18 de marzo de 2017

RECUPERACIÓ DEL TOC D'ÀNIMES

Acabat l’any de la Misericordia en què s’ha promogut la practica de les Obres de Misericòrdia, i per a convidar a exercitar-nos en la que ens demana que “Resar per els difunts”, a  proposta del President de l’Associació Campaners de Moixent, se ha recuperat el toc d’Ànimes, executant-se per primera vegada la nit del passat dia 16 de març, després de molts anys sense fer-ho.

Es realitza després del toc de les 21hs. Consistix en tres batallades deixant un espai entre cada una (15 segons) per a resar un Pare nostre, i resats estos tres, acaba fent dos batallades seguides.  La campana en realitzar el toc d’Ànimes es la mateixa que ho feia anteriorment: Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni, que a més enguany complix els 225 anys.  Va ser fundida l’any 1792 amb un pes de 296kg, per Ramón Roses i Domingo Tormo, donació de l’Ajuntament a l’Església recentment construida en setembre de 1889. La campana mira al Calvari, i participa a més del toc d'Ànimes, en el repic de missa festiva junt amb Santes Relíquies, realitza amb S.Relíquies i Santa Maria Mare de Déu el Mig Vol així com els tocs de mort, i també sona cada quart.  Es el bronze més antic de la Sala de les Campanes i el segon més antic de Moixent.

Abans d’ingresar en la nit, el cristià resa per la salvació dels difunts, els qui ja han compartit la mort de Crist, han creuat la foscor de la nit, de la mort i están cridats a ingressar en la llum eterna de l’amor de Déu, d’ahí que es rese el Pare nostre, que expresa la confiança en Déu qui ens mostrat la seua tendresa de Pare en Jesucrist i és l’oració la que ens agermana a tots enfront d’eixa experiencia de la mort en què tots hem de pasar.  D’esta manera es recupera un altre toc tradicional que també es toca en altres campanars de la nostra diòcesi.

Al respecte del toc d’Ànimes recordem que a l’entrada del campanar hi ha un document escrit probablement del any 1890, i que Felipe Sanchis va descubrir l’any 2009 en una porta d’un armari en el transaltar sobre tocs i l’hora en que s’havia de executar el toc del Àngelus i Ànimes.

Aquest toc d’Ànimes també es suma a altres tradicionals incorporats per l’Associació Campaners de Moixent, com el Àngelus, repic de missa festiva, Mig Vol, Alçar a Déu, la Matraca.... 
Campaners de Moixent, apunt de complir els 10 anys,  estem molt satisfets de la recuperació del Toc d'Ànimes que ens recordara cada dia resar pels difuts.