29 de julio de 2016

VIDA PARROQUIAL (47): NOU ROGLE DE CAMPANES

Accidentalment l’anterior Rogle de madera realitzat en juny de 2009, es va despendre del suport, el dia 28 de febrer, i es va trencar en tres trossos i del mateix colp es van badar tres campanes (del rogle metàl·lic datat aproximadament de l’any 1901, exposades ara en l’entrada del Campanar).  Afortunadament no danya a ningú, perquè l’altura i el pes si que podria haver danyat algunes xiquets d’Iniciació Cristiana que van estar en eixe moment en la Sagristia.

Passat l’esglai i el disgust van pendre la deciisió de reposar el Rogle per la seua importància per a l’us litúrgic, pensant que era important que estiguera per a les festes Patronals.  Acudirem a l’empesa de Moixent “Aluminis Belda” perquè ens decidirem a fer-ho metàl·lic i col·locar les dotze campanes en el mateix circul en la part exterior i així s’ha pogut convinar les cinc campanes antigues amb les set noves (col·locades en l’anterior rogle de fusta en juny de 2009).

La roda té un diàmetre de 83cm i en el centre hi ha una Creu amb traçat doble del mateix grosor que la roda, el color és el mateix que el del mur que està col·locat de tal manera que resulta un Rogle lleuger quasi inadvertit i que servix de suport per a les campanes que tenen més protagonisme.  El mànec per a la corda a quedat en la part alta per a fer-ho sonar amb facilitat en sentit de les agulles del rellotge, i les campanes són:
6cm de diàmetre x 6cm de altura
6’6 cm de diàmetre x 8 cm altura
7’8 cm de diàmetre x 8 cm de altura
8’6 cm de diàmetre x 9 cm de altura (amb el numero gravat “9”)
10 cm de diàmetre x 10 cm de altura (amb el numero gravat “10”)
 11’4 cm de diàmetre x 11 cm de altura
13cm de diàmetre x 13 cm de altura (està campana té cuatre floretes i el numero gravat “14”

Les altres cinc campanes son datades al voltant de l’any 1901 procedents de l’anterior Rogle de ferro (abans de ferlo de madera), tenen 12’5 cm de un diàmetre x 15 cm d’altura.

Ens complau el treball aconseguit per l’empresa “Aluminis Belda”.  Va ser instal·lat el dissabte dia 23 de juliol i el dilluns dia 25 de juliol dia de Sant Jaume Apòstol Patró d’Espanya i el 178 Aniversari del Trasllat de les Restes Mortals del Venerable Pare Moreno des de València a Moixent,  va ser beneït al finalitzar la Missa estant presents membres del Consell Pastoral Parroquial. 

Així en les pròximes festes Patronals podrà ofereir els seus sons harmoniosos, ja que a l’estar convinades les campanes antigues i les noves, sona més armonicament,  i no sona tant estrident com el metàl·lic que tenia 9 campanes igual de diametre i de so i com el de fusta.

27 de julio de 2016

PRÓXIMAMENT

1-  El Museu Padre Moreno de Moixent estará obert els divendres dies 5 i 12 d’agost de 22 a 23:30 hores.

2-  Recordem que Campaners de Moixent estem oferint papeletes de Rifa, ja ens queden, si algu vol que ho diga a algún campaner

3- El dia 1 d’agost, Sant Feliu, Patró de la ciutat de Xàtiva, i el dia 5 la Patrona de Xàtiva: la Mare de Déu de la Seu, Voltejos de Campanes.

4- El dia 2 es el dia litúrgic de la Mare de Déu dels Àngels.  A Moixent, el  cap de setmana següent es la Festa de la Mare de Déu dels Àngels, Patrona del Raval, Voltejos de festa de carrer i de la campana Santa Maria Mare de Déu.  Vols de Campanes en Anahuir i Torrella per ser Patrona.

5- Del dia 6 al 8 d’agost festes en Genovés en honor al Santíssim Crist del Mont Calvari, la Mare de Déu dels Dolors, i als Sants Abdó i Senén; i el dia 10, festa en de “la promesa al Pare Sant Francesc” en la Granja de la Costera. Vols de Campanes.

6- El dia 12, Martiri del Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Prevere que va estar en Moixent més de 30 anys, Volteig d’una campana. 

