30 de marzo de 2014

PRÓXIMAMENT

1- Revisió de les campanes per l’empresa Electrorecamp

2- Durant la quaresma, a Moixent, per la vesprada els divendres i diumenges a les 16hs: Vía Crucis en el Calvari, Vol de la campana de l’Ermita del Santíssim Crist, si el  temps o impedix en l'església repic de missa diaria. 

3- El dia 4 d’abril, primer divendres de més dedicat al Sagrat Cor de Jesús.  Vol al migdia de la Campana que té dedica, i després del Via Crucis,  la Missa , Exposició menor i Lletanies del Cor de Jesús.  Este dia fa 75 anys es va obrir l’Església Parroquial de Moixent després de la Persecució Religiosa i Guerra Civil.

4- El divendres dia 11 es el divendres de Dolors, estaguent de Rector en Moixent José Pellicer es practicava el Septenari de la Verge dels Dolors, ara es fa un Via Crucis a les 22h, en el Calvari organitzat per la Hermandad del Cristo Crucificado;  en Vallada i Canals es continua fent el Septenari de la Verge dels Dolors, comença el dia 5 fins el divendres dia 11.  

5-Setmana Santa: Esta setmana es troba la celebració més important del calendari Cristià: la Vigilia Pasqual.   Toc de Confessar el dilluns, dimarts i dimecres Sant; Vols Generals el diumenge de Rams, dijous Sant (hasta el Glòria),  Dissabte Santa en la Vigilia Pasqual en el cant del Glòria i Diumenge de Resurrecció; Toc de la Matraca el Dijous Sant després del Gloria, divendres Sant i fins el tercer toc de la Vigilia Pasqual.  (Si hi ha algun soterrar convocara la Matraca).  Vore programació: http://campanersmoixent.blogspot.com.es/2014/03/programa-dactes-de-la-setmana-santa-de.html

6-Sant Vicent Ferrer (Patró de la Comunitat Valenciana), dilluns 28 d’abril.  A Moixent, la vespra i dia, Volteig de 5 campanes, i en la processó d'impedits Vol General. Vols especials en els pobles de la Comunitat Valenciana, en Torrella on es Patró i en el barri de la Torreta de Canals. 

7-Hem finalitzat la Sèrie “La nostra Església de Moixent. Recuperant Notes” sobre els apunts de Felipe de la nostra Església que enguany complix el 125 aniversari de la Benedicció de les Obres, 50 anys de la Consagració de l'Altar, i 25 de la Consagració del Temple.   Que vos ha paregut tota esta variada informació sobre l'Església? Ens agradaria que donares la teua opinió a través de la nostra página de facebook o en el nostre correu campanersdemoixent@hotmail.com

28 de marzo de 2014

TREBALLS VOLUNTARIS (24): REPOBLACIÓ EN EL CALVARI

Tenint en compte que s'han realitzat en els anys anteriors alguns talls de pins i ciprers necessaris pròxims a vivendes i perillosos en el recorregut del calvari, inclús recordem la noticia es va publicar en l’anterior web el dia 17 de gener de 2010, que va caure un pi el dia 14 de gener del 2010 sobre la 4a estació derrocant totalment l’Estació i una escala (i encara sort que es va poder arreplegar i reconstruir la bella imatge de la ceràmica de l'estació!), i que queden huit pins perillosos que cauen cap als patis veïnals en la part “el miraor” per a evitar perills en dies de forts vents i que ja s'ha demantat el permís corresponent, Campaners de Moixent, hem realitzat diversos dies de plantació d'oliveres, carrasques, ametlers, roures, arbustos de jardinera, mates de romer, timó… a fi de repoblar els espais buits d'arbratge amb noves espècies, com ja hi ha en altres racons del calvari plantats en anys anteriors, amb l'esperança que arraigen i cresquen a fi que conforme el pinar envellix i es deteriora a més dels cirpesos i alguns pins frondosos hi ha algun arbratge complementari que plena de vegetació tot el paratge. 
Són arbres que no aconseguixen les dimensións tan elevadores dels pins i que per tant no presenten tants regs per a ara ni per al futur.  Són arbustos comuns en la nostra zona i que aporten varietat i bellesa a la zona.  A més de menys perills afavoriran la visibilitat i bellesa del Calvari i la seua Ermita contemplant desde el poble, així com la panoràmica de la Comarca, que ara resulta impedida pels elevats i incontrolats pins. 
En les nostres estones lliures hem realitzat estos treballs de replantació, regar i preparar una repoblació que mira amb esperança al futur.  Si no arraigen o veiem que hi ha algu que o arranca, o tornarem a intentar-ho novament.  Treballs senzills però importants per a garantir la continuïtat d'una vegetació en el calvari que proporciona ombra, bellesa i aromes a la nostra volguda zona del Calvari.

Al saber gent del poble de llevar els pins més perillosos que estan trencant les calçades del recorregut, baranes, i pròxims a les estacions del Via Crucis,  estan alguns espantats perquè es pensen que el calvari quedaria com en els anys 1960 amb pocs pins, i volem deixar clar que això no sera així.  
El Calvari tindrà pinar però assegurant que no hi ha pins que trenquen el recorregut ni estan perillosos per a les Estacions del Via Crucis, ni ara ni per al futur. Abans de restaurar i reparar el Calvari primer ha d'estar garantit l'estabilitat del recorregut y les estacions, per a que no torne a pasar lo succeït l’any 2010.

També s'he està rascant la calç acumulada de molts anys en les estacions del Via Crucis per a pintarla en millors condicions, i pintant la calçada del recorregut.

25 de marzo de 2014

QUARTA PREDICACIÓ DE LA MISSIÓ MAGNÍFICAT DE LA VICARIA VI EN CANALS

La quarta i última Predicació de la Missió Magníficat de la Vicaria VI, era a càrrec de l'Arquebisbe de València Monsenyor Carlos Osoro Sierra.  Es va triar com a lloc el pavelló municipal de Canals per a traslladar allí la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats, acudint feligresos de les parròquies de la Vicaria, acompanyats dels Sacerdots per a oferir el Sagrament de la Confessió.

Aprofitant la presència de la Mare de Déu, la Parròquia Sant Antoni Abat de Canals, organitza diversos actes a nivell local, a banda de la Missió Magníficat.

Campaners de Moixent  tenia previst colaborar amb la Colla de Campaners d'Ontinyent en els tocs del campanar móvil aixi com en el campanar de l’església tal i com s’habia parlat dies abans amb Ximo Silvestre, Isaac Montell i el Rector En Emilio.

