30 de mayo de 2014

AGENDA 2014: MES DE JUNY I PENTECOSTA

 MES DE JUNY – DEDICAT AL SAGRAT COR DE JESÚS: Durant tot este mes l'església celebra la devoció al Cor de Jesús, i que a Moixent, compta amb un gran arrelament. Al finalitzar la Missa de dilluns a divendres hi ha Exposició menor del Santíssim Sagrament, se canta la Oración propia del dia del Corpus Christi,  es resen les Lletanies del Sagrat Cor de Jesús, l’acte de Desagravi, es beneïx amb el copó i es reserva mentres es canta algun cant del Cor de Jesús
La campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament, volteja de dilluns a divendres a migdia recordant en l'Àngelus i a la vesprada en el primer toc de missa convocant a celebrar l'Eucaristia i adorar Jesús en el Santíssim Sagrament en l'Exposició menor. 

PENTECOSTA: En la litúrgia catòlica és la festa mes important després de la de Pasqua i la de Nadal.  Per això també se li coneix com a celebració de l'Espérit Sant.. Pentecosta designia tota la Cinquantena Pasqual i també la solemnitat del cinquanté dia després de la pasqua i que posa final a este temps litúrgic.
Un sorroll d’un vent tempestuos va convocar a molta gent a Jerusalem en torn als Apòstols: i naixia l’Església tal i com proclama la Primera Lectura de la Missa d’este dia dels Fets dels Apòstols.  El so tradicional i familiar de les campanes, també colaboren a glorifiar a Deu, convocar i anunciar les cel·lebracions de la fe, com el primer dia de l’Església en Pentecosta. 
Durant molts anys en Moixent es celebrava el Novenari a l’Espérit Sant amb Exposició Major del Santíssim Sagrament i també estaven constituides l’Acció Catolica, tant d’homens com de dones amb les seccions de Aspirants y Xiquetes; actualment la Solemnitat de Pentecosta  coincidix en el segon torn de comunions, i com el diumenge de l’Ascensió del Senyor, la placeta de l’església s’ombli de comulgars, musics, familiars, amics, feligresos, visitants… Al finalizat la Missa mentres ixen els xiquets de l’església, les campanes acompanyen la desfilada  amb un Volteig General, esté será el Volteig que tanca el temps de la Pasqua.
Enguany la vespra es té previst que al finalitzar la Missa es beneïsquen els treballs de restauració de la Sarga del Reliquiari, restaurada per “Art i Restauració” d'Algemesi gràcies a una Subvenció de la Diputació de València atorgada a l'Associació Campaners de Moixent, per este motiu per a la missa en els tres tocs voltejara la campana dedicada a les Santes Relíquies.










Vespra de Pentecosta, 7 de juny
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres Repics d’avís a missa de 20, i Vol de Santes Relíquies.
- Vol General al final de la celebració.

Pentecosta, 8 de juny
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i de Sant  Jaume i Nieves. El tercer toc Vol General. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

-Tres Vols d’avís a missa de 12,  Sant Pere Apòstol.  El tercer, Vol General.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.

26 de mayo de 2014

PRÓXIMAMENT

1-En el mes de juny dedicat al Sagrat Cor de Jesús, en Moixent de dilluns a divendres, Exposició menor del Santíssim Sagrament.  Cada dia al migdia i al primer toc de missa vol de la campana que tiene dedicada

2- El dia 1 de juny es la Solemnitat de l’Ascenció del Senyor, en Moixent, (1er torn de comunions) amb voltejos de cinc campanes.

3- El dia 8 es la Solemnitat de Pentecosta, en Moixent (2 torn de comunions) Vols generals de Campanes, la vespra i el dia per ser el final de la Pasqua.   La Vespra, será la Benedicció dels treballs de restauració de la Sarga del Reliquiari.

4- Els dies 11, 12, 13 en Moixent, Triduo en honor al Sagrat Cor de Jesús, amb Exposició Major del Santisim Sagrament (Vol de 4 campanes).

5- Al diumenge següent es la Solemnitat de la Santíssima Trinitat, i en Moixent es la Festa del Sagrat Cor de Jesús, amb processó.  Vols de 5 campanes

6- El dia 12 es Sant Onofre, Patró de l’Alcudia de Crespins i de Estubeny , la festa és sol celebrar el cap de setmana més próxim.  Les campanes d’este poble de la nostra Comarca voltejaran en honor al seu Patró.

7- El dia 22 de juny es la gran Solemnitat del Corpus Chirsti.  Dia gran per a totes les campanes.  Vols Generals en Moixent, de manera especial de la campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  Tocs especials en la Catedral de València a les 12 del migdia, i en Ontinyent a les 17 hores.

8- El dijous 26, tocs especials de campanes en Santa Maria de Sagunt i en el Col·legi del Corpus Christi de València per ser la Vuitava del Corpus.

9- El dia de la Nativitat de Sant Joan Baptiste (24 de juny), en Llanera de Ranes i Vallés voltejaran les campanes en honor al seu Patró.

10- El dia 29 es la Solemnitat dels Sants Pere i Pau.  A Moixent celebrem de manera particular a Sant Pere Apòstol per ser Patró i Titular de l’Església.  Hi han tres imatges del Sant en la Parroquia, (la processonal compleix este any el 75 aniversari), una Reliquia de la Creu on va morir, sis pintures sobre la seua vida en el Presbiteri…. El nostre campanar té dos campanes dedicades, que la vespra i el dia sonaran amb més protagonisme per a convocar a les misses i processó.  En la Parróquia de Sant Pere de Xàtiva, l’Alqueria de la Comtessa i Massanassa, també voltejaran per ser Patró i Titular.

