavem el seu martiri, i la decoració del Presbiteri.
La participació dels fidels no va ser l'esperada, tenint en compte que al matí i abans de la Confirmació hi havia un enterrament.  En l'homilia comentà particularment l'Evangeli del dia, aconseguint una viva actualització del seu contingut per als jóves.  Una predicació admirable que capta l'atenció concentrada dels Confirmats i de tots els presents que seguien amb viu interés les paraules de l’arquebisbe. 
Al final de la missa després de la foto amb els 19 confirmats, el propi Arquebisbe expressà al Rector la seua voluntat d’acomiadar personalment a tots els presents en la celebració, situant-se en la porta del temple.  Després es fotografià amb alguns fidels, i també amb alguns membres del cor parroquial, catequistes, i amb alguns membres de l'Associació Campaners de Moixent.
En la Sagristia acceptà gustosament iniciar el Llibre d'Honor dels Campaners de Moixent, i acompanyat pels Campaners va pujar al campanari junt al seu Secretari.  En la base va veure la imatge de Santa Bàrbara, així com la primera esfera del rellotge de l'actual campanar entre altres peces.  En la Sala de les Campanes escoltà amb molta atenció les explicacions sobre les huit campanes i la matraca així com alguns tocs, i va gaudir veient els campaners tocar el "Vol dels Tres Grans".  Tot això amb fotografies i comentaris de felicitació i enhorabona.
En la Plaça de l'Església va veure Voltejar les huit campanes que li mostraven la  salutació d’acomiadament.  A les 21 hores pujava al vehicle per a tornar a València. 
D.Carlos va voler viure este esdeveniment amb sincera cordialitat, sense presses, i per tot això li estem profundament agraïts. Mai imaginàvem que ens tractaria amb tanta atenció i simpatia.

27 de septiembre de 2013

PUBLICACIÓ EN EL PERIÒDIC "LAS PROVINCIAS" EL DIA 27 DE SETEMBRE DE 2013


▲El arzobispo de Valencia visita Moixent.  El arzobispo de Valencia, Carlos Osoro, visitó la parroquia de San Pedro Apóstol de Moixent, un acontecimiento muy esperado por la feligresía de la localidad pero en particular por los campaneros.  Osoro rezó ante el Santísimo Sacramento y visitó la capilla de las Santas Relíquias, además se interesó por la historia de la piedad cristiana de Moixent y contemplo el volteo de campanas. ::LP

26 de septiembre de 2013

PUBLICACIÓ EN EL PERIÒDIC "LEVANTE, EL MERCANTIL VALENCIANO" EL DIA 26 DE SETEMBRE DE 2013

Los campaneros muestran a Osoro el volteo en su primera visita a Moixent

►En Xàtiva, el arzobispo ordenó las bodas de oro sacerdotales de José Muñoz, a sus 74 años de edad

LEVANTE-EMV XÀTIVA
■El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, subió el pasado sábado al campanario de la parroquia de San Pedro de Moixent tras administrar el sacramento de la Confirmación a un total de 17 jóvenes, varios de ellos miembros de la asociación de Campaners de Moixent, además del de un matrimonio joven.  El prelado firmó en el libro de honor de la asociación, donde escribió una dedicatoria, y presenció un volteo manual de las tres campanas más grandes, según ha indicado a la agencia AVAN el párroco, Antonio Rafael González.  En su visita a Moixent,» y antes de la eucaristía, monseñor Osoro estuvo orando en la capilla del Santísimo Sacramento y en la capilla de las Santas Reliquias.  Asimismo, durante la eucaristía, «intervino el coro parroquial y la Asociación de Campaners de Moixent realizó varios volteos de campanas», ha añadido.  Los confirmados «han recibido la formación de catequesis y se han preparado para la Confirmación viviendo, como un equipo, la experiencia de la oración cada semana», ha explicado el párroco.  El arzobispo celebró la Eucaristia, y al finalizar, expresó su voluntad de despedir personalmente a todos los presentes en la puerta de la Iglesia.  A continuación, acompañado por los campaneros accedió a la Sala de las campanas, donde escuchó las explicaciones de cada campana y sus toques.  El domingo, monseñor estuvo en Xàtiva presidiendo las bodas de oro sacerdotales del presbítero José Muñoz Mira, natural de la localidad alicantina de Villena, de 74 años de edad, ordenado sacerdote en 1963.