A l'arribar a les 9 hores a Canals Felipe es va dirigir primer a l'Església i després al pavelló on primer saluda al Rector i amic En Emilio Úbeda, qui li regala una “mocador” conmemoratiu de la Visita de la Verge dels Desemparats, i després de parlar i esperar la imatge també va poder conversar Felipe amb el Cronista de Canals Ramon Arnau qui li comenta algunes coses sobre les campanes de Canals per a futures publicacions i li pregunte que faríem en Canals este dia.  Felipe li va dir “atent als campanes del Campanar i dema em dius algo

A l'arribar la imatge al pavelló i després d'eixir del mare mòbil es van voltejar les campanes del campanar mòbil, i també durant diversos moments així com l'Àngelus qui En Emilio va voler que es realitzara al mateix temps que s'anava a resar.
Felipe va tornar a Moixent per a dinar i tocar per al Via Crucis que se celebra en la Parròquia per amenaça de pluja; i de nou va tornar a les 17 hores a Canals amb Sergio García i Manuel.  Al passar per l'Església van veure que les campanes ja estaven preparades boca per amunt i és que la Colla de Campaners d'Ontinyent ja havia preparat les campanes i llevat les cadenes i corretges i fins i tot ja había fet un Vol menys la campana Santa Creu, la menuda.
Les campanes van convocar a l'Eucaristia que presidi En Emilio a les 18 hores, també van sonar per al toc de sermó, alçar a Deú i un volteig general al final de la missa. Els monaguillos també es van acostar i algunes persones al campanar mòbil per a veure i tocar les campanes.  També van voltejar a l'arribada al pavelló de l'Arquebisbe de València. 

Els campaners de Moixent i Isaac d'Atzeneta que avísa als d'Ontinyent per a començar a voltejar li saludarem a l'arribar al pavelló, que estaba abarrotat de persones de la Vicaria VI amb més de 40 sacerdots.  Com venia de Madrid de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola en què va ser triat Vicepresident va rebre ovacions, aplaudiments i felicitacions. Acabada la Predicació, va ressar el Sant Rosari mentres els fidels es confessaven.  
Després del sopar es va fer la processó de les torxes que junt a Rectos de la Vicaria va voler presidir el nostre Arquebisbe: Manuel i Sergio van tocar en el campanar mòbil, mentres Felipe amb Isaac, Rafael Ballester i Rafael Cantavella van anar al campanar per a voltejar les campanes.
En l'estreta Sala, els quatre ens intercanviem les quatre campanes en els diversos voltejos que realitzarem.  Les trujes metàl·liques de  les campanes estaven amb la cendra de la foguera més gran del món (que és crema la vespra del Patró de Canals Sant Antoni Abat).  Van ser moments inoblidables per a Felipe poder voltejar en el campanar de Canals. Al acabar vam tornar a col·locar les corretges i cadenes a les campanes.  Ací teniu dos vídeos que estan en youtube gravats des de com va poder Felipe, ja que no hi havia persona per a gravar-los: 
http://www.youtube.com/watch?v=JQ1Piyp15Y0

Al baixar del campanar Felipe li pregunta a En Emilio com li va paréixer els voltejos i li va dir que estava molt content, sorprés, qui és conscient restaurar el conjunt de campanes que falta i desitja que en Canals tinguera una grup de persones que vullgeren tocar les campanes manualment.

Acabada la processó, a les 2:15 arribarem a Moixent molt satisfets de poder col·laborar en la Missió Magníficat i en la processó amb la Colla de Campaners d'Ontinyent

Felipe tènia il·lusió de poder portar la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats, ja que al vindre a Moixent en 2011 no va poder portar-la ni tampoc quan va coincidir a Ontinyent i la Font de la Figuera, així que ho comenta al Rector de Canals Emilio.  I tanta il·lusió tenia que a les 6 del mati estava programat el Rosari de l'Aurora procesonant la imatge pelegrina per alguns carrers de Canals i a les 5:50 Felipe ja estava novament en Canals.  Durant la processó En Emilio micròfon en mà va recordar que qui volguera poguera portar la imatge “eh Felipe “ - va dir-.
I després d'arribar al Monestir de Clarisses Felipe va poder portar la imatge fins a la Plaça Major.  Moments inoblidables.  Després d'un descans en la plaça major es porta al parc Calixt III, mentres les campanes de l’església, ara a motor, despedien la imatge, per  ser traslladada a Turís. 

Felipe al veure Ramón Arnau, Cronista de Canals, li va dir “Que et van paréixer els voltejos anit?” i contesta, “em van recordar a quan es tocaven manualment amb truja de fusta, això és una altra cosa, la campana Sant Antoni Abat anava al ritme que hauria d'anar, m'agrada molt”.

La emisora local de "Canals Radio" va oferir en directe els actes del divendres.  La Televisió Comarcal “La Costera” també va estar present.

Agraïm a la Parròquia Sant Antoni Abat en especial al Rector En Emilio Úbeda que il·lusionat ens deixara tocar manualment les campanes després de molts anys sense tocar manualment; a la Colla  de Campaners d'Ontinyent, particularment a Ximo i a Isaac, el que volgueren comptar amb la nostra ajuda per a tocar les campanes; i al Cronista de Canals pel seu interés per a futures publicacions.  Gràcies a  tots.

Encara que el lloc triat va ser Canals, no sols van sonar les seues campanes sinó altres vingudes d'Ontinyent, i allí col·laborem amb la veïna Colla de Campaners, amb la qual cosa resulta evident que el servici de les campanes era propi de la Vicaria, que d'esta manera col·laborem a cantar i celebrar les meravelles de Déu com la Mare de Déu amb el seu Magníficat: “Proclama mi alma la grandeza del Señor”.

Fotos: 1, 3 i 5 Manolo Guallart; 2, 4, i 6 Ximo Pérez (Conèixer Canals); 7 i 8 de Felipe

24 de marzo de 2014

PROCÉS DE RESTAURACIÓ DE LA SARGA DEL RELIQUIARI

El Restaurador Xavier Ferragut del taller Art i Restauració d'Algemesí ens ha enviat el dia 12 de març unes fotografies amb unes notícies sobre els treballs que está realitzant.

Ja publicarem en una noticia publicada el dia 7 de febrer en este blog dels  treballs sobre la restauració, des de llavors ens comenta que els treballs realitzats sobre la pintura és: “Consolidació de suport i capa pictórica, reentelat, eliminació de vernissos, neteja, primer envernissat, estucat”

També ens informa que estan en la fase de reintegració, un treball que segons diu: “és prou costos perquè hi ha moltes pèrdues” i també “muntar a bastidor i envernissat final”.