24 de mayo de 2014

PER LLEVANT I PER PONENT TOT ES BONIC A MOIXENT (6): PENYA DE DEL PICAIO

Aprofitant la vesprada amb aire de llevant del dissabte 17 de maig i abans que es presenten els calors de l'estiu, hem escalat fins l'alt del Picaio. 
Una visita molt desitjada de Felipe que des de fa moltíssim temps que desitjava pujar i eixe desig ho comenta a Manuel  i Sergio Garcia i ens animarem a intentar pujar a dita muntanya.
Si no vols caminar tot el trajecte pots accedir en cotxe fins al quilometre 6 de la carretera Moixent-Aielo de Malferti.Ontinyent que passa per l'embassament del Bosquet.  Una vegada allí, deixarem el cotxe en una esplanada, i es veu el Picaio per darrere, una senda a mà dreta que puja (també hi ha el camí mes avant per on també es pot pujar).  Tal senda unix amb el camí abans mencionat i que seguint-ho ens porta a una casa.  Pujada suau i còmoda vorejada d'alts pins que refresquen l'ambient, al pas del temps anima al profund silenci que ambienta estos paratges. 
Però no et faces il·lusions: apartir de la casa, t'espera el camí serpentegante i practicament imaginari perquè no existix, resultant així mes creatiu perquè este camí si que ho fas tú.  No pujes per on vols sinó per on et deixe la desafiadora roca de pendents verticals. 
Però no desesperes a partir d'ara, el mateix montanya del Picaio t'oferix matolls, pedres, on pots anar ascendint, clar com un goril·la, valent-te de peus i mans, escalant per la roca, amb el corresponent perill, aquest tros es per als amants de l’escalada.   Convé que estigues molt atent perquè un dels els nostres li ha ocorregut precipitar-se a un matoll i les punxants argilagues i de sobte només emergia un cap en un matoral que ens llançava paraules.  
El cim sorprenenment  té un primer monticle següit d'una lleu planura i mes avant un altre monticle, que no s'aprecia des de la carretera.  L'aire és fresquíssim a 402 metres d'altura, l'horitzó immens des d'esta altura, es veu l'embassament del Bosquet, la muntanya dels Covatelles, la Talaia, Lloma del Serruig, i si continues mirant les Alcusses, i allà mes lluny limitant l'horitzó el Capurutxo de la Font de la Figuera i un tros del poble, i si et fixes mes allà les muntanyes que miren a Caudete.  Però pots mirar a la teua dreta i vores la Solana, i el massís del Caroig, i el Pedregal on vam estar el dia 24 d'abril.
Una vesprada magnífica, disfrutat d’altre paratge del nostre volgut poble de Moixent.
Panòramica des de l'alt del Picaio, com podeu vorer en el següent video:

22 de mayo de 2014

TREBALLS VOLUNTARIS (26): TRITURATS DEL CALVARI E IMATGES DE LA PARRÒQUIA

Calvari: El dissabte dia 3 de maig tocava matinar: havíem quedat els campaners Felipe, Sergio Garcia i Manuel per a procedir a arreplegar el triturat dels pins que quedaven després del tall realitzat el dia 10  d'abril.  Amb la millor intenció es tritura part de la pinocha dies després per Maria Jose Calatayud, perquè servira d'abonament ecològic, però l'agent medi-ambiental li van dir algunes persones que era un lloc exposat al freqüent transit de persones i de xiquets i era un cert risc l'incendiar-se.
Sense mes ajornament,  ja ens tens a les 7 del matí, encara que havíem dormit unes dos tres hores pels Moros i Cristians, i arreplegant en muntons tota la pinocha que seguidament carreguarem en el tractor de Javi que també es va oferir voluntàriament per a netejar tot el triturat, amb l'ajuda també de Juan José.  Satisfacció per col·laborar en la Parròquia en este lloc de Culte, que ho és el Calvari i col·laborar amb el nostre poble, evitant perills i promovent el bon estat d'este bell jardí de serra que és el nostre volgut calvari.

Resucitat i Sagrat Cor de Jesús: El dimarts dia 6 de maig quedarem a les huit de la vesprada després de la missa  Felipe, Antonio, Manuel i Sergio Garcia, per a llevar la imatge de Jesucrist Ressuscitat, que ix en processó el Diumenge de Pasqua, encara que no la portarem al seu lloc habitual, sinó a la Sagristia, per a deixar-la accessible perquè el Restaurador Xavier Ferragut poguera apreciar alguns desperfectes i subsarnar-los, al vindre el dijous dia 15 comprova que era necessàri emportar-se la imatge al taller.  No hem guardat les andes com sempre ho fem, sinó que després de sugerir a l'Associació del Sagrat Cor de Jesús, la idea de tornar a processonar la imatge del Sagrat Cor de Jesus en les andes que anteriorment es feia, i que te un pes moltíssim menys que la patronal, col·locarem la imatge processonal del Cor de Jesús, en les andes, per a la seua festa el dia 15 de juny.  Sempre passem un estona agradable i la Parròquia ens necessita no sols a nosaltres sinó a molts.