24 de septiembre de 2013

VIDA PARROQUIAL: (14) L’ARQUEBISBE DE VALÈNCIA CARLOS OSORO SIERRA ADMINISTRA EL SACRAMENT DE LA CONFIRMACIÓ EN MOIXENT

Era la primera visita de l'actual Arquebisbe de València a la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent, i més de 18 anys que un Arquebisbe de València no visitava Moixent.
 
Un esdeveniment molt desitjat i esperat per la feligresia de Moixent però en particular pels Campaners entre ells Felipe Sanchis que en diversos encontres amb el Successor de Sant Pere a València li havia manifestat eixe desig, a la qual cosa D.Carlos responia sempre que també El li agradaria.









A les 18 hores el xòfer de l'Arquebisbe avisa per telèfon per a avisar que eixien de l'autovia perquè preparàrem la recepció, tal avís no ens arriba i quan l'Arquebisbe ja descendia del vehicle en la Plaça de l'Església, Felipe que estava en la porta  va avisar als Campaners per a iniciar el Volteig de totes les campanes al Rector En Antonio. Va ser un moment de carreres, quan el Rector eixia per la porta, Monsenyor Carlos Osoro ja pujava les escales i per iniciativa anava saludant els feligresos que anaven entrant al Temple.  Prèviament a tot açò Felipe havia reservat dos cadires per a aparcar el cotxe enfront de l'Església.
Va ser un moment molt feliç al recibir-lo, eren les 18:12, per fi l'Arquebisbe de València estava a Moixent!.









Dins de l’Església, va pregar uns moments davant del Santíssim Sacrament i visita la Capella de les Santes Relíquies on també va resar, i s'interessa del significat i la història de la pietat cristiana de Moixent entorn de les Santes Relíquies. 
Saluda als 19 jovens que anava a administrar el Sacrament de la Confirmació cada un, amb gestos d'amabilitat. 
En el Presbiteri s'apropa a veure de prop la fotografia del màrtir de la Fe el jove moixenti Rafael Vicente Cirugeda Tortosa que este dia recordavem el seu martiri, i també li agrada la decoració del Presbiteri.

En la Sacristia va atendre a una entrevista de la Televisió Comarcal La Costera i  comença  la celebració de l'Eucaristia.  Van proclamar les lectures, els lectors habituals i van interpretar els cants el Cor Parroquial.  La participació dels fidels no va ser l'esperada, tenint en compte que al matí i abans de la Confirmació hi havia un enterrament, i també en el matí del diumenge.

En l'homilia (amb paraules de introducció en valencià) després presentar els 19 jovens, comenta particularment l'Evangeli del dia, aconseguint una viva actualització del seu contingut per als jóvens.  Una predicació admirable que capta l'atenció concentrada dels Confirmats i de tots els presents que seguien amb viu interés les paraules de l’Arquebisbe D.Carlos.  Indica que som administradors i no amos de la nostra vida cridats a fer balanç del que fem amb ella, usant bé de l'oli, i del blat, preguntat-nos que ens alimentem, i si és que ens falta l'aliment de la paraula de Déu i de l'Eucaristia. 
L'Arquebisbe adminstra a 19 jovenes la Confirmació, a cada un amb mostra de proximitat i afecte. 











Al final de la missa després de la foto amb els 19 Confirmats, el propi Arquebisbe expresa al Rector la seua voluntat de despedir personalment a tots els presents en la celebració, situant-se en la porta del temple.  En Antonio molt sorprés tracta de dissuadir-lo per ser moltes les persones congregades però ja D.Carlos s'encaminava per la nau central cap a la porta, deixant al Rector i al Secretari en el Presbiteri desconcertats.