Es preveu que la restauració finalitze en el pròxim mes. Agraïm a Xavier l'interés i la informació que ens oferix.

La Sarga o Expositor del Reliquiari es restaura després de solicitar la seua restauració l’Associació Campaners de Moixent gràcies a la Diputació de València de una Subvenció de 3.500 euros,. Després de restaurarse i de la seua benedicció es té pensat exposar-la degudament en el Museu Pare Moreno. 

23 de marzo de 2014

NUESTRA IGLESIA DE MOIXENT. RECUPERANDO NOTAS (30): RETABLO DE SANTA TERESA DE JESÚS

Entrando al Templo Parroquial, en la parte derecha según se mira al Presbiterio desde la Puerta Principal, el primer Retablo está dedicado a Santa Teresa de Jesús. 

En la hornacina del Retablo está situada dicha imagen del año 1949, del autor  Salvador Tarazona, fue donación de Matilde Perez Boluda, mide de alta 1’68m contando aureola mide 2m y de ancha 85cm.  La imagen de Santa Teresa de Jesús, mira al cielo, está recibiendo la expiración de Dios y del Espíritu Santo, va con sandalias símbolo de pobreza, lleva un velo negro sobre la cabeza, lleva una túnica marrón con cenefas doradas y un manto blanco con cenefas doradas, con su mano derecha lleva un pluma, de doctora de la Iglesia, en la mano izquierda lleva un libro abierto, la imagen está de pie, sobre una nube, sobre la cual hay un bonete con un jarro y dos plumas.  Lleva una aureola con cenefas, el Espíritu Santo está volando por la aureola.        

El Altar de mármol esta adosado al Retablo, tiene cuatro candelabros de bronce, y la cruz mide de alta 1’3m x 27cm.  El Retablo probablemente está dedicado a Santa Teresa de Jesús, porque la madre del arquitecto se llamaría Teresa, y quiso diferenciar este Retablo de los otros, ya que este tiene más adornos vegetales y el Altar está un poco más alto que los otros.

El Retablo está formado por seis columnas, tres a cada lado, destacando las cuatro más gruesas, dos a cada lado, con decoración vegetal y con dos cabezas de ángeles en los capiteles, y las otras que dan realce, ligereza y realzan la vista, son lisas, que custodian la imagen, con capiteles corintios; el Retablo está más decorado que los otros, repleto de cenefas vegetales y decoración vegetal, en el frontón del Retablo hay dos pináculos, uno en cada lado, y con una Cruz en su frontispicio.  
Notamos que este Retablo está más decorado, presenta más originalidad y trabajo que los demás, preguntándome los posibles motivos he podido reconstruir algunos datos: La imagen de Santa Teresa anterior a la actual y que fue quemada en la Persecución Religiosa databa de 1888, obra de Joaquin Modesto Quilis, sobrino del Párroco Rvdo.D.Constantino Quilis, quien también realizo otros trabajos en la Iglesia (medallones y el Pulpito, así como los Retablos del Corazón de Jesús y la Purísima).   Dicha imagen la pago Mercedes Boluda, que era suegra de Joaquin Modesto que se habia casado con Matilde Pérez Boluda y que a su vez tenía una hermana a quien Mercedes puso el nombre de Teresa, e indudablemente todo ello responde a una gran devoción a la Santa Doctora Española.  Esta Teresa contrajo matrimonio con Adrián Vela que realizaba trabajos de decoración (albañil) para los altares. Por lo que se ve, toda la familia estaba implicada en este Retablo y de ahí su especial decoración.  Pues contaba con escultor y albañil.  Siguiendo, la imagen actual que sustituye a la anterior, la pago en esta ocasión Matilde Pérez Boluda, viuda de Joaquín Modesto, y a su vez una hija de Matilde, llamada también Matilde, en este caso soltera encargo y pago en 1961 el juego de candelabros que están presentes en el Altar.

Bibliografía:
-Archivo Parroquial de Moixent.
-Archivo Diocesano de Valencia.  Bocetos imagenes de Moixent.  Datos encontrados el 26-9-2016
-Datos aportados también de Ana Quilis Llopis el 6 de agosto de 2022
-Archivo Parroquial. Aleluya 1-10-1961 nº1090

(Fotografía Josep Lluís Cebrián)
Felipe Sanchis

22 de marzo de 2014

NUESTRA IGLESIA DE MOIXENT. RECUPERANDO NOTAS (29): RETABLO DE LA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS

Entrando al Templo Parroquial, en la parte derecha según se mira al Presbiterio desde la Puerta Principal, en el segundo altar, hay un retablo dedicado a la Virgen de los Desamparados.  El Retablo contiene una hornacina donde esta situada dicha imagen.  Al construir la Iglesia la “Capilla y Altar de Nuestra Señora de los Desamparados” por adoptada por D.José Sancho.

La imagen de la Virgen de los Desamparados que está en la hornacina, se bendijo el dia 9 de septiembre de 1956, se desconoce el autor, fue donación de D.Rafael Palmi Sancho, D.Jesús Sancho Carreres, D.Miguel Sancho Carreres e Hijos de DªJosefina Sancho Carreres.  Mide de alta 1m sin contar corona y aureola, contando aureola mide 1’38m, y de ancha 80cm. 
La imagen de la “Geperudeta”, María tiene la cabeza inclinada, mirando a sus hijos (que somos nosotros), con una mirada de ternura.  Por detrás de la cabeza vemos el nimbo formado por una aureola de trece estrellas y en el centro el anagrama de María, y lleva sobre la cabeza la Corona que la proclama Reina de los Cielos.   
Tiene una túnica ceñida y una especie de casulla amplia todo ello dorado, con ricos tejidos, bordados, perlas y algunos objetos que personas le han puesto últimamente, entre ellos una Medalla al Merito del Trabajo que le obsequiaron al mogentino maestro de Obras Lorenzo Garcia Bas, y que este regaló a la imagen ya que estaba casado con una "Boils".    La Virgen con su mano derecha lleva la azucena, en referencia a la Concepción Inmaculada, mientras que en la izquierda lleva al niño Jesús, pero la significación, la ternura, el humano gesto de cariño materno-filial queda amortiguado por la presencia de la cruz que el niño Jesús lleva al hombro, que es ahora el portador de la cruz como anuncio de la pasión y los dolores de los pobres desamparados.  Completan la imagen los dos niños inocentes, arrodillados a los pies de la Virgen, con postura de suplica y acogido por el manto de la Virgen, posan a convertirse en símbolo de todo hombre necesitado de protección de lo alto y de cobijo maternal.  La imagen esta sobre una nube, en su parte de delante hay cinco serafines, que se muestran cariñosos y un pedestal cuadrado dorado, que mide de alto 98cm y de ancho 90cm.
En Moixent, se tenia la tradición desde el año 1958, de que las madres de tres o cuatro años venían para consagrar a sus niños a nuestra Madre y asegurarles su maternidad, se hacia una Misa Solemne, ante la imagen de la Virgen, colocada en el Altar Mayor, para besar su mano, incluso algunos años se hacía procesión. La imagen está gravada en la campana Santa María Mare de Déu.

