16 de octubre de 2013

AGENDA 2013: TRIDUO A LA MILAGROSA


Abans i després de restaurar la Capella

  















“Las Hijas de la Caridad” van vindre el 17 de gener de 1894 fins al setembre de 1999. 105  anys per a atendre un llar-asil per a ancians dedicat a Sant Joan Baptiste (en la teulada tenia la campana, que ara esta en la Venta del Potro), i després escolaritzar els xiquets més xicotets, fins que més majors ja els acollien en les escoles. En esta llarga presència i activitat a Moixent una de les coses de més arrelament i de major ressonància és la devoció a la Milagrosa i el Triduo que han fomentat, així com instituir les “Conferencias a San Vicente de Paúl, i la Medalla Milagrosa” Les Filles de la Caritat tenen desde l’any 2001 una Avinguda dedicada a l’entrar al poble.

L'Associació de la “Medalla Milagrosa” va començar a Moixent cap al 1913 o 1915; i el dia 10 de gener va ser erigida com Associació.  Com indiquen les pàgines 38 i 39 del Llibre de Festes Patronals de 2006, l’Associació de la Medalla Milagrosa: Impulsa la pràctica de la Visita domiciliària com a instrument evangelitzador desde 1940. Al voltant de 40 celadores es preocupen que la Capelleta de la Mare de Déu passe per quasi totes les famílies de Moixent i Ella beneïsca tots els seus llars, i amb allò que s'ha recaptat en les urnes i voluntat de les sòcies es distribuïx als pobres i campanyes de fam, domund… S’esforça a preparar, organitzar i col·laborar amb la festa de la Medalla Milagrosa. Per a les comunions donen una imatge xicoteta de la Milagrosa als xiquets que han recibit per primera volta a Jesucrist en l’Eucaristia 
 
Un grup de dones i les Filles de la Caritat que venen a Moixent es reuneixen alguns dijousos en la Capella de la Residencia “La Milagrosa”,  a una reunió de formació cristiana i resar.  Quan naix algun xiquet les mares que volen ho presenten la Mare de Déu perquè ella els mostre el camí i els protegisca, se'ls entrega una medalla perquè el xiquet la porte sobre el pit.  Durant tot el mes de maig, mes de María, es reunixen en la capella de la Residència per a oferir flors i oracions. 

A més de la imatge processional, hi ha una en el pati de la Residència, altra en la gruta del Calvari (des de les altures de la muntanya ens veu i protegix a tots).  Té un carrer dedicat (que se adorna amb banderes i colgadures), on hi ha una ceràmica de la Milagrosa, i altra en una font en el Calvari.  Segons una poesia del moixenti Gabriel Vila, la Milagrosa es patrona de la partida de Gramoixent.

Els tres dies del Triduo que desde l’any 1952 o 1953  es celebra (segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial) en la Parròquia ja que en la Capella del Col·legi Sant Joan Baptiste, era reduït per a la gent. Ho presidix un Pare Paul, no sols la feligresia de majors, també jóvens i xiquets reviuen i expressen el seu amor a la Mare de Déu. 

Com l’any passat, l’Associació de Moros i Cristians que la té per Patrona, porta el dissabte (26 d’octubre) en trasllat la Verge desde la Capella de la Residència “La Milagrosa” fins al Temple Parroquial, un recorregut que encapçala la Creu Parroquial, acompanyats pels xiquets de la catequesis, alguns fidels amb flors, les Filles de la Caritat que venen per al Triduo,  les filades de Moros i Cristians i la Banda de Música “La Constancia” que acompanyen a la Milagrosa fins a la Parròquia, on després li entregen les seues flors.
Estos tres dies algunes celadores al finalitzar la celebració de l’Eucaristia repartixen medalles. L’últim dia del Triduo, al finalitzar la Missa de 12, es presenten els xiquets a la Verge.
La campana Santa Maria Mare de Déu que dedicada a Ella, Voltejara amb més asiduitat estos tres dies; i a partir d’enguany els dies 28, 29, 30 d’octubre, i del 4 al 9 de novembre dita campana Voltejara en el primer toc d’avís a missa en honor a la Milagrosa.  El bronze té fundides quatre efígies d'imatges de Maria de Moixent, entre elles la Milagrosa, i l’Anagrama de la Mare de Déu.

L’imatge de la Milagrosa tornará a la Residencia el dia 10 de novembre (ja avisarem)

Oh Maria sin pecado concebida, rogad por nosotros que recurivos a vos.

1er dia del Triduo, 25 d’octubre
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.
• Vol de Santa Maria Mare de Déu.

- Tres tocs d’avís a missa de 19.  Repic festiu amb Santes Relíquies i Sant Isidre.  I Volteig amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc Vol. de Sant Antoni hasta Sant Isidre
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

2er dia del Triduo, 26 d’octubre
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.
• Vol de Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a trasllat de 19, amb Santa Maria Mare de Déu.
• Volteig al pujar  la Milagrosa per el carrer “Màrtirs” fins que entre al Temple Parroquial de Sant Antoni hasta Sant Isidre.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.

3er dia del Triduo, 27 d’octubre
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Vol de amb Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12,  amb Santa Maria Mare de Déu. El tercer toc Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.