Verge dels Desemparats: Resulta molt dificultós baixar del nínxol la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, és una talla amb una base molt ampla, un pedestal en forma de núvol molt alt, i el nínxol és estret.  Fem falta com mínim tres persones; es col·loca una taula damunt de l'Altar, s'obri el cristal del nínxol, Felipe entra dins i amb molt atenció balanceja la imatge per a avançar-la.  Manuel puja sobre la taula col·locada i Felipe agafen la imatge amb atenció i fermesa, Felipe ix del nínxol i van baixant l’imatge i en la base que està Sergio Garcia sobre una cadira, la sosté per a deixar-la sobre la taula.  Després ja la baixen a la taula que esta preparada per a tal efecte.  L'hem col·locat en el Presbiteri i s'ha comprovat com resulta de beneficiós airejar-la i netejar-la cuidadosament.  El mantell i les joies es trobaven en bon estat.  La veneració dels fidels es facilita i estimula amb la visió de la imatge: hem constatat que moltíssimes persones s'han fotografiat amb la Geperudeta.  Els fidels han cantat l'Himne de la Coronació, no sols en les misses dominicals de la festa, sinó en els dies anteriors i següents fins a la seua festa.  El dijous dia 15 la vam tornar a pujar al seu lloc.  

19 de mayo de 2014

LA SARGA DEL RELIQUIARI DE NOU AMB NOSALTRES

El dia 15 de maig festa litúrgica de Sant Isidre Llaurador, sobre les 10 del  matí, es persona en l'església parroquial Xavier Ferragud de “Art i Restauració” per a fer entrega del llenç restaurat que sèrbia d'Expositor en la fornícula del Retaule de la Capella de les Santes Relíquies.  També el restaurador va pintar uns desperfectes de les imatges de Sant Pere Apòstol procesonal i de Sant Cristòfol.

Ha sigut un motiu de gran alegria constatar el bon treball realitzat, inclús tenim fix en la memòria el mal estat en què es trobava amb pèrdua de la pintura, clevills per totes les bandes, ruptures per no tindre una base ferma i solida i açò a sigut el primer: proporcionar-li una base consistent i un bastidor de fusta, i la capa pictòrica amb el que el llenç queda perfectament fixat i es garantix la seua conservació.  També s’ha procedit a la eliminació de vernissos i repintats, neteja de la pintura, emplet de parxes per als forats, un primer envernissat, estucat de les llacunes, reintegració de la policromina i per ultim un envernisat de protección final. Ja no s'aprecien clevills ni desconchaments, sinó que amb la neteja a recuperat l'originalitat dels seus colors i s'ha repintat les zones perdudes.  Fins i tot la pinturadescansava no sols amb una tela sencera i uniforme, sinó sobre trossos d'altres materials com a paper, te-les i fins una peça de pantaló vaquero, i com a curiositat tenia un paper d'una fabrica de torró de Tortosa de Moixent. 
Immediatament es col·loca a l'esquerra segons es mira al Retaule del Sagrat Cor de Jesús, elevat sobre una taula amb una tela blanca perquè puga ser apreciat pels fidels i visitants a l'Església.  De fet, els fidels que eixe dijous participaven de la Missa, i després de la comunicació i agraïment del Rector tant a Campaners de Moixent com a la Diputació de València, van manifestar la seua satisfacció.   També es va comunicar en les misses dominicals, els dies 17 i 18.

Hem col·locat unes notes informatives junt amb el llenç per a informar que es tracta d'una Subvenció de la Diputació de València atorgada a l'Associació Campaners de Moixent per a la dita restauració, a més de l'empresa restauradora i el temps de restauració.  S'ha fet un muntatge de fotografies realitzades pel Campaner d'Atzeneta Isaac Montell amb un abans i un després de la Sarga i també de com estava la Sarga en la nínxol del Retaule de les Santes Relíquies.
Segons ens han  comentat persones que ho han vist en el nínxol del Reliquiari, es descobria el Reliquiari al final de la primera missa de cada diumenge mentres es cantaven els Goigs, i es cobria el Reliquiari després de la  missa.  En la Sarga pintada per H.Romero Orozo en 1896 aprofitant el trasllat de les Reliquies a la nova urna, s’aprecien les Reliquies portades per Fra Cristóbal Moreno en 1587, i que hi havíen entonces en el Reliquiari a més d'un bust amb Reliquia de Sant Joan de Ribera col·locat en el Reliquiari segurament l'any 1896, i també el remat  del reliquiari que es dirent del actual. 
En l'Arxiu Parroquial, en el Llibre de Contabilitat l'any 1939 fa referencia a: "Agosto 20.  A Eduardo Iñesta para colocar  el cuadro de cubrir Reliquias 16,00" (página 109vto); i l'any 1945 "Noviembre 11. Por componer el cuadro del lienzo del Nicho Santas Reliquias 22" (página 118)

Estarà exposat a la vista de tots els fidels una temporada, aprofitant per a beneir eixos treballs de restauració, el pròxim dia 7 de juny, vespra de Pentecostés en la missa vespertina de la Solemnitat del naixement de l'Església com a comunitat enviat pel Senyor per a donar testimoni.  Les Relíquies ací representades pertanyen a magnfiics testimonis del Senyor, Beats, Sants i Màrtirs que van fer de la seua vida un cant d'alabança a Déu.  Són model i eixemple per a tots els cristians i per això l'Església els venera i demana la seua intercessió en la Lletania que els invoca, com tractarem de fer el dia de la Benedicció de la restauració.
Tenim previst, com ja hem dit en les anteriors publicacions sobre la Restauració, portar-la al Museu Pare Moreno per a facilitar la seua visita en hores i dies diferents al culte, i així enriquir la Mostra del Pare Moreno i la Parròquia.

