30 de diciembre de 2016

ARTICLE PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES DE S.ANTONI ABAT DE CANALS, ANY 2017, PÁGINA 100

 Volteig de campanes manualment a l’església de Canals

FELIPE SANCHIS TÁRREGA
President de l’Associació Campaners de Moixent
 
El divendres 14 de març de 2014 es va celebrar a Canals la quarta i última Predicacció de la Missió Magnificat de la Vicaria VI, a càrrec de l’aleshores Arquebisbe de València, Monsenyor Carlos Osoro.   Va tindre lloc en el pavelló municipal, on es va traslladar la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats

Campaners de Moixent va col·laborar amb la Colla de Campaners d'Ontinyent en els tocs del campanar-mòbil, que van portar a Canals per a l’ocasió, així com voltejant al campanar de l’església, tal i com s’havia acordat, dies abans, amb el rector Mossén Emili i membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent.

Les campanes del campanar-mòbil van voltejar manualment, en diversos moments del dia: en arribar l’imatge al pavelló, en l’ángelus, en l’Eucarístia de la vesprada, arribada de l’Arquebisbe, durant la processó…

En la processó, membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent i de Moixent, després de molts anys sense tocar manualment les campanes al campanar, ens distribuírem les quatre campanes en els diversos voltejos que realitzarem.  Considerant la grandària de les campanes i les dimensions de la sala que les alberga, es vam tindre que esforçar per una gran atenció als moviments de les campanes i molta precaució.
 
Tot va resultar molt bé, i per nosaltres va constituir una satisfacció oferir el toc manual de les campanes a la Mare de Déu dels Desemparats i a tots els canalins i canalines, juntament amb els cristians d’altres llocs de la Vicaria VI.   

(En el canal de youtube podeu vorer dos videos de de dos voltejos manuals en el campanar de l’Església de Canals).

Campaners de Moixent en internet: http://campanersmoixent.blogspot.com.es

23 de diciembre de 2016

AGENDA 2017: SANTA MARIA MARE DE DÉU, EPIFANIA I BATEIG DEL SENYOR

 SANTA MARIA MARE DE DÉU: Comencem l'any civil posant-ho davall la protecció de Maria, la Mare del Salvador.  Iniciem un nou any, demanant per la pau del món en esta Jornada Mundial d'Oració per la Pau. Inici de l'any civil però sobretot, celebració del començament de la nostra salvació. 
El poble Cristià de Moixent és profundament Marià. La vespra es celebren dos misses: a les 18 hores, orientada la celebració amb xiquets; a les 19:30 hores, i el dia de la Solemnitat, primer dia de l’any, a les 12 hores. En les tres mises és dona a besar el xiquet per començar l’any amb la benedicció del Jesuset.   Al ser la Jornada Mundial d'Oració per la Pau, es canta la Plegaria a Sant Pere Apòstol que nomena la pau. En les tres misses de la Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu, en el primer toc d’avís a missa es fara Exposició Major del Santíssim, amb Rosari per la Pau i lletanies del Cor de Jesús. En el moment de l’Exposició es fara el toc d’Exposició del Santíssim.

El Campanar de Moixent té una campana dedicada a la Mare de Déu amb el títol "Santa Maria Mare de Déu", este dia necessàriament té gran protagonisme, en atenció al seu títol perquè és una Solemnitat Mariana dins de les festes Nadalenques i que celebra la "Maternitat" de la Mare de Déu, sent l'ultima campana en parar els voltejos.  El bronze té gravades les imatges de la devoció Mariana Moixentina com són: Mare de Déu dels Desamparats, la Milagrosa, la Soledat i la Pietat, i també té l’anagrama de la Maria. 

Vespra de Santa Maria Mare de Déu, 31 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig General.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 18. Vol amb Santa Maria Mare de Déu. El
  tercer, Volteig General.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 19:30.  I Volteig amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració. 

Santa Maria Mare de Déu, 1 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Santa Maria Mare de Déu, el tercer toc,Volteig General.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració. 


EPIFANIA DEL SENYOR: A Moixent, es fa una cavalcada dels Reis camí cap a Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Els encarregats de portar-la a cap són els quintos, festers i festeres: el grup que prepara les Festes Patronals de l'any en curs. Al arribar tota la comititva de quintos, festers i festeres, xiquets menuts amb els seus pares i els reis mags, al Temple Parroquial adoren al Xiquet Jesús i després regalen els regals als xiquets.