Al tornar al Presbiteri, es fotografia amb alguns fidels, i també amb alguns membres del Cor Parroquial, Catequistes, i amb alguns membres de l'Associació Campaners de Moixent.

En la Sacristia accepta gustosament iniciar el Llibre d'honor de Campaners de Moixent, i acompanyat pels Campaners va pujar al campana junt al seu Secretari En Alvaro.  En la base va veure la imatge de Santa Bàrbera, així com la primera esfera del rellotge de l'actual campanar entre altres peces.  En la Sala de les Campanes escolta amb molta atenció les explicacions sobre les huit campanes i la matraca així com alguns tocs, i disfruta veient els campaners tocar el "Vol dels Tres Grans".  Tot això amb fotografies i comentaris de felicitació i enhorabona.
 
Al baixar va voler visitar la mare del Rector  En Antonio i en la Plaça de l'Església va veure Voltejar les huit campanes que solemnement li mostraven la  seua salutació de despedida.  A les 21 hores pujava al vehicle per a tornar a València. 

Estava prevista una visita breu, calculant que abans de les huit podria encaminar-se a València, però va ser el propi D.Carlos qui va voler viure este esdeveniment amb interrumpcions i sincera cordialitat, sense presses, i per tot això li estem profundament agraïts. Mai imaginavem que ens tractaria amb tanta atenció i simpatia.

Gràcies D.Carlos.  Que Déu li beneïsca.

(Fotos de Pura Carceles i de Felipe)

23 de septiembre de 2013

NOTICIA PUBLICADA EN LA PÀGINA WEB DE LA ARXIDIÒCESIS DE VALÈNCIA (AVAN) EL DIA 22 DE SETEMBRE DE 2013

 El Arzobispo saluda a los campaneros de Moixent
Tras administrar la Confirmación a 19 jóvenes, varios de ellos campaneros

El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, subió anoche al campanario de la parroquia de San Pedro de Moixent tras administrar el sacramento de la Confirmación a un total de 17 jóvenes, varios de ellos miembros de la asociación de Campaners de Moixent, además de a un matrimonio joven.

El prelado firmó en el libro de honor de la asociación, donde escribió una dedicatoria, y presenció un volteo manual de las tres campanas más grandes, según ha indicado hoy a la agencia AVAN el párroco, Antonio Rafael González.

En su visita a Moixent, "y antes de la eucaristía, monseñor Osoro estuvo orando en la capilla del Santísimo Sacramento y en la capilla de las Santas Reliquias". Asimismo, durante la eucaristía "intervino el coro parroquial y la Asociación de Campaneros de Moixent realizó varios volteos de campanas", ha añadido.

Los confirmandos “han recibido la formación de catequesis y se han preparado para la Confirmación viviendo, como un equipo, la experiencia de la oración cada semana”, ha explicado el párroco.

20 de septiembre de 2013

PRÒXIMAMENT

1- La Primera setmana d’octubre en Aiacor, celebren el dissabte a Sant Antoni de Pádua i el diumenge la “Pujà” del Crist a l’Ermita, Vols de Campanes.

2- El dia 4 d’octubre es Sant Francesc d’Assís.  A Moixent es un Sant de devoció popular, Vol de 3 campanes, a més coincidix en el primer divendres dedicat al Cor de Jesús es farà Exposició del Santíssim Sacrament. 
En la Granja de la Costera Vols de Campanes, per ser el Titular de l’Església, i també es celebren festes en honor a la Divina Aurora i al Santíssim Crist de la Victoria.

3- El dia 7 es la festa litúrgica de la Mare de Déu del Rosari. En Moixent, Vol de la campana Santa Maria Mare de Déu. 
A Novetle es Titular de l’Església, Patrona en Alberic i en Albaida amb l’advocació: Verge del Remei, Vols de Campanes.

4- El dia 9 es la festa de la Comunitat Valenciana, i l’Aniversari de la Dedicació de la Catedral de València, Vols de campanes en la Catedral.