El Altar de la Virgen de los Desamparados, esta adosado al Retablo, tiene cuatro candelabros y una Cruz de metal que mide 71 x 14cm, todos dorados, regalados por la familia “Boils”. 

El Retablo de la Virgen de los Desamparados, esta formado por seis columnas, tres a cada lado, en planos distintos que dan realce, ligereza y realzan la vista, son lisas, que custodian la imagen, con capiteles corintios; el Retablo esta repleto de cenefas vegetales y decoración vegetal (si nos fijamos en el Retablo un poco mas arriba del Altar, le falta una decoración que otros Retablos laterales si tienen).  En el frontón del Retablo hay dos pináculos, uno en cada lado, y con una Cruz en su frontispicio.

Bibliografía:
-ARCHIVO PARROQUIAL DE MOIXENT.  Aleluya, 4 septiembre  1955. Nº774. Tomo I.
-Conversación con José Cardos Granero, año 2005
(Fotografía Josep Lluís Cebrián)
Felipe Sanchis

21 de marzo de 2014

NUESTRA IGLESIA DE MOIXENT. RECUPERANDO NOTAS (28): RETABLO DE SAN ANTONIO DE PADUA


Entrando al Templo Parroquial, en la parte derecha según se mira al Presbiterio desde la puerta principal, el tercer Retablo está dedicado a San Antonio de Padua. 
Este Retablo, desde su construcción con la Iglesia Parroquial estaba dedicado al Santísimo Cristo del Perdón (Aunque según Pedro Sucias tenía el titulo de "Oración del Huerto").  La imagen del Cristo del Perdón la destruyeron en la guerra, después la imagen actual del Santísimo Cristo del Monte Calvario ocupo el sitio, hasta que se adquirió la imagen del Santísimo Cristo del Perdón, que se coloco en su Retablo. 

Cuando en el año 1955, se adquirió la imagen de San Antonio de Padua, se reformo el Retablo para albergar en la hornacina dicha imagen porque las imágenes del Cristo del Perdón como el Cristo del Calvario que hay estado en la hornacina son altas y anchas, se adecento y bajo se construyó una hornacina para el Belén en el año 1956, que mide 81cm de alta, y 1’46m de ancha, desde el año 2003 por iniciativa de Felipe se cambian las figuras, el cielo de la hornacina del Belen se pinto los días 13 y 14 de julio de 2005.  La imagen del Santísimo Cristo del Perdon, se coloco en la entrada del templo en la parte derecha (entre la puerta que sube al coro y el Retablo de Santa Teresa de Jesús) bajo dosel y dos faroles. 
Durante el tiempo que la imagen del Santísimo Cristo del Monte Calvario, permanece en la Iglesia Parroquial en la Semana Santa y durante las Fiestas Patronales de agosto esta situado delante de este Retablo.

La imagen de San Antonio de Padua, se bendijo el dia 28 de agosto de 1955, los donantes fueron: Manuel Calatayud y Maria Rubio, el autor de la imagen se desconoce, mide de alta 1’61m y de ancha 65cm. San Antonio de Padua va vestido con el hábito de San Francisco de Asis, tiene el cordón atado a la cintura, lleva una aureola con cenefas.  Tiene un gran cerquillo de pelo, en los pies lleva sandalias, símbolo de pobreza, a los pies de la imagen hay un libro abierto, a la izquierda  hay un dibujo de una Cruz con cenefas, y en la parte derecha del libro, según se mira, hay escrito su lema “Ad majorem Dei Gloriam” esta escrito en Latín, que en español quiere decir “Para mayor Gloria de Dios”.  En la mano izquierda sostiene una azucena símbolo de pureza y en la manga lleva un Rosario, y en la mano derecha tiene al niño Jesús, vestido de verde claro con cenefas doradas, tiene las manos abiertas en actitud de acogida, la aureola del niño Jesús tiene forma de cruz.

El Altar de mármol esta adosado al Retablo,  tiene dos sacras, cuatro candelabros de metal y la Cruz mide de alta 86cm y de ancha 22cm. 

El Retablo de San Antonio de Padua, esta formado por cuatro columnas que dan realce, ligereza y realzan la vista, son lisas, hay dos a cada lado, en planos distintos que custodian la imagen con capiteles corintios; el Retablo esta repleto de cenefas vegetales, y de decoración vegetal. En el frontón hay dos pináculos, uno a cada lado, y con una Cruz en el frontispicio.

 Bibliografía:
-SUCIAS APARICIO, PEDRO: Notas útiles para la historia del Reino de Valencia.  Manuscrito de la Biblioteca Municipal de Valencia.  Valencia. 1911. p.150
-ARCHIVO PARROQUIAL DE MOIXENT.  Aleluya, 4 septiembre  1955. Nº774. Tomo I.
-Conversación con José Cardos Granero, año 2005

(Fotografía Josep Lluís Cebrián)
Felipe Sanchis

SENTIMENT DEL POBLE COMPARTIT PER LES CAMPANES

El diumenge 16 al final del dia, ja va començar a dir que faltava del seu domicili Ramón Ribera Esteve.  Inclús a les 22 hores la Policia Local va fer un Bando públic demanant als que pogueren informar del seu parador.  Busca que el dilluns va prosseguir a càrrec dels professionals i amb diversos bandos públics, i a la vesprada se sol·licita a les 15 hores la col·laboració dels veïns del poble per a una busca més atenta i extensa.

El dilluns la col·laboració va ser extraordinària va  vindre a sumar-se la presència d'un helicòpter que rodejava contínuament el perímetre del poble amb el seu soroll.  Tot el poble de Moixent va començar a sentir gran preocupació per tractar-se d'un veí major i familiar a tots. 
La busca va prosseguir el dimarts: a les huit del matí la plaça estava de voluntaris amb l'Ajuntament al front per a començar la busca intensíssima a la que va seguir a la vesprada.  La preocupació i la inquietud de persones i de la seua família resultaven ja molt aguda. 