Al finalitzar les misses de l’Epifania, per ultima vegada també es dona a bessar el xiquet Jesús del Naixement que hi ha al peu del altar, com el dia de Nadal, i Santa Maria Mare de Déu per a demanar un bon any, imitant el gest dels pastors, els angels i els mags que van acudir a Betlem a adorar a Jesús. És el final Líturgic de la Missa que té lloc mentres voltejen le campanes.

Vespra del Epifania del Senyor, 5 de gener
- Tres tocs d’avís a missa de 18.  Repic festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Al pujar els Reigs Mags per el carrer “Màrtirs” Volteig de Sant Antoni fins a Santes Relíquies.

Epifania del Senyor, 6 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i de Nieves.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.


BAPTISME DEL SENYOR: Seguint la Solemnitat de l'Epifania el diumenge més pròxim és la Festa del Baptisme del Senyor, que conclou el temps de les Festes de Nadal.  
En Moixent hi ha un quadre pintat que escenifica l'escena del Bateig del Senyor, a l'entrar a l'església a mà esquerra, on està una pila baptismal.  A finals de 2011 per iniciativa del President de l'Associació Campaners de Moixent, es va tornar a col·locar el llenç en el seu corresponent lloc, en el baptisteri, després d'estar uns anys en la Capella del Santíssim.
Esta festa del Baptisme, el Volteig de tres campanes que correspon, també es realitza al finalitzar un Bateig que es fa dins de la Missa.

Bateig del Senyor, 8 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves.  El tercer toc Volteig Sant Antoni a Santes Relíquies.  



Campaners de Moixent, els desitgem un Feliç Any 2017 !

21 de diciembre de 2016

PRÓXIMAMENT

1-Dia 1 de gener: Santa Maria Mare de Déu.  En Moixent, Volteig General la vespra i el dia de la Solemnitat.  En les tres misses de Santa Maria, es farà mitja hora abans de la missa Expossició del Santíssim i Rosari per la pau.

2- Final de les Festes de Nadal: Dia 6 Epifania del Senyor, Volteig de 5 campanes; Diumenge 10 Bateig del Senyor, Volteig de 3 Campanes.

3-Dia 14 Sant Joan de Ribera. Gran festa en el Reial Col·legi Seminari del Corpus Christi (Patriarca).


4- Sant Antoni Abat.  Patró de Canals (Festa d’Interès Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana) i de Cerdà, voltejaran les campanes. A Moixent la festa es el dia 15, Volteig de 4 campanes el dia litúrgic i en la festa (de manera particular les dos que té dedicades).
5- Sant Vicent Màrtir, dia 22.  Patró de l’Arxidiòcesi de València i Patró principal de València.  Vols especials de campanes en la Catedral de València.

6- Probablement el diumenge 22 en Montesa es celebra la festa del seu Patró Sant Sebastià, voltejos de campanes.

7-El dia 24 de gener es complix els 75 anys de la firma que Autentifica la Reliquia de la Creu on va morir Sant Pere Apòstol.

8-  El dia 28 de gener es compleixen 89 anys de la benedicció de la reconstrucció de la torre Campanar de Moixent. 

9- El diumenge 29 en alguns pobles comença l’exercici dels “Siete Domingos de San Jose”, a Moixent des de fa temps es va pedre.

-Els aniversaris Parrroquials del any 2017 son:
-225 anys de la campana Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni (San Pere-Isidre Llaurador-Antoni.  (1792-2017)
- 1er Centenari de la Benedicció de la Capella del Santíssim Sagrament (1917-2017)
- 75 anys del Copó (gran) (1942-2017)
- 75 anys de la Reliquia on va morir Sant Pere (1942-2017)

-75 anys de la pintura on es representa a Sant Joan de Ribera (1942-2017)
- 75 anys de la imatge de Sant Josep (1942-2017)
- 75 anys de la imatge del Sagrat Cor de Jesús (1942-2017)
- 75 anys de la imatge de la Verge de l’Assumpció (1942-2017)
- 75 anys de la imatge de Sant Francesc d’Assís (1942-2017)        
- 75 anys de la imatge de la Verge del Pilar (1942-2017)

14 de diciembre de 2016

AGENDA 2016: NAIXEMENT DE JESÚS, SANT ESTEVE (ANIVERSARI TRASLLAT S.RELÍQUIES CONVENT-ESGLÉSIA) I SAGRADA FAMILIA

NAIXEMENT DE JESÚS: Des del primer diumenge d’advent ja està col·locada la Cova als peus de l’Altar Major en el Presbiteri, i en està gran Solemnitat és col·loquen les figures de la Sagrada Familia, amb el bou i la mula.  En la Capella del Santíssim davant del altar es col·loca el Xiquet Jesús gran, en l'encaixonada de la Sagristia un Jesuset xicotet, i s’illumina el Betlem que està en el Retaule de Sant Antoni de Pàdua.  Les cantores de la missa de 10:30 monten en la Residencia un betlem.