7-  El 14 d’agost en Moixent es la “Baixà” del Santíssim Crist del Mont Calvari, Voltejos Generals de Campanes.

8- El 15 es la Solemnitat de l’Assumpció (la Mare de Déu d’agost).  En Moixent, Volteig de cinc campanes, en particular de Santa Maria Mare de Déu; i Voltejos en les parroquies d’on es Titular: Catedral de València, Xàtiva, Ontinyent, Montesa,  Albaida, Bocairent…

9- El 21 en Moixent, es la Festa dels Sants de la Pedra,  la vespra i el dia, Volteig de cinc Campanes.  Este dia es Sant Roc Patró de Castalla, i Novena a la Mare de Déu Soledat, Voltejos de Campanes.  En Moixent el  diumenge per la  vesprada s’obrira el Museu Padre Moreno de 17:30 a 19 hores.

10- Setmana de Festes Patronals en Moixent: de dilluns 22 al divendres 26 Visites Guiades al Campanar.  Dimarts: Ofrena de Flors a les Santes Relíquies, volteig de campanes; divendres dia del funeral per els Moixentins difunts es fara Mig Vol.   Dissabte Solemnitat del Santíssim Crist del Mont Calvari (En Setembre l’imatge complira 75 anys de la seua Benedicció) i Aniversari del martiri d’En Leonardo Gassó López, Prevere Jesuïta moixenti, i el diumenge la Solemnitat de les Santes Relíquies, Voltejos Generals

11- El 24 es Sant Bertomeu, Patró de Vallada, també es celebra al Santíssim Crist del Mont Calvari, la Verge de Gracia i al Beat D.Ramón Martí, Mártir, Vols de Campanes.

12-Final de mes: festes entre altres pobles en Estubeny, Ontinyent, Montesa, Llosa de Ranes, Novetle i Torre d'en Lloris el útlim dissabte; i en Navalón (Enguera) el últim diumenge festes en honor al Santíssim Crist de la Montanya.

24 de julio de 2016

AGENDA PARROQUIAL 2016: MÀRTIR EN JUAN JOSÉ CALABUIG I FESTA DE LA MARE DE DÉU DELS ÀNGELS

EN JUAN JOSÉ CALABUIG REVERT, MÀRTIR: El dia 29 de juliol, se celebra en Moixent, el Martiri de En Juan José Calabuig, Sacerdot nascut en el Alted de la Ampolla en les Alcusses el 14 de febrer de 1883. 
Segons el llibre “Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX”  en la página 286 diu: “Comenzó sus estudios eclesiásticos en el seminario de Valencia hasta que el cardenal Herrera lo envió a Roma en 1902 para que frecuentara la Universidad Gregoriana en calidad de alumno del Pontificio Colegio Español.  Permaneció en la Ciudad Eterna hasta 1908 y consiguió los doctorados en Filosofía y Teología y la licenciatura en Derecho Canónico.  Ordenado Sacerdote en Roma el 21 de diciembre de 1907, al regresar a Valencia fue nombrado coadjutor de Guadasuar y, mas tarde, cura de Alfara del Patriarca.  En 1915 se trasladó a Cartagena y fue nombrado cura de una parroquia de aquella ciudad y profesor de religión del Instituto de Enseñanza Media.  En 1918 fue nombrado capellán de la Basílica de San Francisco el Grande, de Madrid i en 1930 auditor del Tribunal de la Nunciatura Apostólica.  Calabuig se había distinguido por sus escritos de carácter jurídico e histórico, por su fidelidad a la Santa Sede y por sus colaboraciones con la nunciatura en cuestiones legales… Tuvo una muerte horrible pues fue descuartizado…”.  
Va morir com a testimoni de la Fe el 29 de juliol de 1936 en el poble de “Carabanchel Bajo de Madrid”.   (Persecución Religiosa y Guerra Civil.  La Iglesia en Madrid, 1936-1939, pàgina 400).   
Publicà diversos llibres (dos es conserven en l’Arxiu Parroquial), visitava Moixent per les Festes segons consta en l'Arxiu Parroquial de Moixent, persona il·lustre, va morir com a testimoni de la Fe el 29 de juliol de 1936 a Madrid.
Som la seua comunitat Cristiana d'orige i desde 2011 recordem el seu martiri voltejant la campana Santes Relíquies que celebra la memòria dels Màrtirs i Sants del Reliquiari. En el Presbiteri es col·loca una fotografia sobre una tela roja amb dos ciris.   