Arribat del Volteig previst del migdia del dimarts, vespra de Sant Josep, notarem que el poble no estava amb una sensibilitat apropiada per a acollir amb alegria un anunci festiu que en eixos moments no podia sentir, perquè era evident que el sentiment que ocupava les ments i preocupació era la inquietud i preocupació per trobar Ramón.  Al parlar amb el Rector decidirem suprimir el Volteig del migdia i els de la missa vespertina, quedant amb el Rector que ho diria en les misses i nosaltres a través de les xarxes socials, tal com ha succeït. Decidirem que al dia següent,  Solemnitat de Sant Josep si la situació no canviava realitzaríem algo per no deixar la festa sense res, però de caràcter més senzill.  La missa vespertina es va pregar per a trovar a Ramón i per els seus familiars.

Finalment es va trobar sense vida a Ramón en la matinada del dia de Sant Josep. Se'ns avísa amb bando minuts abans de les 8 del matí.  I ja amb caràcter més discret realitzem només dos voltejos d'alguns que teníem previstos: el tercer toc de la Missa de 10:30 i de 12.Al migdia es va fer el senyal de difunt.

Les campanes han compartit d'esta manera les vivències i sentiments d'un poble ja que la seua veu es dirigisca precisament a ells i per això li'ls tenen en compte.

20 de marzo de 2014

LLIBRE D'HONOR DE CAMPANERS DE MOIXENT (5): CRISTÓBAL CASTELLS TARAZONA

El dimecres dia 12, últim de la Predicació Missió Magníficat a Moixent, En Cristobal va voler conéixer de prop les campanes del Campanar, acompanyat de Felipe i de Sergio Garcia li van mostrar les peces que hi han en la base del Campanar i expresa una gran impressió a l'entrar en la Sala de les Campanes i situar-se davant de la imponent Sant Pere Apòstol va poder contemplar el paisatge urbà a mitja llum per que se cap a de nit i per la tènue pluja i va seguir amb atenció la breu presentació de cada una de les Campanes i de la Matraca.  Però més viva impressió va manifestar a l'assistir al segon volteig de la Campana Santa Maria Mare de Déu per a convocar a la Predicació i pareixia sorprén per l'art, el so tan intens, els moviments lleugers  preciosos dels campaners  amb la campana.
A l'acabar la missa i després de rebre la felicitació d'alguns assistents a la predicació en la Sagristia va  firmar una dedicatòria en el nostre Llibre de Firmes d'honor, en este tercer dia de la predicació en què se sentia com en casa -com va dir en la predicació- s'havia familiaritzat amb nosaltres, tractant-nos amb proximitat i naturalitat i així ens deix la següent dedicatòria:
 
12 – MARZO – 2014
Una alegría haber compartido con vosotros estos tres días de la misión de MARIA, que el obispo con tanto teson nos invita hacer en todas las parroquias de nuestra DIOCESIS.
Hoy ha sido el tercer dia y al segundo TOQUE, he subido a las campanas, que impresión!!  MADRE MIA, hay peligro por que la campana y la trucha pasaba a un dedo de vuestras cabezas, CAMPANEROS, seguir llamando a los fieles y personas de bien.
Que MARIA, MADRE, nos ayude a vivir con Alegria el seguimiento de Jesús y que como ELLA, digamos: “HAGASE EN MI SEGÚN TU VOLUNTAD”
Con todo mi afecto
En tot el meu carinyo

Cristóbal
CURA de
-LA POBLA DEL DUC
-RAFOL DE SALEM
-BENIATJAR

18 de marzo de 2014

NUESTRA IGLESIA DE MOIXENT. RECUPERANDO NOTAS (27): RETABLO DEL SAGRADO CORAZÓN DE JESÚS

El último Retablo de la parte derecha entrando a la Iglesia desde la puerta principal mirando al Presbiterio, antes de la entrada a la Sacristía, está dedicado al Sagrado Corazón de Jesús.  En la construcción de la Iglesia Parroquial, la Congregación del Sagrado Corazón de Jesús adopto la  "Capilla y Altar".

En el centro del Retablo esta en la hornacina la imagen del Sagrado Corazón de Jesús, es del año 1942, es obra de Enrique Bellido, donación de la familia Revert Saus, mide de alta 1’80m y de ancha 70cm.  La imagen tiene una mirada seria, esta mirándonos, va descalza, esta sobre una bola, que representa al mundo, lleva una aureola con cenefas con forma de cruz, es un Cristo joven, con su mano izquierda nos muestra la llaga, y con su mano derecha señala su corazón.  Va vestido con una túnica blanca con cenefas doradas, y con un manto rojo con cenefas doradas y un cinturón dorado.  Esta imagen se sacaba en procesión el dia de su festividad hasta que por el peso de la imagen, se saca la otra imagen procedente de la Casa Rabosa.   Rodeando la imagen hay nubes hechas por Virgilio Sanchis Sanchis, en la parte de debajo de la imagen hay dos ángeles que llevan en sus manos uvas y espigas, símbolo de la Eucaristía.  En el frontón de la hornacina esta el monograma “Jesús Hijo de Dios Salvador”.  Mirando a la hornacina del Sagrado Corazón de Jesús, se puede ver por la cabeza de la imagen, en el centro, el sol, con rayos a su alrededor.
Según la Agenda Parroquial del año 1945 aparece: "Sábado 17 noviembre: Recibi de una devota 1.500ptas para gastos del enrallado del Corazón de Jesús. Nicho".   El Jueves 25 de abril de 1946:  "mande en sobres valores declarados 1.000ptas a Virgilio Sanchis." Seria por realizar las nubes?.  Y el martes 17 de junio de 1946 "Martes 17 de junio pague a Granero 236,60 de la Instalación de luz del nicho Corazón de Jesús  (pague del deposito de las sillas)".

La imagen está gravada en la campana Sagrado Corazón de Jesús-Santísimo Sacramento.  La hornacina tenía un bocaporte de tela que la cubría, seguramente seria para algunas fechas y para cuando la imagen no estaría en la hornacina.