Desde l’any 2008, la primera missa de Nochebuena es celebra a les 18, dirigida als xiquets, els quals acudixen amb vestits de pastors, moixentins i moixentines que depositen unes ofrenes junt amb el Naixement que està en el Presbiteri davant de l'Altar Major, i canten unes nadales o bé oferir versos relatius al Naixement.  Es una de les misses en que el Temple Parroquial més s’ompli de tot l’any; i per la nit la missa del gall a les 24 hores.  El dia 25 de desembre la missa és a les 12 del migdia, concorreguda per les famílies i persones majors.  Celebració assossegada i lluminosa.  Al finalitzar les tres misses de Nadal s’adora al Xiquet Jesús.

Foto: Carmen Vidal
Estos dies de Nadal, per la megafonia pública posen unes nadales, i alguns balcons de les cases estan amb colgadures del Jesuset.  Una de les Nadales més tradicionals, i que continuament es canten en la nostra Església Parroquial, “Campana sobre Campana” fa menció d’eixa menció festiva tan apropiada per als nostres dies de les nostres campanes.  Les Campanes col·laboren al servici de la Litúrgia en estos dies a posar en sintonía els misteris que celebra l’Església amb les festes que invadixen els carrers.   Amb els seus sons col·laboren a la gloria de Déu que canta l’Església i vol oferir a tots sons d’alegria i de pau.  

Vespra del Naixement de Jesús, 24 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig General.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 18, i Vol de Sant Jaume i Nieves.  El tercer, Volteig General
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració.

Naixement de Jesús, 25 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 12 amb Sant Pere Apòstol. El tercer, Volteig General. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració.


SANT ESTEVE.  ANIVERSARI TRASLLAT SANTES RELÍQUIES DEL CONVENT A LA ESGLÉSIA PARROQUIAL:  El segon dia de Nadal, festa del Martiri de Sant Esteve, en Moixent se celebra l'Aniversari del trasllat de les Santes Relíquies que va ocorrer l’any 1835, des de la Capella del deruit Convent de Franciscans fins a la Capella que rep d'ella el seu nom en el Temple Parroquial. 
Les Santes Relíquies van rebre culte en el Convent de Sant Antoni de Pàdua, fins que a causa de la llei de desamortització queda suprimit el Convent.  Després d'una sol·licitud de l'Ajuntament de Moixent per a traslladar les Santes Relíquies al anterior Església, es va obtindre el permís per part de l'Arquebisbat, i es realitza el trasllat “Con una lucidísima procesión y acompañamiento del pueblo, siendo colocadas en el altar Mayor de la Capilla de la Asunción, perteneciente al Muy Ilustre Sr.Marqués de la Romana".  Segons l’Acta que es conserva en l'Arxiu (junt amb altres Documents de les Santes Relíquies), firmanda davant de l'Escriba de Sa Majestat, pel Sacerdot i components de l'Ajuntament, entre altres acords, es van comprometre a celebrar tres festes a l'any en honor de les S.Relíquies. Se suposa que l'orige de les nostres festes va ser a arrel de l'arribada de les Santes Relíquies, encara que el primer document que fa menció a elles és el que registra el trasllat de les mateixes a la nostra Parròquia en 1835.  

En la missa es ressen les Lletanies dels Sants del Reliquiari, i es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”. 
Enguany este dia Campaners de Moixent obrirem el Museu Pare Moreno de 17:30 a 18:30 hores.

Sant Esteve (Aniversari trasllat S.Reliquies del Convent-Església, 181 anys), 26 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 11, amb Santes Relíquies. 


SAGRADA FAMILIA: Es celebra el primer diumenge següent a la Solemnitat del Naixement de Jesús.   Es la Jornada per la Familia i per la Vida, l'exemple dels pares, influïx en la conducta dels fills.  

