10 de abril de 2017

VIDA PARROQUIAL (54): RESTAURADA LA IMATGE DE LA DORMICIÓ DE LA MARE DE DÉU


Una escultura molt bella que representa la Dormició de la Mare de Déu en els últims moments de la seua existencia.  Obra prodigiosa de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis Sanchis, la primera imatge que realitza per a la seua Parròquia de Moixent.

Va ser encarregada i regalada a la Parròquia per Isabel Palop Borja.  El pressupost datat el 17 de febrer de 1942 va ser de 3.000 pessetes.  És de fusta de pi i decorada.  Va ser beneïda en els últims dies sent Rector D.Arcadio Nadal Talens; o bé, per D.José Galiana Fons; sent Vicari D.Isidro Morant García.

Ja fa anys que Campaners de Moixent, la trau al Presbiteri per al dia de la Solemnitat i des de 2012 al realitzar estes tasques notarem que la imatge estava patint greus deterioraments: grans desconchaments de la seua decoració, greus clevills, forats de corcó, un peu solt, havia perdut en un lateral la decoració de la base que fa de sepulcre o pedra. 
Es va pensar en la necessitat de quan es poguera intervindre en restaurar la imatge.  Aprofitant el 75 aniversari que enguany complix la imatge, la empresa restauradora “Art i Restauració” d’Algemesí va vindre el dia 26 de gener i s’emportà al taller la imatge i el passat dimecres dia 5 la va portar ja restaurada junt amb unes fotografíes on s’aprecien la gravetat en que es trobava la imatge. 
La empresa restauradora a més a col·locat en la base, unes peces de fusta per afavorir un aïllament de la base del nínxol i per evitar la humitat.
Per a completar les garanties de bon estat, fa uns anys ja vam llevar el cristal que tancava el nínxol i així la imatge podía tindre més ventialació, i fa unes setmanes es va llevar la part de baix del marc del nínxol de manera que ara la base del nínxol està a la mateixa altura que l’altar de marbre. 


A de ser motiu de gran satisfacció per a tots comptar amb esta imatge de Virgilio Sanchis restaurada pel seu 75 aniversari evitant la seua perduda.  L’escultor aprofitant el viatje també s’ha emportat al taller la bella imatge de la Mare de Déu de la Salut, procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció (Casa Rabosa), també deteriorada, de manera que cada any, poc a poc, anem recuperant el patrimoni de imatgens religioses de la nostra Parròquia i evitar la seua total perduda.