18 de noviembre de 2013

SANT JAUME, NIEVES I LA MATRACA (A): ARTICLE DE L'ASSOCIACIÓ CAMPANERS DE MOIXENT EN EL LLIBRE DE FESTES PATRONALS 2011

Sant Jaume i Nieves de les Alcusses al Campanar

Com indiquen els Estatuts de l'Associació Campaners de Moixent, en el seu Art.4, procurem vetlar pel Patrimoni Campaner i així es va presentar l’urgent necessitat d'impedir el robatori de dos Campanes de les Alcusses: Sant Jaume i Nieves, les dos molt entranyables per als moixentins. Després de diverses gestions ja estan ubicades en el nostre Campanar de Sant Pere Apòstol de l'Església Parroquial, per a satisfacció de Campaners de Moixent i del nostre Poble.

Durant l’estiu, Sant Jaume, en Casa Orà en l’Oratori Mare de Déu dels Dolors, voltejava amb mes frecuencia; però Nieves en l’Ermita Puríssima Concepció de la Casa Rabosa era per a tot l’any, i en temporades llarges sonava diariament. Probablement es sentien l’una a l’altra, depenguent de l’orientació e l’intensitat dels aires. La distancía entre elles era considerable però la tasca la mateixa: señalar als fidels moments importans del dia, indicant l’oració i convocant per a celebrar l’Eucaristia.

Durant molts anys la comarca que les ha albergat, les Alcusses ha estat habita per multitud de families dedicades a l’agricultura i a la ramaderia. Les Campanes complien una funció necesaria per a convocar als Cristians, i el seu so era sempre motiu d’alegria: asosiat al descans de les feines, el goig de reunir-se i a la benaurança de la Fe. L’ultima part del segle XX ha vist despoblar-se progresivament les masies i cases de les Alcusses, amb motiu de l’industrialització i de la mecanització. Les Campanes poc a poc varen anant silencian-se, inclús han estat en perill de ser robades. Qué tristor passar de tanta companyia a veure-s tan soles. Però qui anava a dir-ho? Les circumstancies favorables i el gran interes, e insistencia de Felipe Sanchis Tárrega, President de l’Associació Campaners de Moixent ha fet possible que de nou tornen a sonar, rodejades de molta gent, que al seu so, es sent de nou convocada a les celebracions de la vida Cristiana.Sant Jaume es va instalar el dia 18 de maig del 2009, en el portal damunt de la Campana mes antiga del Campanar dedica als Sants Pere-Isidre Llaurador-Antoni, que mira al Calvari. Va ser un Voluntari de Cáritas, José Torró, qui la va arreplegar de Casa Orà i la portà a l'Ajuntament de Moixent perquè segons ell va dir la va trobar en terra, apunt de ser espoliada. L'Ajuntament ens passà l'avís a Campaners de Moixent perquè ens férem càrrec de la Campana a fi de que quedara com a Patrimoni de Moixent. Després de moltes gestions amb Caritas Diocesana de València, de Sor Carmen Segura (Religiosa que va fer donació de Casa Orà a Cáritas Diocesana), també amb la col·laboració de Francesc Llop i Bayo (Tècnic de Etnologia-Conselleria de Cultura y Deports de la Generalitat Valenciana), i de José Torró, es va acordar, per part de tots, d’ubicar-la en el Campanar de Moixent, després de ser netejada per Campaners de Moixent, sent exposada en el Temple Parroquial del 18 de març fins a principis de maig del 2009, perquè els Moixentins pogueren apreciar-la.Nieves va arribar al Campanar el dia 11 de febrer del 2010, s'instal·la sense la truja ja que de moment resulta dificil el Volteig, en el portal que mira al Castell. Igual que han robat en la Casa Rabosa les imatges dels Sants de la Pedra i el magnific Via Crucis del segle XVIII, la Campana va estar apunt de ser robada. Feliçment s'arriba a temps, i després de ser netejada per Electorecamp S.L., va ser exposada en l’Església Parroquial del dia 18 de maig del 2009 fins al dia 11 de febrer del 2010. Després d'estos dies, s'han pogut averiguar algunes dades que té de peculiar: el nom d'una persona "Nieves", de la qual hem pogut obtindre una fotografia i notícies sobre el dia de la benedicció de la campana el dia 23 de maig de 1923 pel sacerdot moixenti D.Antonio Calabuig Juan. Ahores d’ara la sentim mitjansant el repic, simulant el Vol. Tal vega en el futur podría Voltejar.

Sant Jaume, fundida l’any 1895, i Nieves de 1923, han deixat les Alcusses però ara estan juntes en el Campanar de Moixent i mes a prop que mai una de l’altra. Què alegria que la seua veu torne a sonar i poguen complir la funció que els es tan propia: sonar amb tocs d’alegria. De mudes han tornat a reviure i ara, a més, poden sonar juntes en les Festes i Solemnitats, amb la peculiaritat que elles soles poden Voltejar de forma manual.Al vore-les ara instal·lades en el Campanar, després de tantes peripecies, es comprova lo encertat de la decisió de recuperar-les, aixi com l’acertat també de l’empenyo de Felipe, per reunir-les en el Campanar de Moixent, forsejant inclús contra l’inercia e l’indesió del Retor i altres persones de la Parròquia que no veien clar, lo que hui es perfectament manifest: ojala les haveren portat abans, perquè ara estan segures i a més sonen.

Volem agraïr a totes les persones que han fet possible que Sant Jaume i Nieves tornen a sonar en el segle XXI formant part del Patrimoni Campaner de Moixent, entre estes persones mencionar a Cáritas Diocesana de València, Sor Carmen Segura, Francesc Llop, José Torró, i també a diferents persones per el seu suport. Gràcies a Tots!

Sant Jaume i Nieves, junt a les altres sis campanes del nostre Campanar, les podreu observar durant la semana de Visites Guiades al Campanar que Campaners de Moixent oferix durant la Semana de Festes del dia 22 al 26, de 17 a 18:30 hores.

Ens podeu seguir en la nostra web (http.campanersdemoixent.blogspot.com)

Bones Festes


Associació Campaners de Moixent