3 de agosto de 2015

AGENDA 2015: BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST I SERVENT DE DÉU EN PEDRO PUIG MÀRTIR

BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST: Moixent, antigament, celebraba les festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies. a principis de setembre. i per els anys i poc a poc, es trasllada a finals d'agost.
Les celebrem intensament els que vivim en el poble, però també molts moixentins/es que, residint en altres llocs, acudixen cada any per a esta ocasió.  Festes que compartim amb familiars, amics i amb molts visitants que acull el nostre poble en estos dies.

Es desconeix l’any de quant es va començar a fer la “baixà”, la primera dada que Felipe ha pogut trobar es de l’any 1914 i es realitzava la vespra de la Festa del Santíssim Crist que coincidia alguns anys amb el dia del Funeral pels Difunts de la Parròquia.  En la persecució religiosa de 1936, cremen l’imatge.  L’any 1940 es celebra la festa el 7 de setembre però sense imatge que es sol·licita al escultor Enrique Bellido Miquel i per al 12 de setembre de 1941 queda beneïda la nova imatge del Pátro (per tant l’any 2016 es complixen 75 anys), donació de Amparo Gassó,  Des de aquest any, segons consta en les agendes Parroquials es feia la festa, sense la Baixà.  En 1949 apareix en la programació la baixà per la vesprada.  En la Setmana Santa del any 1953, el dia 29 de març es pujà la imatge a l’Ermita per a quedar-se alli, ja que fins entonces estaba en el Retaule que tènia dedicat (actual de Sant Antoni de Pàdua.  Este any en 1953, no apareix en el programa de Festes Patronals la “baixà” possiblement baixaria privadament.  En l’any 1954 es torna a fer la baixà, fins l’any 1968, a les 20 hores, coincidint en algunes ocasions en el dia del Funeral. 
L'any 1972 es realitza la baixà el mateix dia que la festa que se li dedica; en 1973 i 1974 consta el divendres dia del Funeral a les 10 del mati; en 1975 ja no ix en la programació fins que en 1992 torna aparéixer, però el diumenge anterior a la festa dels Sants de la Pedra a la nit. 
(L'any 1997 per la pluja s'aplaça la "baixà" al dia 15 d'agost per la nit).
Els últims rectors de Moixent han resaltat la importància de participar en la baixà del Crist i potenciar-la, a causa de la poca assistència de fidels i fomentar la devoció.  L’actual Rector, desde el dia de Sant Roc de 2013, a recuperat la Plegaria i també els Goigs al Crist en un full que es canta i resa en el Via Crucis i misses que es celebren en l’Ermita i durant els dies que el Crist està en l’Església.

La "Hermandad Cristo Crucificado" s'encarrega d'abaixar de la fornícula y col·locarl-la en les andes.

L’hora de la processó es des de 2006, com es feia tradicionalment a les 20 hores (llevat dels anys 2009, 2011, 2012 que va ser a per la nit), ja que es facilita molt als portadors per a està processó son els quintos d’este any, els quals amb l’horari de vesprada resulta molt més fàcil portar la imatge del Patró pel fet que no porta farols, ni bateria, ni tants rams de flors,  (com podeu llegir en el article del Rector en el Llibre de festes patronals d’este any)

La Comissió de Festes espera a la Banda de Música en la Plaça Major on es traslladaran fins l’ermita.
La campana més antiga de Moixent,  dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del
Calvari, lloc d’on ix l’imatge del Crist i en el que s'inicia la Processó, volteja en els tres tocs d’avis a la processó, i acompanya el recorregut del Crist per el Calvari, Voltejant en tres moments:
1- A l'eixir de l'Ermita la Imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, al mateix temps que sona el “Himne Nacional” interpretat per la Banda de Música.
2- A mitat del recorregut del Calvari, prentres sona el “tabalet” de la Banda de Música,
3- En la primera “volteta”, abans d'eixir del Calvari, en senyal de despedida.

La processó transcorre per el ittinerari de costum. La presidix la Creu Parroquial seguida de fidels devots de la imatge, la Comissió de festes d'enguany 2015 que ha organitzat les Festes (festeres, quintos, festers d'honor i majors), seguida de la Comissió de Festes de 2014 (festesres, quintos, Festers d'honor), Pares de les Reines,  Festers majors,  Dames d'honor i Reines de l'any 2014 (la Reina de Moixent a la dreta i la de Valencia a l'esquerra, amb el vestit de gala, peineta i mantenilla negra), la imatge portada pels quintos de la Comissió 2015, i el Rector.  Després d'esquerra a dreta (el president d'enguany, Regidor de Protocol, el Regidor de Festes i el President de la Comissió de l'any passat), tancant la processó la Banda de Música de la localitat.
Quan la Imatge del Crist arriba a les primeres cases del poble, i entra en el nucli urbà de Moixent, es realitza un Volteig General de Campanes, anunciant a tot el poble, que el Santíssim Crist del Mont Calvari ja ha entrat en el poble.  En este moment que ocorre en el carrer Calvari, des de l’any 1995 es quant la Banda de Música s’incorpora a la processó,  (abans la Banda de Música esperava en la Plaça de la Hispanitat)

Baixà del Santíssim Crist del Mont Calvari, 9 d’agost
Vols de processó de 20hs:
• Volteig General, a l’entrada del Santíssim Crist del Mont Calvari al poble.
• Vol de les Tres Grans al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’Esglèsia.
• Volteig General al final de la processó.


Foto enviada per la Delegació
de les Causes dels Sants de València a
Felipe Sanchis
SERVENT DE DÉU EN PEDRO VICENTE PUIG ALONSO: La data més probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936.  Va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936.  Les persones que li van conéixer (i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser "un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…".   El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església.  Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar i que per a este dia es col·loca 
en el presbiteri a la vista de tota la comunitat, junt  una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris, i des de l’any 2010 es volteja la campana Santes Relíquies.

Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir, 12 d’agost
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.

Els voltejos d’estos primers dies d’agost ens animaran a prepar-nos per a les grans Festes Patronals que vindran acontinuació.