30 de junio de 2013

PRÒXIMAMENT

1- El dia 6 de juliol, encontre del òrgan de gobern provisional del Gremi de Campaners Valencians en Massanassa
 
2- Mare de Déu del Carmé, dia 16.  A Moixent Vol d’una campana.

3- Sant Jaume, dia 25 (Patró d’Espanya).  A més com aconteciment local es celebra el 175 aniversari del Trasllat de les restes mortals del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino desde Valencia fins a Moixent.  Vol de la campana Sant Jaume i de Santes Relíquies.  En la Costera en Aiacor, i en el Camp de Morvedre (Petrés) Vol de Campanes.

4- Sant Joaquim i Santa Anna.  En Moixent, missa el diumenge dia 28, en l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, vol de la campana de l’Ermita en els tres tocs i al final de la celebració.

5-Servent de Déu En Juan José Calabuig Revert, Sacerdot Moixenti, martiritzat en Madrid el 29 de julio de 1936.  Vol d’una campana.

6-Sants de la Pedra, dia 30 de juliol, (dia litúrgic).  Grans voltejos de campanes en Sagunt.

16 de junio de 2013

AGENDA 2013: SOLEMNITAT DE SANT PERE I SANT PAU

La devoció a Sant Pere Apóstol com a Titular de l’Església de Moixent, es remunta allà al segle XIV.   Abans de la Guerra Civil, hi havia segons els inventaris parroquials una xicoteta imatge de plata del Patró.  Fins a estos temps, es feien Solemnes Vespres.
















Una esvelta imatge de Sant Pere Apòstol presidix el Presbiteri de l'Església Parroquial a què dóna nom, sent Titular i Patró del poble.  A la esquerra de l’imatge del Titular, segons es mira, esta Sant Pau, en esta mateixa part hi han sis pintures sobre la vida del Patró.  Entre altres coses l’Església te una Reliquia de la la Creu on va morir Sant Pere (amb l’Autentica firmada el 24 de gener de 1942 en Roma), i que es trau en processó el dia de les Santes Relíquies.

Ademés de la citada imatge del Retaule del Presbiteri, esta la procesional i altra en la Sacristia antiga.  En la decoració de la Parròquia hi han diverses iconografies com la Tiara Papal i les Claus. 

En lo més alt del campanar, en el penell esta la figura de San Pere Apóstol.  En la Sala de campanes hi han dos campanes que en este dia del martiri de Sant Pere es fan notar de manera particular: la més antiga del Campanar "Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni", (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni) de 1792; i la més gran del Campanar que porta el seu nom "SAN PEDRO APÓSTOL" de 1943.    Els Vols Generals d’esta Solemnitat tenen de peculiaritat que l’ultima Campana en acabar de voltejar es la Titular: San Pere Apòstol, que enguany compleix 70 anys de la seua Benedicció, que va ser un 27 de juny de 1943, instal·lada al campanar al dia després.

















En Moixent, te un carrer dedicat, i la Cooperativa del Camp que porta el seu nom hi ha un gran plafó ceràmic representant al nostre Patró.



















El dia 29, dia del martiri de Sant Pere i Sant Pau, hi ha una missa (solemnitzada musicalment per el Cor Parroquial), i per la vesprada, la Solemne Processó en honor a Sant Pere en que participen les Autoritats Municipals, les dos regines vigents, i la Comissió de Festes del present, a més d’alguns xiquets i xiquetes que han combregat per primera vegada i fidels.  La primera imatge regalada per el Ajuntament de Moixent a l’Església després de la Guerra Civil l’any 1939, i que abans precidia tota l’Església recorre alguns carrers de la localitat.

Durant les misses es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” i la Plegaria. http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2013/04/gozos-san-pedro-apostol-venerado-como.html
Processó de S.Pere any 2012 en la TV Comarcal: http://www.youtube.com/watch?v=Fqo58md1568
 
Vespra de Sant Pere i Sant Pau, 28 de juny

-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General

- Tres Vols d’avís a missa de 20, Vol General.  El segon i tercer toc Vol de Sant Isidre.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.

Sant Pere i Sant Pau, 29 de juny

- Tres Vols d’avís a missa de 12, Vol General, el segon i tercer toc Vol de Sant Pere Apòstol.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol General al final de la celebració.

Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 20:30, amb Sant Pere Apòstol.    
•  Vol General a l’eixir l’imatge del Patró del Temple Parroquial.
• Vol de Sant Isidre, als primers pasos dels portadors.
• Vol de les Tres Grans, amb Sant Isidre, Santa Maria Mare de Déu i Sant Pere Apóstol.
• Vol General, al pujar la Creu Parroquial per el carrer “Màrtirs”. 
• Vol General, al finalizar la processó.