En Juan José Calabuig Revert, Màrtir29 de juliol
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.


MARE DE DÉU DELS ÀNGELS: Es desconeix quant sorgix està devoció a la Mare de Déu dels Àngels. Felipe Sanchis consultant els llibres "Racional" de l'Arxiu Parroquial, a trobat en l'any 1861 una Festa a la Verge dels Àngels, anys després, en 1871 es fa referencia a "23 octubre Fiesta con tercia, misa y sermon a Ntra.Sra.de los Angeles por los de la calle Arrabal"; en l'any 1882 apareix que es fa la festa "con misa, sermon, visperas y procesión a intención del extremo del Arrabal"; en 1885 ja apareix en agost "a intención de los vecinos de las esquinas abajo del Arrabal".   (El Raval també celebrava festa per Sant Sebastià com apareix en l'any 1872 amb processó, i que es desconeix quant es deixà de fer la festa). 
En el dia 3 d’agost de l’any 1919 apareix que es feia la festa amb sermó, i en 1947 es menciona ja la imatge. En els Inventaris de l’Arxiu Parroquial de l’any 1952 i 1962 la imatge apareix en l’església (també en fotografies, situada on esta ara S.Isidre),  anys després es va cedir als veïns  del carrer.   Desde fa molts anys hi ha una Comissió de Festeros y festeres, que durant tot l'any prepara està festa, en la que els veïns del carrer, col·loquen en els balcons colgadures de la seua Patrona, el carrer se illumina. El carrer Raval també te un plafó ceràmic on es representa a la Mare de Déu i a Sant Francesc d'Assís. 
Els dies 31 de juliol i 1 i 2 d’agost els veïns del Carrer Raval celebren a la seua Patrona, enguany coincidix amb el dia litúrgic, el 2 d’agost, amb actes a més de la Missa amb bou en corda i vaquetes, orquesta, discomòbil, jocs per als més menuts, partides de raspall.  És de reconéixer que en estos carrers tant de Sant Antoni com la del Arraval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. Dies abans es prepara l’imatge, restaurada l'any 2011 gràcies a una Subvenció de la Diputació de València otorgada a l'Associació Campaners de Moixent, no se sap el seu autor ni l'any; així com preparar les andes que son de l'any 2008. 

En la missa de 12, els festers del Raval acompayen l’imatge fins l’Església Parroquial per a la celebració de l’Eucaristia i es col·locada en la part esquerra del Presbiteri.  (Durants alguns anys la missa de 12 es feia en els quatre cantons del Raval, però per el calor segurament i el montatge es va continuar realitzant en el Temple Parroquial). Després l’imatge torna al Raval recorregent inclús un tros del carrer de Sant Francesc. Per ser festa de carrer, correspon les campanes de Sant Antoni fins a Sant Isidre, i al ser festa Mariana, sona en solitari la campana Santa Maria Mare de Déu en distints moments.  

Festa de la Mare de Déu dels Àngels7  d’agost
- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc Volteig de Sant  Antoni hasta Sant Isidre.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre a l’eixir l’imatge del Temple Parroquial.

22 de julio de 2016

POESIAS CON MIRADA RELIGIOSA MOIXENTINA (28)

GOZOS A LAS SANTAS RELIQUIAS DE MOIXENT

Dios que acoges con amor
nuestras almas humilladas,
por las Reliquias sagradas,
imploramos tu favor.

1-La clemencia soberana
de Sixto V, un presente,
hizo a Moreno de Mogente
de estas Reliquias con gana. 
Y fue tan grande el favor
cuanto son de gloriosas,
pues nos dio Dios muchas cosas
por su mérito y valor.

2-Del número consagrado
de Ursula y sus doncellas
dos cabezas hay tan bellas
que hacen un cielo estrellado. 
Mas la cruz del Redentor
con las tiaras preciosas
hermosean como rosas
un hueso de Fray Factor.

3-Del Apóstol San Andrés
y de Lorenzo de España,
de Zenón y su compaña
diez mil son doscientas tres. 
De Santiago el Mayor,
Bárbara y Clara graciosas,
Práxedes y Aurelia, hermosas,
y de Eutimio confesor.