Sagrada Familia, 29 de desembre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 19, i Volteig de Sant Jaume i Nieves.  En el primer toc Volteig de Sant Antoni a Santes Relíquies.  

11 de diciembre de 2016

AGRAÏMENT PER PART DE L’AJUNTAMENT DE MOIXENT

Hem rebut amb sorprenent alegría la felicitació i agraïment per part de l’Ajuntament de Moixent, en carta firmada pel Regidor de Cultura per l’organització de la “XXII Trobada de Campaners Valencians” que celebrarem a Moixent el 15 d’octubre.  Per a nosaltres va ser un important repte organitzar el dit esdeveniment ja que som un grup de campaners jóvens en edat i també en l’experiència en l’art de tocar manualment les campanes (el pròxim 7 de maig complirem el X Aniversari).
Nosaltres quedarem amb una bona impressió i ens consta també dels campaners que ens visitaren per el desenrotllament de la Trobada però ara també ens satisfà esta expressió clara i sincera de felicitació i suport per part del nostre Ajuntament.

5 de diciembre de 2016

AGENDA 2016: FESTA DE SANTA CECILIA I PURÍSSIMA CONCEPCIÓ

FESTA DE SANTA CECILIA: Des de fa uns anys en la missa de 12, els components de l'Associació Musical "La Constància" celebra el final dels actes festius de Santa Cecília, amb una missa commemorativa a la patrona dels Músics
La primera referencia d’una Banda de Música a la localitat data del 19 de novembre de 1858. La imatge va ser encarregada per el entonces mestre de la Banda de Música Francisco Belda al escultor moixenti Virgilio Sanchis  va arribar a Moixent el 19 de novembre de 1943 costejada per la Societat Musical i el poble, i es va beneir el diumenge dia 21 del mateix mes i any a les 9hs a la casa del Sr.Mestre de la Banda de Música on es trobava la imatge.  Va estar uns anys en l’església fins que la Banda de Música va tindre un lloc per a custodiar la seua Patrona.  

Festa de Santa Cecilia, 6 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 12.  Santes Relíquies  El tercer toc, Vol de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santes Relíquies. 


PURISSIMA CONCEPCIÓ: El dia 8 de desembre l'Església celebra la Solemnitat de la Puríssima Concepció de Maria, (Patrona d’Espanya) devoció de profundíssim arrelament en les notres terres. 

Efigies que tenía les andes de la Puríssima de la Casa Rabosa
L’any 1943 es beneixen les dos imatgens de la Inmaculada. La imatge esvelta del escultor Pio Mollar que presidix un enorme Retaule lateral, va ser beneïda el dia 5 de desembre d’eixe any, també hi ha altra escultura del escultor moixenti Virgilio Sanchis que abans es treia en processó, esta imatge es va beneïr el 31 d’octubre de 1943 i que esta des de 2011 en el Museu Pare Moreno.
En el terme de Moixent ha tingut dos Ermites dedicades a la Puríssima, fet que evidència l’antiga y gran devoció de Moixent a la Puríssima: En la Casa Rabosa, terme de les Alcusses l’ermita (anteriorment Parròquia) té de Titular a la “Puríssima Concepció” en la façana hi ha una ceràmica que ho recorda, i altra Ceràmica amb els símbols de la lletania (ara està en el Saló Parroquial),  a més esta també en el Salo Parroquial la imatge de la Puríssima de l’any 1943 procedent de la Casa Rabosa d’on era la Titular.
La campana dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari té gravada l'inscripció "AVE MARIA GRACIA PLENA" que son les paraules del Àngel Gabriel a la Mare de Déu en l'Encarnació.  La campana volteja cada dia a les 13 hores invitant a l'Oració de l'Àngelus.
Per a està solemnitat al igual que el mes de maig dedicat a la Mare de Déu es col·loca al costat del Retaule-Altar que té dedicat, un Estandart de ras blau amb un medalló de la Puríssima pintat l'any 2006.
La campana Santa Maria Mare de Déu voltejara amb més protagonisme al ser un dia d’Advocació Mariana i es destacara també al ser l’ultima campana en parar en els voltejos amb altres campanes.  El bronze Nieves, que procedix de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa, també es fará voltejara de forma destacada.

Vespra de la Puríssima Concepció, 7 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.   I Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Tres tocs d’avís a missa de 20.  Repic festiu i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

Puríssima Concepció (Patrona d’Espanya), 8 de desembre
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc, Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu. Desprès del primer toc, Volteig de Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.