5-El dia 12 d’octubre es la Mare de Déu del Pilar. A Moixent Vol de 4 campanes, de manera especial la campana Santa Maria Mare de Déu. 
En Aiacor es la Patrona del poble, Volteig de campanes

6- El 24 es la festa del Sant Calze en la Catedral de València, Vols de Campanes.

7- Els dies 25, 26 i 27 a Moixent es el Triduo a la Milagrosa.  Vols de 4 campanes i de manera especial de la campana que té la seua efigie: Santa Maria Mare de Déu.


18 de septiembre de 2013

INSTITUCIONAL (3): INAUGURACIÓ DEL PAVELLO ESPORTIU DE MOIXENT


 Convocats per una funcionaria de l'Ajuntament de Moixent per a participar en la Inauguració del pavelló cobert i el frontó del poliesportiu que inauguraria el President de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra.  Alguns membres de l'Associació Campaners de Moixent  (Felipe, Juan i Jesús es van fer presents.  L'acte es desenvolupa protocol·làriament com sol succeir en estos esdeveniments.

Després de la inauguració, estava present també la Maria José Català Consellera d’Educació, Cultura i Esports, (que va estar a principis d'agost en el campanar d'Albaida), Felipe va poder saludar-la i parlar uns minuts i li va agrair la declaració de BIC el toc de Campanes i els seus tocs; a l'interessar-se Ella amb sorpresa Felipe va poder parlar-li de la nostra Associació de Campaners de Moixent, del grup que ho formem, i altres detalls que la Consellera atenia amb curiositat i sorpresa per tractar-se d'un grup tan jove.  Durant la conversació es va acostar Fernando Giner, Diputat qui subratlle a la Consellera també la llavor important que estem realitzant i que El també coneix.  Els dos nos animaren a continuar la labor com Campaners.

Ens agrada participar en les convocatòries en què se'ns invita des de l'Ajuntament, fent-nos presents com a Associació que es va arrelant en el nostre poble, i en esta ocasió ens hem vist recompensats amb l'encontre de persones rellevants de la vida publica que aprecien i animen la nostra labor. Gràcies!

(Fotos MªCarmen Vidal)

14 de septiembre de 2013

AGENDA 2013: SERVENT DE DÉU RAFAEL VICENTE CIRUGEDA-CONFIRMACIONS I ANIVERSARI CORONACIÓ SANTES RELÍQUIES

SERVENT DE DÉU RAFAEL VICENTE CIRUGEDA TORTOSA MÀRTIR.  CONFIRMACIONS: El 21 de setembre, és l'Aniversari del Martiri del Servent de Déu Rafael Vicente Cirugeda Tortosa, naixcut a Moixent però que residia a Alzira que va entregar la vida per la Fe, a pocs dies de complir 20 anys, estava en l'Acció Catòlica en la que havia obstentat carrecs de caractec local, sent martiritzat el 21 de setembre de 1936.
Per a este dia este previst que vinga a Moixent l’Arquebisbe de València En Carlos Osoro per administrar el Sacrament de la Confirmació a un grup de jovens moixentins i moixentines.  (L’ultima vegada que va estar en l’Església Parroquial de Moixent un Arquebisbe va ser el 7 de gener de 1995).

Servent de Déu, Rafael Vicente Cirugeda Tortosa, Màrtir.   Confirmacións, 21 de setembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 18:30, amb Sant Pere Apòstol.
(a l’arribar l’Arquebisbe de València Vol General de Campanes).
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.



ANIVERSARI DE LA CORONACIÓ CANÒNICA DE LES SANTES RELÍQUIES: El 24 de setembre, es l’Aniversari de la Coronació de les Santes Relíquies.  Este dia l’any 1989, l’Arquebisbe de València En Miguel Roca Cabanellas va coronar els Bustos-Reliquiari de les Santes Úrsula i Còrdula.  Concluint el I Centenari de la Construcció del Temple, i el IV Centenari de l’arribada a Moixent de les Santes Relíquies.  En la missa es canten els” Goigs a les Santes Reliquies” i les Lletanies dels Sants del Relíquiari.
Per a este dia Voltejara la campana Santes Relíquies, que te gravades les efigies dels Bustos de les Santes Relíquies i del Pare Moreno.
L’any que ve es compleixen 25 anys de dita Coronació.