4-Huesos de San Sebastián,
Blas, Alejandro y Vicente,
y de un Niño Inocente,
de San Cosme y San Damián. 
Engarzadas con primor
hay dos costillas hermosas
y otras reliquias preciosas
de Eduardo Emperador.

5-De San Mauro y Saturnino,
Hermetes, Aproniano,
y de Antonio Paduano,
huesos hay de Crispianiano,
Lector diez mil son,
 todas preciosas,
que las cogió como rosas
Maximiano Emperador.

6- Proto, Jacinto, Antonio,
Anastasio, Antino y Crisanto,
de María un pedazo de manto,
cabello y velo divino. 
De Cristóbal el Mayor
hay reliquias portentosas,
Gertrudis, Daría, hermosas,
y de Roque confesor.

7- De Catalina y Susana,
Cecilia y Apolonia,
hay reliquias de memoria
de Agueda y Potenciana. 
De aquel piélago de amor,
Magdalena, hay muchas cosas,
tan altas y milagrosas,
que pensarlas es un primor.

8- Huesos de Prisciliano,
Hermolao y Teodosio,
de Primitivo dichoso
y hábito de Luciliano. 
De San Francisco el menor
hay un pedazo de manto,
y también se halla un santo
Agnus-Dei de valor.

9- La Divina Providencia
de estas Relíquias puras
nos libre de calenturas,
hambre, guerra y pestilencia. 
En los partos, de dolor,
nos libre de lenguas dañosas,
y las tierras fructuosas
le sean al labrador.

20 de julio de 2016

POESIAS CON MIRADA RELIGIOSA MOIXENTINA (27)

BREVE HISTORIA de las Sagradas Reliquias que se veneran en la iglesia parroquial de San Pedro apóstol; de la villa de Mogente

Después de la ascensión
que hizo Cristo en su poder
movió tal persecución,
que al sol hizo estremecer.
El emperado Licinio,
Nerón, Dacio y Domiciano,
furiosos acometerieron,
perseguir a los cristianos.
Fue la lucha tan sanguienta
y empeñada en tal denuedo
que duró trescientos años
dando mártires al cielo.
San Estéban fue el primero
que su sangre derramó,
y su sangre derramó,
y su sangre darremada
semilla se convirtió
de cristianos decididos
á morir por el Señor.
Hombres, mujeres y niños
á tiranos desafian
por conseguir el martirio
que seguro le tendrían.
Ursula y sus compañeras
fueron presas en Colonia,
y por no manchar su honor
sublimadas á la gloria.
Del número consagrado
de todas estas doncellas
hay dos cabezas tan bellas
que adornan el relicario.
Engastadas con primor
hay dos costillas hermosas
y otras reliquias preciosas
de Usuardo emperador.
Restos de San Sebastián,
Blas, Alejandro y Vicente,
Modesto, niño Inocente,
de San Cosme y San Damian.
Hay restos de Santa Clara
y también de Fray Factor,
de San Lorenzo de España
y de Santiago el mayor.
De Zenón y Santa Bárbara,
de Aurelia y Antonino,
Ermete y Apromiano,
Práxedes y Saturnino
y de Antonio Paduano.
De Cristóbal el mayor,
Magdalena y Crispiniano,
de San Roque, confesor,
Teodosio y Ermolao.
De Catalina y Susana,
de Cecilia y Apolonia,
de Gertrudis y de Daria,
de Agueda y Potenciana.
De San Proto y Primitivo,
San Anastasio y Crisanto,
de Maria cabello y manto,
y de Crispín, Jacinto y Mauro.
De San Francisco el menor
otro pedazo de manto,
y siendo de igual valor
Otro de San Lusitano.
Cuando el siglo IV vino,
Á toda la cristiandad,
el emperador Constantino
ordeno la libertad
y abrazó el cristianismo.
En el siglo decimó sexto
tomó Cristóbal Moreno,
con júbilo y alegría
hábito de religioso
en la ciudad de Gandía:
Por negocios de importancia
la comunidad lo envió a Roma
por el talento que alcanza,
y al punto el camino toma.
Al regresar para España,
Sixto V, un presente
regaló para Mogente
restos de tanto valor
y Moreno, en gran fervor,
tomólos en tanto afán,
en alegría y contento
y vino á depositarlos
en su villa en el convento.
En el siglo diez y nueve,
siglo de la ilustración,
se movio en toda España
una gran revolución,
y por estos movimientos
dieron fin á los conventos,
y á la iglesia trasladamos
en solemne procesión
y allí en fe las veneramos.
La Divina Providencia
por estas reliquias puras
nos libre de calenturas,
hambre, guerra y pestilencia,
también pedimos clemencia
que por vuestra intercesión,
el Dios de los altos designios
mire con ojos benignos
el término de nuestra tierra,
que nos libren del mildiu
odium y la filoxera.
Que nos dé sazonado el fruto
que más abunda en esta tierra,
y al honrado labrador
le sean recompensadas
las gotas de su sudor,
y á los que os veneramos
que tengamos el consuelo
y logremos de aquél bien
de juntarnos en el cielo
por siempre sin fin. Amén.