Debajo de la hornacina que contiene la imagen del Sagrado Corazón de Jesús, hay otra hornacina en la cual se halla la imagen de un Cristo Yacente sobre un colchón rojo. La imagen es del año 1941, obra de Enrique Bellido, donación de la familia Revert Sancho, mide de larga 1’13m, de altura 28cm y de ancha 39cm.  Esta hornacina antes de la restauración del Templo Parroquial del año 1985, la hornacina era de madera y en el año 1985, se pinto con forma de sepulcro, el cristal tambien es nuevo.  Esta imagen se sacaba en procesión el Viernes Santo, en la procesión del Santo Entierro, hasta que en el año 1991, se hizo la nueva imagen del Santo Sepulcro.  La imagen del Cristo Yacente es pequeña, el color de su piel es moreno.  La almohada sobre la que reposa su cabeza, es roja con cenefas vegetales.   
Al lado de la hornacina y debajo de dos columnas salomónicas, esta el monograma de "JHS"

Sobre la hornacina del Sagrado Corazón de Jesús, alrededor, tiene líneas doradas, encima de la hornacina, hay un arco de medio punto.  
Según se mira al Retablo, a los lados de la hornacina del Sagrado Corazón de Jesús, sobre la cornisa, están Santa Margarita María Alacoque (en la parte izquierda según se mira), y según mi parecer por el rostro joven San Claudio de la Colombière S.J. (en la parte derecha), santos que propagaron la devoción del Sagrado Corazón de Jesús, estas esculturas están adosadas al Retablo.  San Claudio de la Colombière ademas fue director espiritual de la propagadora de la devoción al Corazón de Jesús, Santa Margarita María Alacoque. 
A los lados de las dos esculturas de San Margarita Maria Alacoque y San Claudio de la Colombière, hay dos columnas salomónicas, dos a cada lado, encima de las cabezas de las esculturas hay una forma de cúpula, como una especie de baldaquino que se corona con cenefas de decoración vegetal.  Entre las esculturas de Santa Margarita Maria Alacoque y San Claudio de la Colombière, en la hornacina del Sagrado Corazón de Jesús, hay dos columnas lisas, que dan realce, ligereza y realzan la vista, con capiteles corintios.  Encima de las dos columnas, hay una pequeñita cruz en un cuadrado.  Más arriba entre cuatro columnas, dos a cada lado, hay una especie de capillita con dos imagenes de dos religiosos sin ningún atributo para identificar, uno a cada lado, a su lado, dos columnas, una en cada lado. 


En el frontón del retablo hay dos Ángeles  (de cementerio) con actitud de adorar, uno en cada lado, y coronado en su frontispicio esta el monograma de Jesús “Jesús Hijo de Dios, Salvador”, con una nube, el corazón y rayos.  Encima del Monograma, hay una vidriera de estilo gótico en el crucero, de 1967, que representa al Sagrado Corazón de Jesús, con un colorido esplendido sobre unas palmas de fondo. 
El Altar de mármol, esta adosado al Retablo, dos sacras sobre el altar hay seis candelabros, tres a cada parte que miden de alto 1’13m x 23cm, en y la Cruz mide de alta 1’42m x 43cm.  Además de cenefas vegetales, el Retablo tambien tiene decoración vegetal.


A los lados del Retablo esta la placa marcada con la Cruz del Oleo del Crisma, donde el Obispo Auxiliar de Valencia Don José Vilaplana Blasco, Consagró el Templo Parroquial el dia 9 de septiembre de 1989.

Santa Margarita Maria Alacoque. Falleció en 1690.  Beatificación el 18-9-1864. Canonización 13-5-1920.  Su fiesta se celebra el 16 de octubre
San Claudio de la Colombière. Falleció en 1682.  Beatificación en 1929.  Canonización el 31-5-1992.  Su fiesta es el 15 de febrero.

Bibliografía:
- ARCHIVO PARROQUIAL DE MOIXENT. Aleluya, 4 de noviembre de 1956. Nº835
- ARCHIVO PARROQUIAL DE MOIXENT.  Agendas Parroquiales 1945 y 1946
- Conversación con José Cardos Granero, año 2005.  Sobre los donantes de las imágenes y realización de las nubes por el escultor mogentino Virgilio Sanchis


 (Fotografías de Felipe y Josep Lluís Cebrián)
Felipe Sanchis 

16 de marzo de 2014

VIDA PARROQUIAL (22): MISSIÓ MAGNÍFICAT A MOIXENT

Els dies 10, 11 i 12, a les 19 hores  s'ha celebrat l'Eucaristia en què ha realitzat la predicació missional En Cristóbal Castells Tarazona, Rector de La Pobla del Duc, Beniatjar i Ràfol de Salem

Per a convocar als fidels Campaners de Moixent hem fet els tocs voltejant la campana Santa Maria Mare de Déu, una de les imatges que té gravades és la de la Mare de Déu dels Desemparats, imatge que ha sigut motivació per a tota la diòcesi, per a realitzar esta Missió Magníficat.  Campaners vam posar la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, la de Moixent en el Presbiteri, com a ajuda visual per a disposar-nos millor a acollir i aprofitar la predicació, i el Volteig de la campana a col·laborat  a recordar l'esdeveniment i estimular una major participació que han sigut d'unes 80 persones cada dia, inclús alguns xiquets.

El primer dia, En Cristóbal va vindre amb alguns familiars i ens va referir que havia estat visitant alguns llocs de l'entorn, com la Torre Mora, el manantial d'aigua, la zona esportiva, l'escalinata, el Passeig Pare Moreno.  Ja en l'Església, el Rector i Felipe li van acompanyar i li van explicar alguns detalls de l'església, els seus familiars van indicar que ja havien visitat l'Església en les Visites en el programa de la Diputació de València que Felipe realitzava les explicacions de l'Església a finals de l'any passat. 

El primer dia predica des de l'Ambó i anima a reviure l'alegria de ser cristians i aportar el testimoni d'eixa alegria com a llum que il·lumina les relacions humanes. Va posar l'exemple de lámpara del ciri del Sagrari, que encara que sent discreta, sempre notifica la presència eucarística de Jesucrist, igual nosaltres encara que no siguem una foguera basta amb què oferim el testimoni d'una vida verdaderament cristiana. 
El segon dia ja més integrat, va predicar amb l'aparell sense fil més prop dels fidels, però amb el mateix estil de proximitat, senzillesa i naturalitat que anava entrant en l'interior de tots els presents.  Parla de la festa a partir de les Bodes de Canà insistint en el vi com a signe d'alegria animant-nos a aportar la nostra aigua, el nostre esforç perquè Déu ho transforme en el vi sabrós i sobreabundant dels seus dons salvífics. 
Ja l'ultim dia, va voler pujar a la Sala de les Campanes,  assistint al Volteig de la campana en el segon toc, quedant intensament sorprés segons coment en la mateixa introducció de la Missa i en l'Homilia, referint estes mateixes experiències, així com també parla de la bella imatge de María al peu de la Creu, que presidix el Retaule de la Capella del Santíssim i que també està gravada en la campana Santa Maria Mare de Déu i que li va valdre de suport per a la predicació d'este ultime dia. 