Aniversari de la Coronació Canònica de les Santes Relíquies (24 anys), 24 de setembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.

12 de septiembre de 2013

ABREVIATS: JULIOL I AGOST

Els xiquets de l'escola d'estiu visiten el campanar: El dia 10 de juliol, els xiquets de l'Escola d'estiu van mostrar un gran interés i comportament en la seua visita a la Sala de les Campanes.  van ser moltes les preguntes i molt grans els desitjos de tocar les campanes.  En grups molt ben organitzats i acompanyats pels monitors de la Creu Roja. La nostra mas sincera enhorabona per tan grata i animada Visita.

De guia de visitants a l'Església: El dia 23 de juliol, un grup de Júniors de Manises van visitar l’Església i van seguir amb interés les explicacions que Felipe Sanchis va oferir als assistents.  A destacar la seua fama tan organitzada, respectuosa de Visita a l'Església, signe clar de la seua bona formació cristiana.

Un grup visita el Campanar: Després de una proposta de Ivan Muñoz, visitava el dia 31 de juliol la Sala de les Campanes del campanar de Moixent, un grup de classes d'anglés.  Van escoltar amb interés la informació sobre les campanes i també van presenciar el toc de l'una i el de l'Àngelus.

Manteniment de Canals de les teulades de l'Església: El dia 29 d'agost després de la pluja torrencial, Felipe va procedir a netejar les canals laterals de l'Església, que inundades de fang, havia provocat inundacions en algunes vivendes confrontants a l'Església, de pas també es va arreplegar algunes teules trencades i bulles confrontants a la Cúpula del Santíssim Sacrament.

Felicitació: Amb satisfacció celebrem la notícia de la Declaració de Bé d’interés Cultural Inmaterial que a rebut el toc tradicional de les campanes a Albaida, Catedral de València, Segorbe i Castelló.  Ens pareix magnífic que les Institucions publiques reconeguen el gran valor cultural que conté el patrimoni campaner i els seus tocs, així com ens alegra poder contribuir també des de Moixent que eixos valors i interés cultural siga també una realitat en el nostre poble de Moixent: també és eixa una de les raons que ens anima a ser Campaners de Moixent.


10 de septiembre de 2013

TREBALLS VOLUNTARIS (16): DURANT LES FESTES PATRONALS

A més dels Voltejos i Tocs de Campanes que amb gran entusiasme hem pogut dur a terme estes Festes Patronals, també hem col·laborat en algunes activitats entorn de les processons, perquè pogueren realitzar-se puntualment estes tasques:

·         Col·locació dels Bustos-Reliquiaris de les Santes Úrsula i Còrdula i la palma del martiri amb la Relíquia de la creu on va morir Sant Pere, des de la Capella de les Santes Relíquies al Presbiteri per a l'Ofrena de Flors.
·         Al finalitzar la missa de Difunts, traslladarem una altra vegada els Bustos-Reliquiaris de Santa Ùrsula i Santa Córdula amb la palma del martiri i relíquia de la creu on va morir S.Pere, a fi de deixar lliure este espai del Presbiteri per a col·locar a la vista dels fidels la imatge i les andes del Santíssim Crist del Mont Calvari en el dia que se li dedica.
·         Per a preparar la processó del Santíssim Crist, acabada la missa de 12 hores, col·locarem el Santíssim Crist amb les seues andes, baix la Cupula en la nau de l'Església per a poder traure-la en processó.  I així en el espai que ocupava, col·locarem els Bustos que contenen les Relíquies de Santa Ùrsula i Córdula, amb la palma del martiri i Relíquia de la creu on va morir Sant Pere, però ara sobre les andes per a  processonar en el seu dia.
·         Finalment passades les festes, el dilluns 26, ens vam reunir de nou els campaners, per a poder col·locar totes les coses al seu lloc habitual per a tot l'any. Guardes els Bustos de Santa Úrsula i Còrdula, també el camina en el transpresbiteri, abaixar el tauler per a la catequesi...