Modesto Hernandez  (Imprenta Bellver Játiva)

15 de julio de 2016

AGENDA 2016: VERGE DEL CARME, FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA I SANT JAUME

LA MARE DE DÉU DEL CARME:  Aquesta advocació dóna nom a totes aquelles persones que es diuen Carme o Carmel, celebrant la seva onomàstica el dia de la festa d'aquesta Verge: 16 de juliol.

A Moixent, en el Llibre de la Visita Pastoral de l’any 1819 de l’Arxiu Parroquial, en un paper xicotet, es fa referencia a una Confraria del Carme instalada en l’any 1866.  En les Visites Pastorals del 1758 al 1819 es cita una Ermita de Nostra Senyora del Carme en el Mas Monserrat en les Alcusses, que segurament deixa d’existir al voltant de l’any 1722, ja que en la Visita Pastoral de 1819 l’Oratori estaba arruinat.  Possiblement la imatge antiga que hi ha en l'església procedent de l'ermita de la Casa Rabosa de la Verge del Carme  portant en les mans un escapulari, anteriorment estaria en el Mas Montserrat.  

En el Llibre de Racional de l'Arxiu Parroquial en l'any 1872 apareix que feia una processó i un any després "fiesta a la Virgen del Carmen por los vecinos de la calle, tercia, misa sermón y por la tarde vísperas y procesión".  En els “Aleluyes” desde 1934 fins 1968 es feia una Novena. Actualment l’Església té una xicoteta imatge de 1984 que es col·loca per a este dia en el presbiteri amb dos ciris; en la part més antiga del poble te un carrer que portà el seu nom amb un plafó ceràmic representant a la Mare de Déu del Carme. 

El dimecres 16 de juliol de 2008 va faltar als 97 anys Sor Asunción Lamuedra, Filla de la Caritat i que va estar en Moixent més de 60 anys, nombrada filla adoptiva de Moixent el 30 de maig de 2001, per el Ajuntament de Moixent.  El seu cos va rebre sepultura en el panteó de la congregació de les Filles de la Caritat en el Cementeri Municpal de Valencia, en Moixent este dia se li tindra un record.

Mare de Déu del Carme16 de juliol
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig amb Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 20, amb Santa Maria Mare de Déu.


FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA: El dia dels Pares de la Mare de Déu es el 26 de juliol, es celebra el dia dels iaios.  Santa Anna dóna nom a tot un barri molt important a Moixent, perquè en la part més alta d'este barri està l'Ermita que alberga estes dos imatges: Sant Joaquim i Santa Anna.  En tot el poble, però particularment en este barri se celebra la festa amb interés, participant en l'Eucaristia. 

L’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari primer estaba dedica a Santa Anna, inclús anys després dues per separades, seguidament al Crist i Santa Anna, i des de setembre de 1899 está dedica al Santíssim Crist del Mont Calvari  Des de l’any 2011 es nombren uns festers que organitzen una festa i la Missa es fa el diumenge próxim al dia litúrgic.  Enguany coincidix en diumenge.

La campana més antiga de Moixent dedicada als Sants de la Pedra ubicada en l’ermita, voltejara en els tres tocs d’avís a missa de 12.


SANT JAUME.  178 Anys del Aniversari arrribada de les Restes mortals del P.Moreno: Sant Jaume, és Patró d'Espanya, es celebra el dia 25 de juliol,
En el Llibre Racional de l'Arxiu Parroquial de Moixent, en l'any 1878 diu " fiesta con misa tercia y sermón", i l'any 1884 "fiesta menos solemne a San Jaime  Apóstol a intención de los vecinos de la calle la cadena y Almazara".
Sant Jaume, la seua imatge està adosada en el Retaule del Presbiteri en la part dreta segons es mira, junt amb Sant Pere el Titular, també en el Reliquiari es conserva una Relíquia. 
Entre les sendes que hi ha al passar per Moixent està el "Camino de Santiago".
En el Campanar de Moixent, té una campana dedica, que procedix de la Casa Oràa, datada l’any 1895, es volteja exclusivament de forma manual, i este dia volteja amb més freqüència.  