12 de junio de 2013

AGENDA 2013: FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

 La devoció al Cor de Jesús, en el mes de juny, inclou també una misa de festa i la processó, que sol celebrar-se prop del del dia del Patró Sant Pere Apòstol, al final de mes, per a concloure tot el mes de juny, encara que els dies que queden del mes continua celebrant-se.   Durant tot el mes es fa després del ritu de comunió l’Exposició menor del Santíssim i un Triduo, després de Solemnitat del Corpus, coincidint amb la Solemnitat Litugica del Sagrat Cor de Jesús, amb Exposició Major.  Fins fa pocs anys es feia un Novenari al Cor de Jesús i “dijous Eucaristic”.
.
En l’Església de Moixent hi ha un enorme retaule lateral, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, i en el centre del mateix esta la dita l’imatge del Cor de Jesús, la qual esta fundida en la campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.  Este retaule te adosats a cada lateral a Santa Margarita Maria Alacoque i San Juan Eudes,  sants que propagaren la devoció. També formen part del conjunt del retaule, dos religiosos en xicotetes capelles, i en el frontó dos àngels adoradors.  El dit retaule esta coronat amb el monograma de Jesús “JHS” (Jesús, Hijo de Dios, Salvador).  Damunt del Monograma, hi ha una vidriera d'estil gòtic en el creuer, que representa al Sagrat Cor de Jesús, amb un color resplendit sobre unes palmes de fons. 
En la base del retaule hi ha un altar, amb un joc de canelobres de bronze grans amb Creu, i un espai acristalat que compte la imatge de Crist Yacent.

L’Església entre altres coses: té un estendard, bordat, fet per Sor Segunda Asurmendi, i  un cubre altar, per al seua fornícula.
A Moixent en la Venta del Potro (on actualment esta la campana que anteriorment estava en el Col·legi de les Filles de la Caritat) hi ha una Capella amb l'advocació del Sagrat Cor de Jesús, i en el terme de les Alcusses prop del “Pou del Consell” hi ha un plafó ceràmic amb la imatge del Cor de Jesús.  Ací prop va nàixer el Sacerdot Moixenti Antonio Calabuig Juan,  impulsor d'esta devoció per al Triduo de Moixent, i de que en la Capella de la Casa Rabosa hi haguera una imatge del Cor de Jesús, (que actualment esta en l'església i es la que procesona).

Segons el llibre de la Visita Pastoral de 1819, en la pagina 30 apareix la següent data sobre l'Associació del L'Apostolat de l'Oració (Secció Senyors/es): “La Asociación del Sagrado Corazón de Jesús esta agregada al Apostolado de la Oración, que a su vez goza de todas las Indulgencias concedidas a la Asociación del Sagrado Corazón de Jesús, fundada en Roma”
Després de la guerra civil torna a ressorgir.      Esta Associació esta Erigida canonicament i aprovats els Estatus pel nostre Arquebisbe Monsenyor Carlos Osoro el dia 30 de març del 2011. 
Te com a fins: Promourer la santificació dels associats com batejats, fomentar la devoció al Sagrat Cor de Jesús.  Estimular l'Adoració al Santíssim Sacrament. Desenvolupar el coneixement de la fe i el seguiment cristià. Portar una vida acord i coherent amb la fe profesada i donar testimoni d'això. 

I d’activitats: Celebrar els nou primers divendres de mes, amb adoració Eucarística i devoció al Cor de Jesús.  Resar diàriament al Sagrat Cor de Jesús, participant al mateix temps en l'Exposició menor i en l'Eucaristia, al llarg del mes de juny.   Commemorar un solemne Triduo amb motiu de la Solemnitat del Cor de Jesús.  Programar amb el consentiment del Consiliari una solemne festa, amb processó inclosa dedicada al Sagrat Cor de Jesús i al Corpus Christi.  Visites als malats.  Practicar obres de caritat.  Col·laborar amb totes les activitats que mamprenga la parròquia durant el curs pastoral.

Festa del Sagrat Cor de Jesús, 23 de juny
- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.  El segon i tercer toc Vol de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre al final de la celebració.

Vols de processó:
- Tres Vols d’avís a processó de 20, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.
•  Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre a l’eixir el Cor de Jesús del Temple Parroquial
• Durant la processó “Solo” de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament.
• Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre al entrar el Cor de Jesús a la Parròquia.
 Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre, al finalizar la processó.