Ens complau poder col·laborar amb la nostra aportació personal al bon funcionament dels actes i tradicions de la nostra parròquia, a més de la nostra aportació especifica en el campanar.  Seriosa bo que altres jóvens s'animaren a realitzar estes tasques.

8 de septiembre de 2013

NOTICIA EN EL PERIÒDIC “L’INFORMADOR” EL DIA 7 DE SETEMBRE DE 2013

Més de 200 persones han conegut el campanar de Moixent en festes
CAMPANERS DE MOIXENT

Dins dels actes programats per a les festes patronals, dedicades al Santíssim Crist de la Mont Calvari i a les Santes Relíquies, l’Associació Campaners de Moixent, organitzà, com en els últims cinc anys, visites guiades al campanar de dilluns a divendres de 17:30 a 18:30 hores. Van ser 224 visitants, el segon any més visitat, després del primer (2008).  Destacar que van pujar dues persones d’Austràlia que passaven les vacancess amb uns amics; i també la visita de l’Alcalde de Moixent i dos del regidors de l’equip de govern. Moixentins i visitants, des de xiquets menuts, jóvens i gent major,  en grups de 10 a 12 persones, han pujat els 82 escalons fins a arribar a la Sala de les Campanes, i  manifestaven la seua alegria per pujar a la Torre Campanar, un dels llocs més emblemàtics i volguts del poble,  i també per les explicacions que Campaners de Moixent, sobre les huit campanes,  la Matraca, així com els tocs i la seua funció. Han mostrat un gran interés i sorpresa pel que veien i escoltaven, inclús hi ha hagut gent que ha que en els anys anteriors ja havien pujat. Ha sigut general el desig de tocar alguna campana, de manera particular la més gran del campanar, dedicada al Patró Sant Pere Apòstol que arrancava els crits d’esglai.  També els visitants han pogut contemplar la panoràmica des de la Sala de les Campanes cap al poble i fer-se fotos. Tots mencionaven el bon aire que feia en la Sala de les Campanes. Abans de pujar van poder veure en la base del campanar,  la imatge de Santa Bárbara, patrona dels campaners: una peça de ceràmica de l’anterior bola que corona el campanar; la primera esfera del rellotge del campanar, 3 batalls antics de campanes, una matraca semblant a la tradicional. Durant la Visita també hi havia en una taula diversos fullets publicats per l’Associació, i que els visitants han pogut mirar i emportar-se.  Campaners de Moixent en internet: http://campanersmoixent.blogspot.com.es

Una de les visites d’enguany

6 de septiembre de 2013

VIDA PARROQUIAL (13): FESTES PATRONALS 2013, DESTAQUEM

1.  Les Festes de 2013 han estat marcades per no tindre Comissió de Festes: s'ha notat en les processons i en les celebracions Eucarístiques.  La presència de jóvens en les celebracions religioses ha sigut menor.  L'Ajuntament ha hagut de realitzar un esforç extraordinari perquè Moixent, tinguera el programa de festes amb tots els actes que els són habituals.  Reconeixem el bon resultat.  L'entrada de festers que enguany no s'ha pogut celebrar, s'ha vist compensat per la intervenció del Cronista Oficial En  Guillem Lera en el seu pregó d'inici de festes, així com la interpretació dels Himnes Oficials per part de la Banda de Música "La Constància" acompanyada de la Coral "Santa Cecília"

2.  Enguany també ha sigut distint el dimarts, dia de l'Ofrena de Flores a les Santes Relíquies, al no haver Exaltació de la Reina de València perquè no hi havia, s'organitza un acte igualment digne.  A l'haver-hi menys esdeveniments resulta més organitzat i més breu i amb més presència de públic en el Temple Parroquial que en anys anteriors.  En l'Ofrena l'escola i grup de danses de Moixent  van ser a l'Església Parroquial amb el trage tradicional i la presència de les Reines de Moixent de 2012 van aprofitar al finalitzar l'Ofrena de Flores despedir-se del seu regnat

3.  El Cor Parroquial també ha notat l'absència de l'organista Fran, que s'havia casat uns dies abans de les festes, aprofitem per a felicitar-li. No hem pogut escoltar la missa de Perosi ni la d'Angelis però tots els cants que s'han interpretat han sigut bells i dignes de les celebracions festives.  Enhorabona a tots ells i al seu director Paco!.