Este dia la Comunitat Cristiana de Moixent, recorda l’aniversari del trasllat de les restes mortals del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino de l’església de Sant Martí de València a Moixent, l’any 1838.  En  la missa es canten els “Goigs a les Santes Reliquies” i es resen les Lletanies dels Sants del Reliquiari. Una de les sis pintures de la part dreta del presbiteri que relaten moments del Venerable Pare Moreno, que enguany compleixen 50 anys, hi ha una on apareix el trasllat de les restes mortals de València a Moixent.  Este dia també voltejara la campana Santes Reliquies ja que hi ha reliquia del Patró d’Espanya i perque té gravada la efigie del Venerable Fray Cristóbal Moreno. 


Sant Jaume. (Aniversari trasllat restes mortals Venerable Pare Moreno València- Església de Moixent, 178 anys), 25 de juliol

-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Sant Jaume, i després de Santes Relíquies

- Tres Vols d’avís a missa de 20, amb Sant Jaume, seguit amb Santes Relíquies

10 de julio de 2016

DISTRIBUCIÓ DE RIFA PER A LA "XXII TROBADA DE CAMPANERS VALENCIANS" EN MOIXENT

Com sabeu, Campaners de Moixent estem preparant la “XXII Trobada de Campaners Valencians” en Moixent per al 15 d’octubre de 2016.  Per afrontar alguns gastós, a més de la col·laboració de la Parròquia i del Ajuntament de Moixent, hem realitzat una Rifa.

Cada papeleta s’aporta a 1€.  Es poden comprar o be preguntant als Campaners, en la Sagristia de l’Església, i també els dijousos dia 14 i 21 que estarem els Campaners en el mercat, o també a través del correu electronic campanersdemoixent@hotmail.com  

Al poseïdor del número premiat se li obsequiará amb 300€, per al sorteig del 2 de setembre.

Agraïm a l’Empresa Electrorecamp S.L., qui des del primer moment es presta a fer-se càrrec dels gastos de la impressió de la Rifa.

En huit anys no em realitzat rifes ni loterias, tan sols enguany uns decims per a nadal i aquesta Rifa. 

Moltes Gràcies per la col·laboració i sort.

8 de julio de 2016

POESIAS CON MIRADA RELIGIOSA MOIXENTINA (26)

PLEGARIA AL SANTISIMO CRISTO DEL MONTE CALVARIO

Estampa en la parte trasera con la Plegaria
Archivo Parroquial de Moixent
Santísimo Cristo del Monte Calvario,
postrado a tus plantas, Mogente te adora,
y de aquellas culpas que fueron tu agravio,
en dulce plegaria, tu perdón implora.

Desde el trono excelso de tu humilde Ermita,
nos ampara siempre tu amor verdadero.
Sé nuestro faro, y a su luz bendita,
caminar podremos por el buen sendero.

El fervor cristiano, al verte se aumenta,
tu imagen divina, los dolores calma.
De tus fieles hijos las penas ahuyenta,
tuya es, Jesús mio, su vida y su alma.

Mogente te aclama con júbilo inmenso,
y espera gozoso que llegue este día.
para acompañarte, y en dulce silencio,
cumplir la promesa que te fue ofrecida.



(Autor: Emilio Buenaventura Pérez. Any 1954)
Plegaria adaptada para rezarla 

5 de julio de 2016

REPRODUCCIONS DEL CAMPANAR DE MOIXENT

Ens alegra compartir amb vosaltres l’artesania de dos persones que en la seua estima pel campanar de Moixent el han reproduït  amb cada detall.

Un és de fusta de José Bono Sanz, realitzat l’any 2005-2006, una verdadera filigrana de detalls amb la façana de l’església.  Peça que té en el seu domicili amb altres objetes d’artesania.
L’altre campanar és de ferrro realitzat per Marcos Martinez Molla, realitzat l’any 2013, impresiona per la seua solidessa i els minims detalls.  Regalat a Maria José Calatayud la qual la te en el seu domicili.