Notícies de la Sarga que hem publicat en esta web durant la Restauració

16 de mayo de 2014

AGENDA 2014: RENOVACIÓ DE LES PROMESES BAPTISMALS I ASCENSIÓ DEL SENYOR

PROMESES DEL BATEIG: Com a celebració preparatoria a la Primera Comunió, està la Renovació de les Promeses Baptismals, els Xiquets i Xiquetes que van a comulgar estan rodejant l’Altar Major i son interrogats sobre la seua disposició de viure com a Cristians i la professió de Fe: es la Renovació de les Promeses del Bateig.   Enguany s’abansat una setmana per coincidir en les eleccions.
Com aconteciment local de la vida cristiana, es fa un Vol de Sant Antoni fins a Santes Relíquies.   Este Vol de tres campanes es el mateix que s’executa quant s’acaba la celebració de la missa quant es bateja a un nou xiquet o xiqueta.

Renovació Promeses Baptismals, 18 de maig
- Tres Vols d’avís a missa de 11:30 de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.


ASCENCIÓ DEL SENYOR: Es el dia propi de la Solemnitat de l’Ascenció de Crist el dijous que senyala els quaranta dies del diumenge de Pasqua, però al deixar de ser festa laboral en Espanya i altres països es va pasar al diumenge següent, el sèptim de pasqua.
L’església celebra la total glorifiació de Jesucrist ja anunciada en la Resurrecció, acaba la seua exitencia terrena però no se olvida de nosaltres, desde la Glòria seguix present entre nosaltres per mig de l’església gràcies a l’acció de l’Espérit Sant que va descendir sobre els Apóstols el dia de Pentecosta, que l’Església celebra el diumenge següent.  Te categogia de Solemnitat i en Moixent és la Primera Comunió del primer grup.
Es la missa de 12, en que el primer grup de Comunións pren la Primera Comunió,  la missa es cantada per el Cor Parroquial de Missa de 10:30.  Abans a les 11:15 els xiquets están en la Capella de la Milagrosa en la Residencia i d’allí amb el Rector van a l’església per a la celebració de la Missa, al finalitzar tornen a la Residencia on fan un cant a la Mare de Déu i l’Associació de la Medalla Milagrosa de Moixent els donen un regal.

Vespra de l’Ascensió del Senyor, 31 de maig
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

- Tres Repics d’avís a missa de 20, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Ascensió del Senyor, 1 de juny
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de de Sant Jaume i Nieves.  El tercer toc, Vol de
  Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12,  Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  El tercer toc Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

14 de mayo de 2014

ABREVIATS: GENER, FEBRER, MARÇ I ABRIL

Benedicció imatge Sant Antoni Abat procedent de la Casa Rabosa: Amb motiu de gran satisfacció i alegria comprovem l'encertada restauració de la imatge de Sant Antoni Abat que procedix de la Casa Rabosa, a càrrec de “Art i Restauració” d'Algemesí.  S'ha frenat el seu total deteriorament i a quedat amb la seua bellesa origina, patrimoni de gran valor sentimental per la seua vinculació a la Casa Rabosa en què tantes vegades ha servit per a expressar i celebrar la devoció entre nosaltres poble d'agricultors i animals.  Es va beneir la imatge el dia litúrgic de Sant Antoni Abat (17 de gener), al finalitzar la missa.

Viatjes Culturals: El dia 16 de gener, vespra de Sant Antoni Abat, tres campaners Felipe, Manuel i Sergio García vam ser a Canals a vorer cremar la foguera de Sant Antoni, en este poble es crema la foguera més gran del món, i vam poder estar en primera fila.  També en Montesa vam ser a vorer cremar la foguera en honor al seu patró Sant Sebastià el dissabte 25 de gener.  En els dos pobles vam poder sentir voltejar les campanes. També el dia 18 a la vesprada, vam ser a Canals, Felipe i Sergio García i ens divertirem en els Parells. 

Campaner-guia de visitans a l'Església Parroquial: el 25 de març i la vespra de diumenge de Rams (12 d'abril), Felipe Sanchis, va fer de “Guia Parroquial” a unes excursions que van vindre a Moixent i volien visitar el Temple.  Felipe els va rebre i explica algunes coses de l'Església Parroquial a fi que pogueren apreciar este Patrimoni Històric religiós que enguany complix 125 anys de la Benedicció de les Obres, 50 anys de la Consagració de l'Altar Major i 25 del Temple Parroquial.

Activitats en la Casa Rabosa: Durant alguns  dissabtes i diumenges vam poder realitzar alguns treballs de manteniment en la Casa Rabosa i també vam poder disfrutar jugant al futbol en l'esplanada de la finca.

Defunció de Pepe Gimenez.  Va faltar el dia 5 d'abril i vam tindre coneixement de la notícia a través de la pàgina web dels campaners de la Catedral de València i ens causa un sentiment de tristesa.  Va estar ací en dos ocasions: en la inauguració de les campanes participant en els tocs que amb eixa ocasió es van interpretar el dia 6 de maig del 2007; i posteriorment en la Solemnitat de Sant Pere Apòstol de 2008 al matí en què també col·labore amb els Voltejos de la Solemnitat del nostre Patró i Titular.  Descansa en pau.

Mostres de condols per D.Antonio Marín: Agraïm molt les numeroses mostres de condols i les moltes visites amb què s'ha seguit la notícia de la defunció de En Antonio Ricardo Marín.  Felipe Sanchis després de conéixer la notícia a les 3 de la matinada, immediatament va mostrar el seu condol  i informa través del twitter i del facebook, en este últim molts van mostrar els seus condols a través de comentaris.  Casi els 27 anys entre nosaltres, amb tantes persones, han sigut ocasió perquè la seua partida entre nosaltres motive eixe condol.  És un signe de gran qualitat humana tindre en compte a les persones, considerar quant els afecta i mostrar la nostra proximitat a eixos esdeveniments de la vida humana.  Al contrari, la indiferència i el no fer cas refreden la convivència, i perjudiquen tot ser humà

12 de mayo de 2014

PER LLEVANT I PER PONENT TOT ES BONIC A MOIXENT (5): CAMP REDÓ I EL PEDREGAL

Començarem l'ascensió cap al Pedregal (on estan les antenes), a les 14 hores pel camí que part des del transformador de Santa Bárbera, que ens permet anar ampliant la mirada per tota la comarca de la Costera, visió facilitada per una vesprada lluminosa, tan pròpia del dijous 24 d'abril.

