27 de octubre de 2013

LES CAMPANES DE MOIXENT. ANOTACIONS HISTÒRIQUES (1)

Noticies que el President de l’Associació Campaners de Moixent, Felipe Sanchis Tárrega, ha pogut investigar i reunir en els llibres de l’Arxiu Parroquial de Sant Pere Apòstol de Moixent.

La primera noticia sobre Campanes en Moixent en l’Arxiu Parroquial es de maig de 1584, (en l’any 1589 diu el mateix). Es trata sobre la “Reducción hecha en esta Parroql de Moxente de Missas rezadas y Aniversarios en el año 1584 por el Exmo Sr Patriarca y Arzobispo de Valencia D.Juan de Ribera” i diu: “Iftem mandamos que de las rentas de estos aniversarios el Rector ni alguna otra persona puedan llevar ni lleven quarta ni otro derecho de campanas (las quales no tengan obligación de tocar ni algún otro derecho)".

En el Llibre de Santa Visita 1658-1664-1695. L’any 1664, pagina 269, en el apartat sobre el Inventari: “Iftem una campanilla para los comulgares” i en el Inventari del Ospital “Una campanita de yerro

El següent llibre de Visita Pastoral del any 1711 en la pagina 8 vuelto, en el moment que l’Arquebisbe arriba a l’església ressa per els difunts, diu: “…y puesto en medio de la Yglesia, estando la Cruz enfrente, y tocando las Campanas a muerto, como en el dia de la Conmemoración de los fieles diffuntos…”. En este mateix llibre en el Inventari, pagina 261, es llig: “Iftem Dos campanillas para las missas”. També en el inventari sobre la Ermita de “San Christobal Martir” en la pagina 261 vto: “y una campana en el campanario, que también se hallo en dicha Ermita”; y en els Ornaments de la Ermita de “Santa Anna” pagina 262 vto “una campana en el campanario”.
En la Visita Pastoral del any 1731, en el inventari en la pagina 154vto diu “Una campana de metal para los comulgares. Iftem ottras dos para las missas”.
En setembre de 1734 segons el llibre de Fabrica en la pagina 1 vuelto cita: “por la composición d la truchas de las Campanas, lerro, leso manifaturas, y demás pestrechos consta por las Cuentas dadas del mayordomo de la Villa Salvador Boluda”. [1]

En maig de 1741-1744, “Da en data una libra tres sueldos y seis dineros que pago por una soga de cáñamo para las Campanas[2]
En la Visita Pastoral de 1744, en la pagina 238 es cita: “Iftem una Campanilla metal para los comulgares. Iftem dos pa las missas”.
En maig de 1747-1748, diu “da en data ocho sueldos que pago por Componer quatro Ganchos pa las Campanas[3]

Observacions:
- Suposem que en el Convent de Franciscans de Sant Antoni de Padua beneit en 1585, tindrien campanes en alguna espadanya o de mà per a avisar dels diversos moments.

- En este primer apartat no es cita com em pogut llegar la fundició de la campana actual de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari de l’any 1704 dedicada als Sants de la Pedra. No estaría en la Ermita dels Sants de la Pedra en les Casses de Lloma en les Alcusses i després al traslladar els Ornament liturgics al Convent i a l’Eslgésia s’instalaria en l’Ermita del Calvari? Si s’havera fundit per a l’Ermita del Crist no seria mes lógic que estiga dedica al Santíssim Crist del Mont Calvari o a Santa Anna?

- El Campanar de estos anys no es l’actual. El antic, era quadrat i baixet, tipic del barroc valencia, constaría de dos cossos, el segon seria on estaría ubicada la sala de les campanes, segons una Litografia de J.D.Harding sobre un dibuix de E.H.Locker F.R.S. Londres 1821.


[1] En el “Llibre de fabrica d la Yglésia Parroquial de S.Pedro de tul lla de Moxente. Año 1734. Cuentas de Fabrica de 1821 a 1828"
[2] Ibid. P.92 vto
[3] Ibid. p.195 vto