8 de junio de 2013

VIDA PARROQUIAL (11): GUARDAR EL PAL·LI, I PREPARAR L'ANDA PATRONAL

Acabada la processó del Corpus Christi, el dijous, segon dia del Triduo al Sagrat Cor de Jesús, el Rector ens sol·licita desmuntar el Pal·li i guardar-ho degudament, perquè les persones que venien fent-ho durant molts anys per raons d'edat, malaltia i absència no podien realitzar eixes tasques. 
Els Campaners: Felipe, Manuel i Antonio, seguint les indicacions del Rector, desmuntarem cada una de les huit barres de suport, i procedint a col·locar-ho cuidadosament en l'armari habilitat perquè es conserve durant tot l'any.  Amb ganes, amb joventut, amb tècnica tot es resol eficaçment.  Enguany s'ha pogut comprovar que el lloc ideal per a permaneixer degudament muntat i estés és en l'entrada de la Capella del Santíssim Sacrament, perquè les mesures vénen molt ajustades i el Pal·li esta obert, es ventila esta bé estés com planxat i a més  esta a la vista dels fidels que poden apreciar la seua bellesa.

El mateix dia, vam procedir també a guardar el tablero de la catequesi que esta en la sacristia per a habilitar l’anda de Sant Pere per a les immediates processons del Sagrat Cor de Jesus (que passa a ser el dia 23) i per al Titular de l'Església i Patró de Moixent Sant Pere Apòstol.

Totes estes tasques requerixen joventut i voluntat de col·laborar en la Parròquia i les dos coses les oferim gustosament Campaners de Moixent. 

Confiem que en el futur comptarem amb mes col·laboradors.

6 de junio de 2013

ABREVIATS: ABRIL I MAIG

Dia 8 d’abrfil en Torrella: Este dia per la vesprada, anarem a Torrella els Campaners: Felipe, Sergio Garcia, Lorenzo i Manuel, on tenia lloc la processó en honor a Sant Vicent Ferrer.  Açí teniu el vídeu d’un dels voltejos d’avís a la processó http://www.youtube.com/watch?v=mm-vSj46MK8

Fotografia de D.Arcadio Nadal: El campaner Felipe arreplegant fotografíes dels sacerdots i vicaris que han exercit el ministerio pastoral en Moixent, els esta col·locant en la Sacristia, prop de la campana “Senyalera”.   A principis de d’abril, grácies al Bibliotecari de  Polinyá del Xuquer, es va poder conseguir una fotografía del Rvdo.D.Arcadio Nadal Talens, Rector de Moixent de 1930 a 1942, la qual ja s’ha col·locat en el seu lloc corresponent amb un marc.  En Arcadio enguany fara 50 anys de la seua mort.    Falta una fotografía del sacerdot: el Jesuita moixenti D.Leonardo Gassó.

Viatje Cultural: L’ultim dia del mes de maig, tres dels campaners de Moixent,  i un amic, anarem a  la Llosa de Ranes, ja que coneixiem la presencia de les ultimes copes guanyades per la Selecció Espanyola: dos de europa i una del mon.

Concert de Musica en Sagunt.
  Amb motiu dels 100 anys del campanar de Sagunt, l’Ajuntament de Sagunt i  Campaners de Morvedre, entre els diversos actes, van organitzar per al dia 18 de maig en la plaça major de Sagunt, un Concert de Musica (piano y percusió) on les protagonistes eren les campanes.

L’Arquebisbe de València puja al Micalet: El dia 12 de maig, després de la missa de Pontifical en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la Comunitat Valenciana, D.Carlos va tornar a pujar al Micalet, per a felicitar als Campaners de la Catedral de València la seua llabor, aixi mateix també va firmar una dedicatoria en el llibre de firmes dels campaners.

Felicitació a Monseyor Enrique Benavent:  El passat dia 17 de maig es va fer públic el nomenament de D.Enrique Benavent Vidal, com a Bisbe titular de Tortosa.  Per a Campaners de Moixent, a sigut una notícia inesperada i molt agradable.  El passat 2 de febrer va estar a Moixent celebrant el Sacrament de la Confirmació, i com és la 4a vegada en estos anys, al veure'ns entrar a la Sacristia per a la saludar-li, exclama mirant-nos "els campaners de Moixent", fent-nos somriure a tots.  Ara de nou somriem de satisfaccíó, per que un fill de la nostra Església va com a Pastor a una alta Església.  La nostra mes sincera felicitació per a Enrique, que Déu li concedisca ser un Pastor bo i fidel per al seu poble.