En una amena conversació i de rialles pujàvem Felipe Sanchis, Sergio García, i Manuel Soriano.  Els matolls junt amb el camí han crescut molt no sols en altura sinó en grossària i hi ha trams en el que els matolls tapen el camí, el cami es puc més trotuós.  Al creuar la primera cima, entrarem en un xicoteta vall inclinada que s'orienta cap a moreretes i que presenta camps meravellosament cultivats, terres de secà i poc fèrtils però hàbilment treballats resulten productives. 
Continuarem ascendint fins a entrar a Camp Redó, comprovant una vegada més que s'ajusta al seu nom.  Verdegen la sembra.  Vam veure una vegada més els murs que inclús seguixen en peu del que la casa de Camp Redó.  En esta zona hi han dos coves, una entra Felipe fa uns anys i segons dien també hi ha una fonteta que brolla en el barranquet que part de la Casa de Camp Redó. 
Ara els camins són més amples propis per a vehicles, i ja no veiem la Costera.  Seguirem el camí fins a veure les antenes en la part alta a la esquerra, i la rampes amb pedres de les costeres  del Pedregal, d'ací hi ha un camí que també va cap al el campello de Vallada. 
La desesperació és fa més intensa i agitada però sentint prop la meta, augmenten les ganes d'aconseguir-la i arribar al peu de les antenes: magnífica panòramica de la Costera a 744 metres, el poble de Moixent i Vallada, els Alcusses, el massís del Caroig, el Capurtuxo de la Font de la Figuera,  l'Alt de la Creu (que pujarem el dia 2 de febrer, veure notícia publicada el dia 8 de febrer), i també pobles de la Ribera, i per unes boires no vam poder veure perfectament el mar de València.  Vam fer un breu descans assentats en una roca i repirant un aire reconfortant, pur i fresc, davall el cel blau i amb uns núvols.
Felipe Sanchis realitza el següent vídeo:   https://www.youtube.com/watch?v=WAJ7AL8iTvc


I iniciarem el descens no sense abans buscar en el Pedregal en l'última costera, la “Cova de Patas” que Felipe a entrat dos vegades, però a causa de la malea no trobarem però estem convençuts que vam estar a uns centímetres.  A la pròxima!
El descens ho realitzarem per la pendent que dóna al Bosquet, mentres baixem veiem la cima del Picaio i l'embassament del Bosquet i després d'abaixar una forta rampa arribarem a la carretera Moixent-Ontinyent-Aielo que ens porta al poble després de passar el barranc del bosquet arribant al poble a les 17:10 hores.

La visita al Pedregal resulta molt gratificant quan se supera la tendència a la comoditat, caminant més de 15 quilòmetres 

10 de mayo de 2014

EL REGIDOR DE CULTURA DE L'AJUNTAMENT DE MOIXENT EN DIRECTE EN UN VOLTEIG DE CAMPANES

El dia 12 d'abril gratament la presència de José Luis Ortiz Linares en la Sala de les Campanes, decidit a contemplar directament l'execució manual del volteig general de les campanes corresponent a la vespra de Diumenge de Rams, el segon avís de la solemnitat, al finalitzar la Santa Missa, estàvem presents Felipe, Sergio García, Manuel i el seu germà Vicent i ens sentíem il·lusionats per la presència del Regidor d'Educació, Cultura, Informació i Desenvolupament local.

A l'acabar ens va manifestar i també en la Sagristia al Rector les seues impressions: li va sorpendre la gran harmonia i coordinació entre els campaners, la concentració en la llabor que estem fent, no sols per a la perfecta execució sinó per a evitar els possibles perills que entranya voltejar tantes campanes en un espai tan reduït; sorprés per la lleugeresaseguretat i mestria amb què cada campaner executàvem el volteig de la campana, mostrant-se una vegada més la ja certa experiència que anem adquirint en este art, en els ja 7 anys que voltejem les campanes a mà, sobretot pel viu i interés i la gran afició que anem cultivant.  Però subratlla que el sentiment més esglaiador va ser veure voltejar la immensa campana de Sant Pere Apòstol, amb les seues admirables proporcions i el so que emet.  Li va paréixer admirable l'atrevir-se a voltejar manualment un instrument com eixa campana i fer-ho amb agilitat i confiança amb què ho fem la campana.

No és la primera vegada que puja al Campanar, la ultima en una Visita Guiada al Campanar l'any passat, però fins ara no havia vist voltejar la campanes de forma manual a Moixent.  També va fer una Dedicatòria en el nostre Llibre de Firmes d'Honor, i sabem que quan pot, ens visita en la web. 

Gràcies per la seua visita.  Agraïm la seua felicitació, i ens satisfà que les nostres Autoritats s'interessen personalment per tot el que tractem d'oferir.

7 de mayo de 2014

TOCS A DIFUNT DE RECTOR: ANTONIO MARIN GÓMEZ

La Parroquia Sant Pere Apòstol de Moixent, va decidir celebrar tres dies de rés del Sant Rosari i missa en sufragi de qui va ser Rector durant quasi 27 anys Antonio Ricardo Marín Gómez difunt el diumenge 27 d'abril i soterrat el dia 28 en Enguera.