Tots els assistents comentaven l'estil tan pròxim, fàcil d'entendre, amb exemples i animosa actitud que ha mostrat en els tres dies de predicació de manera que un número nombrós entre en la Sagristia per a felicitar-li i saludar-li personalment.  Ens va recordar que la quarta predicació era en Canals a càrrec de l'Arquebisbe de València i amb la presència de la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats.  També abans d'anar-se'n, va fer una Dedicatòria en el Llibre d'Honor de l'Associació Campaners de Moixent, que publicarem en el següent noticia.
Al finalitzar la predicació de nou els Campaners vam tornar a col·locar la imatge de Moixent de la Mare de Déu dels Desemparats en la fornícula del seu Retaule.
Agraïm a En Cristóbal les seues paraules i el seu testimoni.

13 de marzo de 2014

PROGRAMA D'ACTES DE LA SETMANA SANTA DE MOIXENT DEL 11 AL 20 D'ABRIL

PROGRAMA D'ACTES

11 d’abril: DIVENDRES DE DOLORS
•22:00 h. Via Crucis en el Calvari, organitzat per la Hermandad del Cristo Crucificado i amb la col·laboració de la Coral Santa Cecilia, les Cantores de Misses de Xiquets i Voluntaris.

13 d’abril: DIUMENGE DE RAMS
•10:30 h. Missa especial per als xiquets.
•11:00 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
•11:30 h. Benedicció de Rams i Palmes en la Plaça de la Hispanitat i eixida cap a l'Església en processó, amb l'assistència de les Autoritats.
Itinerari de la processó: Plaça de la Hispanitat, Párroco Quilis, Av. Guerrer de Moixent, Plaça Major, Màrtirs, Plaça de l'Església.
A continuació: MISSA INAUGURAL de la Setmana Santa: Missa de Confraries i Hermandad.
•16:00 h. Via Crucis en el Calvari.

14 d’abril: DILLUNS SANT
•19:00 h. Santa Missa.
19:30 h. a 20:30 h. Confessions.  (Sentirem el toc de Confessar). 

15 d’abril: DIMARTS SANT
19:00 h. Santa Missa.
19:30 h. a 20:30 h. Confessions.  (Sentirem el toc de Confessar). 

16 d’abril: DIMECRES SANT
19:00 h. Santa Missa.
19:30 h. a 20:00 h. Confessions.  (Sentirem el toc de Confessar). 
19:30 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
20:00 h. Trasllat en processó del Sant Sepulcre a l'Església.
▪Itinerari del trasllat: Constitució, Bautista Perales, D. Antonio Gonzálbez, Av. Guerrer de Moixent, Plaça Major, Màrtirs, Plaça de l'Església.

17 d’abril: DIJOUS SANT
17:00 h. Santa Missa.
18:30 h. Missa solemne en el SOPAR DEL SENYOR.
21:30 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
22:00 h. Processó del Silenci.  (Tres tocs d’avis amb la Matraca). 
Itinerari de la processó: Plaça de l'Església, Sant Josep, Carrer Major, Raval, Bautista Perales, D. Antonio Gonzálbez, Av. Guerrer de Moixent, Plaça Major, Màrtirs, Plaça de l'Església.

18 d’abril: DIVENDRES SANT
8:30 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
9:00 h. Processó i Via Crucis en el Calvari.  (Tres tocs d’avis amb la Matraca). 
▪ Itinerari de la processó:
PUJADA: Plaça de l'Església, Sant Josep, Màrtirs (només la Confraria de la Soledat), Plaça     Major, La Cadena, Ramón i Cajal, Sant Caietà, Carrer Calvari, Pujada al Calvari.
BAIXADA: Baixada del Calvari per les Eres, Carrer Calvari, Carrer Nou, Sant Caietà, Ramon i Cajal, la Cadena, Màrtirs, Plaça de l'Església.
16:00 h. Hora Santa en la Parròquia.  (Tres tocs d’avis amb la Matraca). 
18:00 h. Celebració de la MORT DEL SENYOR.  (Tres tocs d’avis amb la Matraca). 
19:30 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
20:00 h. Processó del Sant Soterrament, amb l'assistència de les Autoritats.
Itinerari de la processó: Plaça de l'Església, Màrtirs, Plaça Major, Carrer Major, Pare Moreno, Sant Vicent, Plaça de la Hispanitat, Ramón i Cajal, la Cadena, Màrtirs, Plaça de l'Església.
A continuació: Trasllat en romeria i a tambor de la Soledat a la Residència d'Ancians.
Itinerari del trasllat: Plaça de l'Església, Màrtirs, Plaça Major, Pare Moreno, Verge Milagrosa.

19 d’abril: DISSABTE SANT
20:00 h. Solemne VIGÍLIA PASCUAL.  (En el “Glòria” tornaran a sonar les Campanes).

20 d’abril: DIUMENGE DE RESURRECCIÓ
10:25 h. Volteig General de Campanes a càrrec dels Campaners de Moixent.
10:30 h. Santa Missa i celebració comunitària del Baptisme.
11:00 h. Passacarrer a càrrec dels tambors de les Confraries i Hermandad.
11:30 h. Processó de l’Encontre, amb l'assistència de les Autoritats.
▪Itinerari de la processó:
DES DE LA RESIDÈNCIA: Verge Milagrosa, Sant Albert, Álvaro Nácher, Sant Antoni, Sant Vicent, Pare Moreno.
DES DE L'ESGLÉSIA: Plaça de l'Església, Sant Josep, Carrer Major, Pare Moreno.
ENCONTRE: Les imatges es trobaran en el centre del “Parador” (Pare Moreno, part de baix).
▪DESPRÉS DE L’ENCONTRE: Pare Moreno, Av. Guerrer de Moixent, Plaça Major, Màrtirs, Plaça de l'Església.
•Acte seguit: CLAUSURA de la Setmana Santa.
•A continuació: MISSA DE PASQUA i al finalitzar Volteig General de Campanes.