Enhorabona a estos dos artistes que acosten el conjunt del  campanar i el fan assequible a tots, les seus belles proporcions.




3 de julio de 2016

VIDA PARROQUIAL (46): SANT PERE 2016

Com els últims anys es van celebrar dos misses a fi de favorir una major celebració en la missa de 12hs, la qual va ser cantada pel Cor Parroquial davant del Retaule del Cor de Jesús (com en la Setmana Santa),  fent sonar l’harmonium en que van estar presents l’Ajuntament, les Reines de Moixent i de València amb les seues dames amb alguns familiars i l’agradable sorpresa va ser que van estar quasi tota la Comissió de festes de 2016.  D’esta manera ja resulta una missa molt participada de public a to amb la importància de Sant Pere com a Patró i Titular.

Acabat el concert de la Banda de Música, i amb prou puntualitat va tindre lloc la processó en què si van partiipar les dos comissions de festes, resultant una processó molt participada, a la que també es van presentar nou xiquetes i dos xiquets que han recibit la 1ª Comunió acompanyats dels seus familiars i catequistes.  Les dificultats de formació a l’eixida van provocar més de lo degut allargar-se la processó. 

Per a la Solemnitat de Sant Pere i Sant Pau els tocs de campanes van ser interpretats un any més per alguns membres de l'Associació Campaners de Moixent, destacant les dos campanes que te dedicades el Patró de Moixent.

Diàriament acabada l’oració del Rosari s’han resat els Gojos de Sant Pere resultant així molt familiars als fidels, tant la setmana anterior com la posterior. 

Els grups d’Iniciació Cristiana també van ser convocats per a conéixer al Titular de l’Església i elements vincults a ell en l’Església i resar un fullet a proòsit sobre Sant Pere amb textos de la paraula de Déu (sobre les pintures del Presbiteri), cants i els Gojos i la Plegaria al Patró de Moixent.  Les convocatòries van ser en el Presbiteri davant dels quadres i la imatge que presidix l’Església.  Així les noves generacions s’inicien en les costums i celebracions de la Comunitat Cristiana de Moixent.

1 de julio de 2016

TREBALLS VOLUNTARIS (40): DE PASQUA FINS A SANT PERE 2016

Per al dia de Sant Vicent Ferrer, es baixà l’antiga imatge del Patró de la Comunitat Valenciana per a col·locar-la en el seu dia en el Presbiteri, i després de la festa es tornà a col·locar en el seu lloc.
Per al mes de maig es col·loca l’estandart de la Puríssima

En festa de la Verge dels Desamparats que va coincidir en el 1er torn de comunións, vam baixar la imatge per col·locar-la en el Presbiteri, sols que la missa de 12 on era la Primera Comunió de xiquets i xiquetes es va ubicar a l’entrada de la Sagristia.

El diumenge dia 15 de maig, solemnitat de Pentecosta, finalitzat el temps Pasqual, per la vesprada vam llevar la imatge de Crist Ressucitat per posar-la en el seu lloc, i col·locar sobre les andes la imatge del Sagrat Cor de Jesús, i col·locarem la imatge de la Verge dels Desamparts en el seu lloc en el Retaule que te dedicat.

Després de les celebracions de la Primera Comunió vam deixar les cadires al seu lloc habitual i ordenades, per que poques són les persones que tornen a posar la cadira on estaven.

Per a la processó del Combregars del dia de Sant Vicent vam preparar el Pal·li i el dilluns dia 31 de maig, després de realizar la processó del Corpus, vam desmuntar el Pal·li i procedir a a guardar-ho en el seu armari corresponent. 

Abans de la processó del Corpus, vam preparar les andes de Sant Pere i portar la imatge processonal a la Sagristia.
Després de  la processó del Cor de Jesús, llevarem dita imatge, i guardarem les andes i vam traure a la nau lateral les andes de Sant Pere amb la imatge

El dia 22 de juny vam col·locar els ventiladors amb els seus respectius suports. 

Al dia següent del nostre Patró, llevarem la imatge processonal de Sant Pere i  la vam tornar a col·locar en el lloc que estava, i entrarem les andes a la Sagristia.  Després es va canviar el conopeo del Sagrari de la Capella del Santíssim i el mantel de l'Altar major.