El tercer dia es va anunciar com el més solemne, i que a més coincidia amb el dia festiu de l'1 de maig.  El Cor Parroquial es va oferir per a interpretar els cants de la Missa Funeral, a la que també van assistir els familiars més pròxims a En Antonio Ricardo Marín: el seu germà, cunyada i nebodes, als que Felipe Sanchis hi havia tractat breument en els últims dies de la malaltia de En Antonio i que ací a Moixent també col·labora en l'acollida i per a mostrar-los el muntatge de fotografies en memòria de En Antonio. 
En l'homilia el Rector En Antonio González destacà el amor a Jesucrist i a l’Església de Don Antonio, també es refería a la Primera Lectura proclamada en la Missa que era propia del día de Sant Josep Obrer «Sed Agradecidos” decía San Pablo en su carta a los Colosenses y nosotros debemos en primer lugar ser agradecidos a Dios por el gran Don que ha supuesto para la Parroquia el ministerio pastoral de Don Antonio Marín, pues el vino aquí en el nombre del Señor, enviado por El, ha través de la mediación del Arzobispo.  También agradecemos a su familia el hecho de haber venido a compartir este día el recuerdo y la oración por Don Antonio.  También decía San Pablo en ese misma carta “lo que hacéis hacedlo con toda el alma” indicación de San Pablo que sabemos que Don Antonio la ha vivido al pie de la letra, en las muchas iniciativas que desplego como audaz emprendedor y trabajador generoso».
Els tres dies de rés i Missa en Antonio González va celebrar la Misa amb una patena en la que solia celebrar el difunt Antonio Marín.

Campaners de Moixent d'acord amb allò que s'ha decidit per a les dites celebracions, en eixe últim dia convocarem als fidels amb tres tocs de difunt de Rector que correspon amb 4 trancs, toc de difunt, 4 trancs i el Mig Vol, i per a concloure la missa com a homenatge va haver un altre Mig Vol.  Va ser un encert perquè d'esta manera contribuïrem a una major assistència de fidels, els tres dies, i  gràcies a les Campanes molts altres no tan pròxims a l'Església, van preguntar per eixos tocs i van conéixer el que la Comunitat Cristiana de Moixent estava celebrant. 

Però també els dos dies anteriors (dimarts i dimecres), encara que no estava previst, ens unirem al sentir de la Parròquia, convocant al rés del Sant Rosari i a la Missa en sufragi per En Antonio Ricardo Marín, a més del toc diari, seguint el primer toc de missa realitzarem el Toc de Difunt de Rector seguit del Mig Vol.  Ens pareixia just participar així amb un senzill homenatge sonor a qui dedica tants anys de la seua vida al servici dels fidels de Moixent, i també a qui ens seguia i animava, al llegir les nostres notícies a través dels periòdics.

Una foto major i emmarcada que com a President Honorífic del Patronat de la Residència té en tal centre, també la trasllat Felipe per a col·locar-la en el Presbiteri de l'Església Parroquial sobre uns llenços a propòsit perquè els fidels la pogueren veure des de tots els punts de l'Església. 

Campaners de Moixent, a més havia rebut l'encàrrec del Rector d'organitzar un muntatge de fotos commemoratives dels quasi 27 anys de ministeri pastoral de En Antonio Marín a Moixent que estarà a la vista durant unes setmanes, el muntatge de fotografies està desde la entrada a la Capella del Santíssim Sagrament fins el Retaule de la Mare de Déu del Rosari.  En este cas van ser Felipe i Antonio els que van ser triant de l'Arxiu Parroquial les fotos en què apareixia el difunt Antonio Marín en alguns esdeveniments importants: Obres Parroquials (1985), Santa Missió, Consagració Temple Parroquial, IV Centenari de l'arribada a Moixent de la Santes Relíquies, Coronació de les Santes Relíquies(1989), Inauguració Obres Calvari (1990), Visita Pastoral (1991), Benedicció Capella a Hondures (1993), Missa d'Acció de Gràcies de nomenament de President Honorífic de la Residència de Moixent (2010).   
Hi ha moltíssimes coses que no tenim fotografies, i són igualment importants però almenys eixes reflectixen alguns moments molt intensos de la vida parroquial promogudes per Antonio Marín Gómez.  
També esta exposat el testimoni escrit de En Antonio Marín, expressant la seua voluntat de ser soterrat en l'Església Parroquial així com les gestions realitzes en la Parròquia l'any 2010 sol·licitant el permís per a efectuar tal cosa en cas de necessitat.

Gràcies a l’Associació Campaners de Moixent, i a les seues publicacions s'ha facilitat i motivat este esdeveniment i que s'ha vist reflectit com heu pogut comprobar, en els anteriors articles publicats en està web.

Mes informació sobre els quasi 27 anys de sacerdot en Sant Pere Apòstol de Moixent, en la notícia publicada en esta web el dia 10 de febrer 
http://campanersmoixent.blogspot.com.es/2014/02/nuestra-iglesia-de-moixent-recuperando_10.html