4.  A destacar la magnifica actuació del grup de portadors d’andes, per la coordinació a l'hora de portar les andes amb la camiseta de la 1a Visita de la Mare de Déu dels Desemparats tant el dia de la “Baixà” del Crist com en la “Pujà”, així com als portadors en la processó de les Santes Relíquies.  D'excel·lent puntualitat i agilitat perquè les processons es desenvoluparen sense pausa però sense pressa.  Un esforç d'admirable resultats i que amb satifsfacció volem reconéixer i aplaudir, perquè pareix que són molt pocs els que reconeixen  esta valuosa i necessària aportació. A tots ells enhorabona!.

5.  En les processons per a suplir la carència de Comissió de festes, els fidels han acudit en major numero, ha fi que els actes religiosos comptaren amb l'assistència que els dignifica com a actes de Festa.  Per a la participació litúrgica s'ha pogut comptar amb l'habitual presència i col·laboració del moixenti Fra Ramon Belda, religiós franciscà de Cruz Blanca)

6.  Les andes del Santíssim Crist del Mont Calvari enguany han comptat amb dos farols propis (quatre d'una sola bombeta) molt dignes i apropiats per a les dimensions de les andes i de la imatge.  I també enguany, al no estar les Reines en el Presbiteri i comptar amb més va espai, s'ha pogut col·locar la imatge en les andes en el mateix Presbiteri, a la vista dels fidels durant les celebracions Eucarístiques, i francament a resultat molt apropiat.  Mirant a la imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari tota la celebració resultava mes viva i eloqüent ja que li venerem no sols en la processó sinó també a l'orar i celebrar l'Eucaristia.  També enguany s'ha adaptat la Pregària que té dedicada, per a poder resar-la els fidels en comunitat, i en els dies precedents a la festa, els fidels han pogut resar-la gustosament al finalitzar el Rosari.

7.  Tots els anys i este no és una escepció, destaca la processó de les Santes Relíquies.  No hi havia festers ni festeres, però la participació de públic resulta sorprenent i crida l'atenció el respectuós silenci amb què s'acollia la presència pròxima de les Santes Relíquies per tots els llocs per on pasava.  És una processó que també enguany ha brillat per l'ambient de respecte, dignitat, amb l'atenció amb què es viu i celebra, signe evident de les arrels tan ondes que la veneració de les Santes Relíquies ha desenvolupat al llarg de tantes generacions.  El dia de les Santes Relíquies sempre aconseguix commoure de manera especial el cor de Moixent, i enguany també ha sigut així.

8.  Ens al·legra la presència de Juan Carlos Candela, campaner de Castalla en la processó del Santíssim Crist del Mont Calvari, al baixar del campanar Felipe Sanchis per a tancar el temple parroquial el va poder saludar.  A l'alegria de trobar persones amb què compartim este apreci per les campanes, se suma esta visita en festes patronals amb el que l'alegria és major.  Una grata i inesperada sorpresa.

9.  Com cada any en les processons Campaners de Moixent intentem estar antents des del campanar a la labor de la Banda de Música, de manera que al sonar el tabalet en solitari, nosaltres aprofitem per a omplir eixe buit  sonor amb els tocs de campanes (unes vegades Volteig de Santes Relíquies; o bé el Vol dels Tres Grans...)

Video de la Notícia de la processó de la Baixà del Santíssim Crist del Mont Calvari, que va eixir en les noticies de la Televisió Comarcal http://www.youtube.com/watch?v=IeICwcmtLVk