Notes:
- Esperem la participació de veïns i visitants en els actes de la Setmana Santa.
- Les persones (no confrares) que vullguen assistir a les processons ho podran fer acompanyant a la Confraria o Hermandad que desitgen, sempre davant, i atenent les indicacions de l'arreglador.
- Invitem els veïns dels carrers per on passen les processons a posar colgadures en els balcons per a solemnitzar la Setmana Santa.
- Agraïm als propietaris de vehicles que no els estacionen en els carrers i en les hores de les processons.
- L'Ajuntament, la Parròquia i la Junta de Setmana Santa de Moixent agraïx a tots la col·laboració i vos desitja BONES PASQÜES!!

8 de marzo de 2014

AGENDA 2014: MISSIÓ MAGNÍFICAT I SANT JOSEP

Missió Magníficat en Moixent: Es tracta d'una iniciativa Pastoral promoguda per l'Arquebisbe de València que consistix en tres predicacions seguides en cada una de les parròquies, realitzades per un sacerdot procedent d’altra parròquia de la diòcesi, que actua com a Missioner, i una ultima predicació, realitzada per l'Arquebisbe En Carlos de la que parlarem després
A Moixent, li han assignat com a Missioner predicador a En Cristobal Castells Tarazona, Rector de la Pobla del Duc i Ràfol de Salem. 
Predicara el Dilluns 10, Dimarts 11 i Dimecres 12, en la Missa de 19 hores, i com els altres missioners se li ha proposat parlar de la Mare de Déu com ha model de cristià i estimul per al testimoni perquè d'això es tracta de mostrar la vida cristiana i anunciar-la a tots i en això la Mare de Déu és el verdader model.
Sera reflexionar entorn dels passatges de: l'Anunciació “Que es compleisquen en mi les teues paraules”, les Bodes de Cana “Feu el que Ell vos diga”, i Maria al peu de la Creu  “Ahí tens a la teua Mare

Tenint en compte que s'organitza tot entorn de la devoció mariana de la VMare de Déu dels Desamparats, Campaners de Moixent, el Dimecres de Cendra, sabedors de la Predicació Missió Magníficat, i després de proposar-ho al Rector, hem posat en el Presbiteri, la imatge de la Mare de Déu dels Desamparats de Moixent, com a motiu que anime a viure amb profit estos dies i que facilite l'Oració a Maria.  El nostre Rector des del Dimecres de Cendra ja ha indicat la Missió Magníficat per a participar en les tres predicacions  i en la de Canals.  Tal com el diu “Com diu l'Himne de la Coronació “La Fe per Vós no mor” però s'afluixat, és tracta ara d'avivar-la
Per tractar-se d’algo extraordinari dins de la quaresma que hem començat, i tenint la campana Santa Maria Mare de Déu, que té gravades les efígies de Maria al peu de la Creu (3a predicació) i de la Mare de Déu dels Desemparats, voltejarem  dita campana en els tres tocs per a convocar els fidels els tres dies.

Missió Magníficat, 10, 11, 12 de març
- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santa Maria Mare de Déu.


4a Predicació de l'Arquebisbe en Canals, Vicària VI: El divendres es convoca a totes les Parròquies de la Vicària VI, en Canals però no en l'Església, sinó en el Pavelló municipal,presidit per l'Arquebisbe  i al que es portara la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desamparats.
El Propi Arquebisbe a les 20 hores, té previst realitzar la 4a predicació, entorn del Magníficat, que dóna nom a tota la Missió, i acontinuació resara el Sant Rosari, mentres els Sacerdots presents de les Parròquies de la Vicària estaran com a confessors per als fidels que vullguen celebrar el Sagrament de la Penitència.
Per a tal ocasió Campaners de Moixent, a més de participar en la predicació i després de parlar-ho amb la Colla de Campaners d'Ontinyent, als que els agraïm que compten amb nosaltres, realitzarem tocs de campanes tant en el campanar mòvil de la Colla d'Ontinyent i en el Campanar de l'Església de Sant Antoni Abat en la processó de la Imatge a l'Església Parroquial.  Campanes que desde els anys 1973 deixaren de tocar-se de forma manual.  Agraïm al Seminarista-campaner d'Ontinyent Ximo, i a Isaac (campaner d'Atzeneta),  l'interés i la il·lusió, així com al Rector de Canals En Emilio.  Programa de Tocs en la web de la Colla de Campaners d'Ontinyent   http://www.colladecampaners.es/ :

DIVENDRES 14 DE MARÇ, VISITA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS A CANALS.
Poliesportiu de Canals, campanar mòbil
Hora d’encontre 9’00 hores.

Benvinguda de la Mare de Déu (10’00).  Vol de crida.
3 vols de crida a l'ofrena(10´30, 10´45 i 11’00). Vols en el transcurs de l'ofrena.
 Toc de l'Àngelus i volteig general (12’00)
 Exposició del campanar mòbil al públic, possibilitat de tocar les campanes (13’00-16'00)
 Volteig general pregaria de malalts (16’00)
 Volteig general pregaria de xiquets (17’30)
 3 vols de crida a missa (17'30, 17´45 i 18’00).Toc del Sermó. Toc d'Elevació i vol final.

 Predicació Magníficat. Vol general (20’00). Vols de benvinguda, Arquebisbe de València.

3 vols de crida a processó (22'30, 22´45 i 23’00).Vol a Glòria a l'eixida de la imatge. Incorporació del campanar mòbil a la processó. Vols durant el trajecte.


Campanar de la Parròquia de Sant Antoni Abat
Hora d’encontre 23’00 hores.
Benvinguda de la Mare de Déu (00’00)
Vol de la campana grossa a la vista del campanar de la imatge o de l'entrada de la creu.
Vol a Glòria a l'arribada de la imatge i entrada al Temple.
Vol final.

Sant Josep: La Solemnitat del Patró de l’Església universal, coincidix amb la Quaresma, per a nosaltres és festa entranyable perquè la memoria de Sant Josep, va unida a la festa tipica valenciana de les falles. El dia 19 també es conmemora el día del pare.  Estant de Rector a Moixent En José Pellicer, se celebraben els “Set diumenges de Sant Josep”.  A Moixent, té dedicat un Retaule amb Altar en una nau lateral esquerra segons se entra a l’Església, t un carrer dels més antics del poble, prop del Temple Parroquial, conegut popularment com "carrer del mig" on transcorren gran part de les processons parroquials. 

Vespra de Sant Josep, 18 de març
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

- Tres Repics d’avís a missa de 20, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Sant Josep (Patró de l’Església Universal), 19 de març
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i de Nieves.   El tercer toc Vol de.Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics d’avís a missa de 12, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.