4 de mayo de 2014

VIDA PARROQUIAL (24): DESPEDIDA A EN ANTONIO RICARDO MARÍN

A les dotze hores del diumenge 27, mateix dia del seu defunció va ser traslladat en el fèretre, El senyor Antonio Ricardo Marín Gómez a l'Església Col·legial Basílica de Santa Maria de Xàtiva de la que era Canonge, com anunciarem en esta web.  Va ser col·locat als peus del Presbiteri davant de l'Altar Major de l'admirable temple en què els últims 17 anys celebra la Litúrgia de les Hores, la Missa i altres Sagraments.  Un gran encert de l'Abat Arturo Climent per que així es facilita el visitar, acompanyar, i resar en la seua capella ardent, perquè la Seu va estar oberta fins a les 22 hores de la nit.  Són diversos els matrimonis i amics que en eixa vesprada del diumenge es van personar, entre ells Felipe Sanchis, que va poder contactar amb alguns d'ells així com en l'Abad a qui va poder referir-li algunes celebracions que anaven a realitzar-se a Moixent per Antonio Marín.
Es podia veure en el fèretre el rostre pacific i lleument feliç del Antonio Marín revestit amb la Casulla blanca de la seua primera missa i amb un Crist Crucfificat xicotet entre les mans que conservava d'una tia seua religiosa.  Es va poder veure la Corona de flors que va fer arribar l'Ajuntament de Moixent així com el centre de flors que també va enviar la Residència “La Milagrosa” de Moixent la fundació de la qual, ell va promoure i de la que és President Honorífic Perpetu.  
A la nit a les 21 hores, l'Abat, presidi una Eucaristia a què van assistir els familiars de En Antonio i en la que també va haver-hi moixentins i en la que segons hem pogut saber, l'Abat es va mostrar entranyablement amic i agraït a En Antonio.

El dilluns 28 dia de Sant Vicent Ferrer a la Comunitat Valenciana, a les 16 hores, va donar començament la Missa Exequial presidida pel Senyor Arquebisbe de València Carlos Osoro, acompanyat del seu Secretari i concelebrada per l'Abat, el Canonge de la Seu En Rosendo, el Vicari Episcopal de la Vicària VI, i més de 16 sacerdots entre ells el Rector de Moixent El senyor Antonio Rafael González. 
El senyor Carlos a l'entrar a la Seu va estar uns minuts orant davant de les restes mortals de Antonio Marín i després de saludar la família i les Hermanitas de los Ancianos Desamparados, va començar la Missa Exequial. 
L'Arquebisbe en la seua homilia parla del Servici Sacerdotal i del seguiment de Crist de En Antonio Marín a partir del text de l'Evangeli del Servici Sacerdotal i del seguiment de Crist de En Antonio a partir del text de l'Evangeli de Sant Joan sobre el dialeg de Nicodem amb Jesús: li va fer nàixer novament en el Baptisme donant-li la vida eterna; El senyor Antonio va reconéixer en Jesús la presència de Déu perquè “nadie puede hacer las cosas que tú haces si Dios no esta con El” i Antonio Ricardo Marin consagra la seua vida a donar testimoni fidel i fecund d'eixe amor de Déu manifestat en Crist.  Pastor bo i fidel, li anomena l'Arquebisbe, instrument viu de Crist Sacerdot, que també participa del sufriment i de la creu en les seues activitats pastorals i en la seua malaltia.  També l'Abat va voler fer una comunicació al final de la missa en forma de carta dirigida al En Antonio Marín: “Querido Don Antonio has sido un siervo bien y fiel, pasa al banquete de tu Señor” i en eixe mateix to destaca la sincera i permanent col·laboració del sacerdot difunt  en les tasques pastorals de la Seu, el seu consell encertat al sol·licitar, el seu paréixer, la seua laboriositat infatigable en les múltiples tasques diàries.  En la Missa Exequial a més de la família de En Antonio Marín van estar les Germanetes dels Ancians Desamparados,  molts feligresos de la Col·legiata així com de Parròquies en què va estar destinat: Rotglà i Corberà, la Granja de la Costera, i molts de Moixent.  El Cor interpreta bellament els cants apropiats per a les Exèquies, i d'esta celebració, es van fer ressó els diaris a més dels ja publicats en esta web.

Acabada la Missa Exequial i la Missa en la porta de la Col·legiata, les restes mortals van ser traslladats a la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel d'Enguera on va ser batejat.  Se celebra també una Missa Exequial presidida pel Vicari Episcopal José María Payá i concelebrada pel Rector d'Enguera Juan Rafael Boronat i altres sacerdots fills de la localitat i companys.  També allí  com en la Seu de Xàtiva, van cobrir el fèretre que estava de cara al poble amb la casulla de color morat com a signe del seu sacerdoci i amb el llibre dels Evangelis, que constituïx la tasca principal de tot sacerdot.  En esta celebració a més d'enguerins també va haver-hi moixentins, l'Alcalde de Moixent, i confrares de la Hermandad del Cristo Crucificado.  Igualment bella va ser la celebració de despedida acabada la qual va ser traslladat al cementeri i col·locat en un nínxol de la seua família, amb el número 591 acte a què Felipe va poder assistir i que va coincidir amb una bella posta de sol que daurava tot l'ambient.  

3 de mayo de 2014

PUBLICACIÓ EN EL PERIÒDIC "LEVANTE, EL MERCANTIL VALENCIANO" EL DIA 30 D'ABRIL DE 2014

Moixent recordará a Antonio Marín con toques de campana

►La parroquia de Sant Pere dedica varios actos al que fue durante 27 años su titular, que falleció el sábado a los 80 años.

LEVANTE-EMV MOIXENT
■La parroquia de Moixent acoge durante esta semana misas en sufragio por el eterno descanso del que fue su titular durante 27 años, el sacerdote Antonio Marín Gómez, fallecido el pasado domingo a los 80 años, y al que también los campaneros de la localidad están dedicando toques de campana.  En el templo de San Pedro Apóstol, los campaneros de Moixent realizan estos días el toque de campanas de mort de rector como homenaje.  Además, la parroquia ha instalado en una nave lateral del templo un panel fotográfico con imágenes del sacerdote fallecido y varias acciones emprendidas en la parroquia en esos años, entre ellas la restauración del templo en 1985 o visitas pastorales.  Antonio Marín Gómez, que desde hacía 16 años era canónigo de la Colegiata de Xàtiva, falleció el pasado fin de semana en la residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de Xàtiva, de la que era también capellán.  El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, presidió anteayer la misa exequial en la propia Colegiata.  Posteriormente, sus restos mortales recibieron sepultura en el cementerio de su localidad natal, Enguera.

