23 de diciembre de 2016

AGENDA 2017: SANTA MARIA MARE DE DÉU, EPIFANIA I BATEIG DEL SENYOR

 SANTA MARIA MARE DE DÉU: Comencem l'any civil posant-ho davall la protecció de Maria, la Mare del Salvador.  Iniciem un nou any, demanant per la pau del món en esta Jornada Mundial d'Oració per la Pau. Inici de l'any civil però sobretot, celebració del començament de la nostra salvació. 
El poble Cristià de Moixent és profundament Marià. La vespra es celebren dos misses: a les 18 hores, orientada la celebració amb xiquets; a les 19:30 hores, i el dia de la Solemnitat, primer dia de l’any, a les 12 hores. En les tres mises és dona a besar el xiquet per començar l’any amb la benedicció del Jesuset.   Al ser la Jornada Mundial d'Oració per la Pau, es canta la Plegaria a Sant Pere Apòstol que nomena la pau. En les tres misses de la Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu, en el primer toc d’avís a missa es fara Exposició Major del Santíssim, amb Rosari per la Pau i lletanies del Cor de Jesús. En el moment de l’Exposició es fara el toc d’Exposició del Santíssim.

El Campanar de Moixent té una campana dedicada a la Mare de Déu amb el títol "Santa Maria Mare de Déu", este dia necessàriament té gran protagonisme, en atenció al seu títol perquè és una Solemnitat Mariana dins de les festes Nadalenques i que celebra la "Maternitat" de la Mare de Déu, sent l'ultima campana en parar els voltejos.  El bronze té gravades les imatges de la devoció Mariana Moixentina com són: Mare de Déu dels Desamparats, la Milagrosa, la Soledat i la Pietat, i també té l’anagrama de la Maria. 

Vespra de Santa Maria Mare de Déu, 31 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig General.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 18. Vol amb Santa Maria Mare de Déu. El
  tercer, Volteig General.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 19:30.  I Volteig amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració. 

Santa Maria Mare de Déu, 1 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Santa Maria Mare de Déu, el tercer toc,Volteig General.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig General al final de la celebració. 


EPIFANIA DEL SENYOR: A Moixent, es fa una cavalcada dels Reis camí cap a Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Els encarregats de portar-la a cap són els quintos, festers i festeres: el grup que prepara les Festes Patronals de l'any en curs. Al arribar tota la comititva de quintos, festers i festeres, xiquets menuts amb els seus pares i els reis mags, al Temple Parroquial adoren al Xiquet Jesús i després regalen els regals als xiquets.

Al finalitzar les misses de l’Epifania, per ultima vegada també es dona a bessar el xiquet Jesús del Naixement que hi ha al peu del altar, com el dia de Nadal, i Santa Maria Mare de Déu per a demanar un bon any, imitant el gest dels pastors, els angels i els mags que van acudir a Betlem a adorar a Jesús. És el final Líturgic de la Missa que té lloc mentres voltejen le campanes.

Vespra del Epifania del Senyor, 5 de gener
- Tres tocs d’avís a missa de 18.  Repic festiu i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Al pujar els Reigs Mags per el carrer “Màrtirs” Volteig de Sant Antoni fins a Santes Relíquies.

Epifania del Senyor, 6 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i de Nieves.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.


BAPTISME DEL SENYOR: Seguint la Solemnitat de l'Epifania el diumenge més pròxim és la Festa del Baptisme del Senyor, que conclou el temps de les Festes de Nadal.  
En Moixent hi ha un quadre pintat que escenifica l'escena del Bateig del Senyor, a l'entrar a l'església a mà esquerra, on està una pila baptismal.  A finals de 2011 per iniciativa del President de l'Associació Campaners de Moixent, es va tornar a col·locar el llenç en el seu corresponent lloc, en el baptisteri, després d'estar uns anys en la Capella del Santíssim.
Esta festa del Baptisme, el Volteig de tres campanes que correspon, també es realitza al finalitzar un Bateig que es fa dins de la Missa.

Bateig del Senyor, 8 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i Nieves.  El tercer toc Volteig Sant Antoni a Santes Relíquies.  



Campaners de Moixent, els desitgem un Feliç Any 2017 !