30 de diciembre de 2013

PER LLEVANT I PER PONENT TOT ES BONIC A MOIXENT (3): EL JONCAR, LA TORRETA, LA FONT DE LA NOGUERA I LA VENTA DEL POTRO

El diumenge 22 de desembre, els campaners Felipe i Lorenzo, vam anar a les 9:30 del mati a la partida de Gramoixent en cotxe i recorrer a peu unes cases de camp i conéixer algunes fonts que no havíem vist però que teníem constàncies d'escrits.

Eixirem per l'Avinguda de Lepanto fins a arribar al polígon i agafar la via de servici de la part esquerra mirant a la Font de la Figuera, al costat de l'autovia, fins arribar al serrano i a ma esquerra del aparcament del restaurant, seguirem un camí fins al Joncar.

De la Casa el Joncar té en cada costat de la fatxada una torre coronada simulant una fortalesa disposada a defendre's, també una espadanya (sense campana) i un arc de mig punt de pedra d'una porta.  Prop de la Casa, en uns bancals hi ha una gran bassa d’aigua.

Seguirem una forta rampa de curves pujant la muntanya, des de dalt es disfruta del paisatge de Gramoixent i dels Alcusses.  Seguint el camí arribem a la Casa de La Torreta, on també es diu que hi havia durant uns anys una capella.  En la fatxada de la Casa hi ha una ceràmica d'un rellotge de sol.  Des de la Torreta s'apreciava la Casa Orà i el poble de la Font de la Figuera. 

Seguint el camí a mà esquerra arribem a la Casa Soler on una persona ens indica un camí per a trobar una font.  Seguint les dites instruccions abaixarem un camí i passem per damunt la via del Ferrocaril i seguint la baixada a mà esquerra esta la Font de la Noguera, que porta el nom del Barranc. La Font en la part frontal de la font té gravat l'any “1952”, és un abeurador de ramat, amb aigua fresca del barranc i els pins d'ambos vessants.
Tornant al Joncar vam anar per la mateixa carretera de servici de abans, fins a la Venta del Potro i coincidirem amb el propietari qui ens ensenya la casa i volteja uns instants la campana, que anteriorment estava en el Col·legi de Sant Joan Baptista (http://www.youtube.com/watch?v=j2iAfkOc-xU ), també ens mostra la Capella de la Venta que està dedicada al Sagrat Cor de Jesus, i una imatge de la Milagrosa que abans recorria les cases de Gramoixent.  
Finalment per la mateixa via de servici vam tornar al poble.