NOTICIA EN EL PERIÒDIC "PARAULA" EL DIA 4 DE MAIG DE 2014

OREMOS POR NUESTROS DIFUNTOS
El sacerdote Antonio Marín Gómez, canónigo de la Colegiata Santa María de Xàtiva, falleció el pasado domingo a los 80 años de edad en la residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de la localidad, de la que era capellán.  Antonio Marín ingresó en el Seminario de Valencia en 1945 y recibió la ordenación sacerdotal en 1957.  Durante los últimos 16 años fue canónigo de la Colegiata de Xátiva.  Previamente, estuvo 27 años como párroco de Moixent y titular en las parroquias de Millares y Rotglá y Corberá.

“Tocs de campanes”
Según informa nuestro corresponsal Felipe Sanchis, la parroquia de Moixent celebrará misas en sugragio de don Antonio hasta el jueves.  El último día de los campaneros de Moixent, tocarán las campanas “a difunto” con el toque de “mort de rector” que consiste “en 4 drancs i el mig vol, como homenaje”, al igual que hicieran en la misa funeral del domingo.  Durante estos tres días se colocará una foto de don Antonio en el presbiterio de la parroquia donde estuvo 27 años como párroco.

PARAULA se une en oración con familiares y amigos

2 de mayo de 2014

NOTICIA PUBLICADA EN LA WEB DE "AVAN" EL DIA 27 D'ABRIL DE 2014

Fallece el sacerdote Antonio Marín, canónigo de la colegiata de Xàtiva, a los 80 años

El arzobispo preside la misa exequial en la Colegiata

El sacerdote valenciano Antonio Marín Gómez, canónigo de la Colegiata Santa María de Xàtiva, ha fallecido a a los 80 años de edad en la residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de Xátiva, de la que era también capellán.

El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, ha presidido este lunes, la misa exequial por su eterno descanso en la propia Colegiata. Posteriormente, sus restos mortales han recibido sepultura en el cementerio de su localidad natal, Enguera, en cuya parroquia se ha celebrado también una misa.

Igualmente, en la tarde del domingo el abad de la Colegiata, Arturo Climent, presidió otra eucaristía en sufragio por el alma del canónigo fallecido.

Antonio Marín en 1945 ingresó en el Seminario de Valencia y recibió la ordenación sacerdotal en 1957. Fue durante los últimos 16 años fue canónigo de la Colegiata de Xátiva. Previamente, estuvo 27 años como párroco de Moixent y, antes, en sus primeros destinos pastorales, fue titular de las parroquias de Millares y Rotglá y Corbera.

1 de mayo de 2014

PUBLICACIÓ EN EL PERIÒDIC "LEVANTE, EL MERCANTIL VALENCIANO" EL DIA 29 D'ABRIL DE 2014

El arzobispo preside en Xàtiva el funeral del canónigo de la Seu

Natural de Enguera, pasó sus últimos 16 años de sacerdocio en Xàtiva tras haber estado en Millares, Rotglà y Moixent

►Carlos Osoro acompaña al abad ayer en la despedida de Antonio Marín, fallecido a los 80 años tras una larga enfermedad

AGUSTÍ GARZÓ XÀTIVA
■ El arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, presidió ayer por la tarde en la Colegiata de Xàtiva la misa funeral por el eterno descanso de Antonio Marín Gómez, canónigo de la Seu.  Marín había fallecido el sábado, a los 80 años, tras dos años enfermo.  Lo cuidaban en el asilo de San Antonio, donde hizo también de capellán.  Si importantes fueron sus 16 años al lado del abad de Xàtiva en un destino como la Seu, no menos importantes en su carrera fueron los 28 años que estuvo de párroco en Moixent.  Natural de Enguera donde ayer se ofició una segunda misa tras la de Xàtiva, Marín fue enterrado en su localidad natal.
El abad de la Seu, Arturo Climent, destacó de él ayer sus 57 años de sacerdocio repartidos entre Millares, Rotglà i Corberà, Moixent y la Colegiata de Santa Maria de Xàtiva.  «Años repletos de trabajo pastoral, dedicados a los demás, gastados haciendo el bien; todos estos pueblos, todas estas parroquias son testigos del buen hacer pastoral», de Marín, fiel colaborador del abad y persona muy querida por los fieles, que ayer acudieron en gran número a la Seu a darle su último adiós.  «Has sido un cura emprendedor, trabajador; 80 largos años sin parar, viviendo tu sacerdocio a pleno pulmón, ocupado siempre en lo tuyo hasta el final, sin jubilarte; sí, Antonio, nos has dado ejemplo de sacerdote íntegro, fiel, bueno» resumió ayer el abad Climent Bonafé.

Ordenado en 1947, Marín Gómez vivió en la Seu el tramo final de un sacerdocio en el que, lejos de las obligaciones parroquiales en solitario, pudo vivir de primera mano y trabajando en equipo la importancia de algunos de los acontecimientos que genera una institución de las dimensiones de la Seu, tanto desde el punto de vista pastoral como en lo relativo al patrimonio.  El arzobispo Osoro habló del ministerio sacerdotal y del ejemplo a seguir que constituyen curas como Antonio.